KYSYMYS: Olen parikymppinen. Sain kuulla 3 kuukautta sitten, että mieheni petti minua pikkusiskoni kanssa. Olemme olleet 4 vuotta yhdessä, asuneet yhdessä 10 kuukautta ja kihloissa reilu 8 kuukautta. En jättänyt miestäni kun sain tietää heidän suhteestaan vaikka se oli lähellä. Suutuin ihan järjettömästi. En puhunut hänelle viikkoon mitään ja itkin eikä ruokakaan maistunut. Hän itse myönsi pettäneensä ja näin heidän viestinsä jotka mieheni näytti minulle (ne sisälsivät kehuja, flirttailua, sydämmiä, suukkoja, sovittuja tapaamisia yms). Siskooni pistin välit poikki enkä pysty hänelle antamaan ikinä anteeksi. Samaa olen alkanu epäilemään miestäni kohtaan. En ole 2 kuukauteen tuntenut enään surua, pikemminki vihaa. Olemme suunnitelleet omakotitaloa ja lapsia, rakastan miestäni enemmän kuin mitään ja haluaisin ja haluankin olla hänen kanssaan mutten tiedä pystynkö ikinä antamaan täysin anteeksi hänen tekoaan. En myöskään unohda sitä. Mietin tuota asiaa joka päivä ja tunnen vihaa miestäni ja siskoani kohtaan. En oikein tiedä mitä minun tulisi tehdä muutakuin antaa itselleni aikaa tämän asian käsittelyyn muttakun se alkaa vaivaamaan minua tulevaisuuden suunnittelussa ja saa minut miettimään kaikenlaista. En voi puhua asiasta miehelleni koska tämä ei millään suostu puhumaan tästä aiheesta vaikka olen yrittänyt kaikkea. Olen umpikujassa.
Tikru
VASTAUS: Olet tullut petetyksi ja satutetuksi kahden läheisen ihmisen taholta, joiden pitäisi rakastaa sinua, haluta sinulle hyvää ja joihin sinun pitäisi voida luottaa. On helppoa ymmärtää, että olet järkyttynyt, vihainen, pettynyt sekä epävarma tulevaisuuden suhteen. Tuollainen, jos joku, vie pohjan pois elämältä pitkäksi aikaa. Kertomasi perusteella kyse ei ole yksittäisestä tapahtumasta vaan systemaattisemmasta pettämisestä johon liittyy yhteydenpitoa, tapaamisia ja viestittelyä. Tämä syventää tapahtuman satuttavuutta.
Kerrot olevasi parikymppinen ja olet ollut miehesi kanssa yhdessä neljä vuotta eli noin 16-vuotiaasta. Siskosi on sinua nuorempi. Miehesi ikää et kerro. Oletan, että olette kaikki nuoria. Nuoruudestanne huolimatta olitte jo suunnitelleet miehesi kanssa yhteistä tulevaisuutta - lapsia ja omakotitaloa. Kun parisuhteen alkuvaiheessa tapahtuu jokin iso, traumatisoiva tapahtuma, se väistämättä järisyttää niitä perusteita, joille yhteistä parisuhdetta ja tulevaisuutta pitäisi rakentaa. Mikäli tapahtumaa ei pystytä käsittelemään ja saamaan yhteistä ymmärrystä sille, en usko, että parisuhde voi jatkua ilman, että tapahtunut vaikuttaa merkittävästi suhteen turvallisuuteen ja läheisyyteen sekä sitä kautta jatkoon. Sanot, että miehesi ei suostu puhumaan aiheesta. Miksi ei? Onko hän omalta osaltaan yrittänyt löytää selityksiä sille, miksi kaikki tapahtui? Onko hän ollut pahoillaan, pyytänyt anteeksi? Haluaako hän edelleen olla kanssasi Onko hänellä edelleen samanlaisia yhteisiä haaveita lapsista, omakotitalosta, kuin mitä aiemmin teillä oli? Emme voi tietää miksi kaikki tapahtui. Todennäköisesti selityksiä on useampi kuin yksi. Mietin myös, että onko niin, että miehesi ei kuitenkaan ollut vielä valmis siihen tulevaisuuteen, jota hän suunnitteli kanssasi? Se ei kuitenkaan vielä yksistään selitä näin satuttavaa tekoa.
Siskosi osuutta pohdin kovasti ja se tuntuu erityisen pahalta. Minkälaiset välinne olivat ennen tapahtunutta? Entä mikä oli siskosi elämäntilanne? Onko hän mahdollisesti ollut kateellinen sinulle elämästäsi tai jostain muusta? Hän on kovin nuori mutta ei niin nuori, ettei ymmärtäisi, että näin toimimalla hän satuttaa sinua syvästi ja aiheuttaa tuhoa perhesuhteille. Onko siskosi ollut pahoillaan tapahtuneesta ja pyytänyt sinulta anteeksi? Onko hän omalta osaltaan yrittänyt löytää ymmärrystä sille miksi toimi niin kuin toimi? Mitä tämä tapahtunut on tarkoittanut perheenjäsentesi välisille suhteille?
Oletko voinut puhua tapahtuneesta kenellekään? Toivon, että sinulla on joku ihminen, paikka johon voit tukeutua ja joka ymmärtää tuskasi. Tällaisesta toipumiseen tarvitaan aikaa mutta pelkkä aika ei yleensä riitä. En usko, että tällaisessa tilanteessa ihmisten välisten suhteiden korjaantuminen on mahdollista, elleivät osapuolet ole valmiita käymään keskusteluja joissa pyritään saamaan ymmärrystä tapahtuneelle. On myös tärkeää, että sekä miehesi että siskosi ilmaisevat sinulle anteeksipyyntönsä ja sen, että he ovat aidosti pahoillaan tapahtuneesta. Et voi pakottaa heitä anteeksipyytöön tai keskusteluihin. Saattaa olla, että et ole itsekään niihin vielä valmis. Toivon kuitenkin että löytäisit jonkun ihmisen, jonka kanssa voisit käsitellä tapahtunutta, sen merkitystä sinulle ja sitä, miten jatkat tästä eteenpäin.
Toivotan sinulle voimia,
perheneuvoja Helena