Islantilaiset olivat reippaita poikia sijoittamaan vivulla eli lainalla. He kävivät oikein leveilemässä kuinka vipua voi käyttää maailmanvalloituksessa. Kehuivat ylpeästi kuinka osakkeita voi ostaa ilman omaa rahaa. Kuulostaa ikiliikkujalta.
Kun sitten lainan takaisinmaksun aika tuli, tuli islantilaisille kylmä. Osakkeita piti myydä laitaan alehintaan jotta sai edes osan lainoista maksettua takaisin. Korttitalo romahti.
Osa Suomalaisista muistaa 90-luvun laman, jolloin velka ajoi monet yrittäjät ahdinkoon. Moni ei enää muista.
Suomessa on sanonta: Velka veli nostettaessa, veljenpoika maksettaessa. Osa ihmisistä unohtaa lainaa nostaessaan, että laina pitää joskus maksaa takaisin. 90-luvulla asuntolainojen korot huitelivat 16%:ssa. 400.000 euron asuntolainassa 16% korko olisi pelkästään 5333€ per kk. 100.000 e lainassa korko olisi 1333 € per kk. Nykykoroilla joku satasen korkokulu ei tunnu missään, mutta korkojen noustessa voi alkaa päätä huimaamaan.
Vuokraturvan Timo Metsola muistutti asuntomarkkinoiden korkotason vaaroista. Jos korkotaso pysyy samana, kaikki on hyvin. "Normaalilla korkotasolla jäät olisivat jo lähteneet." sanoo Metsola.
Pidä huoli, että saat lainat lyhennettyä tarvittaessa. Näin nukut yösi paremmin. Älä ota isompia riskejä kuin mitä jaksat kantaa ja jos riski realisoituu, niin riskin pitää olla sellainen, ettet kuole siihen.
Riot Entertainmentista ei koskaan tullutkaan uutta Nokiaa, mutta mahtavat bailut ne olivat. Yhtiön content expertinä toiminut Kim Finn kertoo inside-tarinan kaikkien aikojen pilvilinnasta IT-kuplassa. City -lehdessä on julkaistu pitkä artikkeli RIOT-E:stä.
Tämä oli Riot Entertainment
- Perustettiin maaliskuussa 2000, vuoden loppuun mennessä työntekijöitä jo yli 100.
- Tavoitteena oli tulla maailman johtavaksi mobiilipelien julkaisijaksi.
- Riskirahaa yritys keräsi 21 miljoonaa dollaria, perustajat eivät sijoittaneet omaa rahaa hankkeesee lainkaan.
- Teki näyttäviä lisenssisopimuksia mm. New Line Cineman, Sony Picturesin, 20th Century Foxin ja Paramount Picturesin kanssa.
- Slogan: We don’t make games, we create riots.
- Konkurssiin helmikuussa 2002, jolloin velkaa jäi 3,2 miljoonaa dollaria, suurimmat velkojat olivat eri autoliikkeet ja Hewlett-Packard.
Tämä oli Rovio vuonna 2009
- Perustettiin maaliskuussa 2003. Kolme vuotta RIOT-E:n jälkeen.
- Tavoitteena oli tulla maailman johtavaksi mobiilipelien julkaisijaksi.
- Teki näyttäviä lisenssisopimuksia mm. Lucasfilmin ja Star Warsin kanssa.
- Tappiota yli puoli miljoonaa euroa vuonna 2009. Meni melkein konkurssiin vuonna 2009, vain vuosi ennen menestystarinan alkua. Onneksi enkelisijoittajat pelastivat yhtiön.
- Toiminta-ajatus: industry-changing entertainment media company and creator of the globally successful Angry Birds franchise. Angry Birds, a casual puzzle game, became an international phenomenon within a few months of its release and is now the number one paid app of all time. Rovio has launched eight blockbuster games so far for different platforms: Angry Birds, Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Angry Birds Friends, Amazing Alex, Bad Piggies and Angry Birds Star Wars.
- Riskirahaa yritys keräsi tuplasti enemmän kuin RIOT-E, eli 42 miljoonaa dollaria.
Miksi siis RIOT-E feilas, mutta Angry Birds lensi?
Tarinat näyttävät hyvin samanlaisilta. Muutama tekijä kuitenkin matkalla on ollut erilaista. En tunne kovin syvällisesti kumpaakaan firmaa, joten käsittelen tätä ulkopuolisin havainnoin. Mukana seikkailuissa olleet valaiskaa minua, jos mielestänne havainnoissani on jotain huomioitavaa.
Havainto 1: Aikaikkuna ei ollut auki RIOT-E:lle
Mobiilimaksamisen kohuttiin tulevan jo vuonna 2000. Oikeastaan mobiilimaksaminen tuli kunnolla vasta kun Apple lanseerasi AppStoren vuonna 2008. Sen jälkeen mobiilimaksaminen vasta tuli arkipäiväiseksi. Sitä ennen mobiilimaksaminen perustui puhelinlaskulla maksamiseen ja tekstiviestihin.
Oppi 1: Jos et pysty maksamaan tuotetta, sitä on todella hankala ostaa.
Havainto 2: Teknologiamurros
RIOT-E:n aikaan kännyköissä oli rulla, jolla pystyi pyörittelemään WAP -sivuja. Erään kerran vuonna 2000 olimme Tennispalatsilla ja leffanäytös oli täynnä joten päätimme lähteä kävelemään Kinopalatsille. Näppäränä IT-nerona surffasin Kinopalatsin wap-palveluun banaani-puhelimellani kuin Matrix elokuvan tähti. Datayhteys ja sivusto toimi niin hitaasti, että olimme kävelleet koko 2 km matkan ja päässeet 10 metrin päähän kinopalatsista, kun sain tiedon, että leffaan on lippuja. No sen melkein näki jo ikkunastakin.
Teknologia 10 vuotta aikaisemmin oli riittämätöntä ja epäkypsää. Vaikka kaikki TEORIASSA oli mahdollista, niin käytännössä mobiilinetti ei vain toiminut. Kännykkäpelejä oli hankala pelata ja niiden asentaminen oli tuskaa.
Oppi 2: Jos teknologia ei ole riittävästi yleistynyt, on sinulla todella pitkä ja kivinen tie opettaa ihmisiä käyttämään teknologiaa.
Havainto 3: On eri asia nostaa rahaa pääomasijoitajilta ja lainoittajilta, kuin tehdä rahaa.
Juttelin erään nuoremman kaverini kanssa RIOT-E dokumentista. Hän naureskeli kun sanoin, että sellaista se oli oikeasti silloin. Kaverini hämmentyi että miten niin oikeasti sehän on vain elokuva. Kerroin, että kyllä se oli ihan oikea firma ja moni kaveri oli siellä töissä. Seurasi hiljaisuus. Ai oikeastiko se oli olemassa? Helsingissä? Huh Huh!
RIOT ENTERTAINMENT OY:N KONKURSSIPESÄ:n y-tunnus on 1759623-4 jos haluat tutkia tarkemmin. www.ytj.fi -sivuilla lukee, että toiminta on lakannut 13.08.2003. Dokumentti on yllättävän totuudenmukainen kuvaus siitä, mitä höveli rahankäyttö parhaillaan firmoissa on.
Vanhan sanonnan mukaan:
Velka on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa.
Erään startupin toimari kertoi minulle silmät kirkkaina kuinka hänellä ei ole aikomustakaan maksaa lainoja takaisin. Voin taata, ettei sellainen peli pitkään vetele ja että lainoittajan pinna lyhenee varmasti kovaa vauhtia.
Rovio menestyy, koska se on liikkeellä 1) oikeaan aikaan 2) tuottaa sellaista lisäarvoa asiakkailleen, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan 3) tekee rahaa sen sijaan, että vain nostaisi sitä.
Firmojen tärkein tehtävä on palvella asiakkaita ja tuottaa asiakkaille sellaista lisäarvoa, josta asiakas on valmis maksamaan. On aivan eri asia nostaa rahaa pääomasijoittajilta, bisnesenkeleiltä ja pankilta kuin saada palkka asiakkaan kokemasta hyvästä palvelusta.
Jokainen asuntolainaa ottanut tietää, että lainaa pitää lyhentää. On eri asia nostaa rahaa kuin tehdä rahaa.
Oppi3: Rahaa tekevät ja osinkoa maksavat firmat menestyvät. Rahaa nostavat, ja tuhlaavat kuolevat.
Jos asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan, vika ei välttämättä ole bisnesideassasi vaan esimerkiksi ajoituksessa. Jos RIOT-E olisi perustettu 10v myöhemmin, se olisi voinut olla Roviona Rovion paikalla tekemässä pelien sijaan mellakoita.
Menestystä bisneksiisi. Muista tuottaa asiakkaille sellaista lisäarvoa, josta he ovat valmiita maksamaan.