KYSYMYS: Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä n. 10v josta puolet aviossa, yksi yhteinen pieni lapsi. Ongelmana on kommunikaatio ja arvostuksen puute. Riitelemme paljon. Olemme varmasti molemmat muuttuneet, mutta tuntuu että mieheni on nykyisin ihan eri ihminen. Hän kohtelee minua aliarvoisesti, loukkaa ja uhkailee koko ajan erolla jos asiat ei mene hänen mielensä mukaan. Lapsemme on ollut todella vaativa ja huono nukkumaan, mikä on veroittanut omia voimavarojani ja olen käynyt aika pohjalla päästäkseni nousemaan taas jaloilleni. Hän on nyt painostanut että meidän pitäisi tehdä toinen lapsi, koska olen niin vanha(30v) tai hän ottaa avioeron ja etsii uuden kumppanin jonka kanssa tehdä perhe. Haluan itsekin toisen lapsen, mutta en ole ihan vielä valmis ja haluaisin ettei minua painosteta.
Vähän aikaa sitten hän pahoinpiteli minut fyysisesti ja olen nyt antanut hänelle anteeksi ja olemme sopineet että yritämme vielä. Hän kuitenkin haluaa asettaa jonkun aikarajan, milloin toinen lapsi on tehtävä tai hän ottaa eron. Olen väsynyt tilanteeseen, koska haluaisin että meillä olisi asiat ensiksi kunnossa ennenkuin lisätään tähän vielä yksi lapsi lisää. Aiemmin meillä meni hyvin ja hän oli rakastava ja kunnioitti minua, mutta jokin on muuttunut. Hän myös rajoittaa menemisiäni, eikä haluaisi että käyn juuri missään, mm. harrastukseni on hänelle ollut aina iso ongelma, vaikka hän itse käy harrastuksissaan useasti viikossa. Hän on kuitenkin hyvä isä ja hyvinä hetkinä meillä on mukavaa yhdessä jne. Olen alkanut sulkeutua ja mieli on maassa kun en tiedä mitä voin asioille tehdä, erota en haluaisi mutta en myöskään mennä hänen vaatimuksiensa mukaan, varsinkin kum tuntuu että hän käyttää kiristystä ja uhkailua keinoina.
VASTAUS: Kuvaat viestissäsi avioliittoasi, jossa puolisosi kohtelee sinua aliarvoisesti, loukkaa, kiristää ja painostaa toisen lapsen hankkimisella, uhkaa erolla ja toiseen suhteeseen siirtymisellä, jos tämä ei toteudu. Kerrot myös, että hän pahoinpiteli sinut fyysisesti vähän aikaa sitten. Sen lisäksi hän rajoittaa menemisiäsi eikä haluasi sinun käyvän juuri missään, vaikka itse esim. harrastaa vapaasti.
Sanot, että ongelmanne on kommunikaatio ja arvostuksen puute. Kaikki kuvaamasi käyttäytyminen puolisosi taholta on kuitenkin henkistä ja myös fyysistä väkivaltaa. Se ei ole vain kommunikaatio-ongelmia tai arvostuksen puutetta. Se on toisen ihmisen rajojen rikkomista, uhan ja pelon ilmapiirissä elämistä. Sellaisessa ilmapiirissä kukaan ei voi hyvin, eikä ole turvassa.
Missä vaiheessa hän alkoi muuttua? Liittyykö muutos naimisiin menemiseen tai lapsen syntymiseen? Nämä ovat usein niitä kohtia, joissa väkivaltainen käyttäytyminen alkaa tai lisääntyy. On hyvä, että olet pystynyt uhkailuista huolimatta pitämään kiinni ajatuksestasi, että et halua toista lasta ennen teillä on asiat kunnossa. Väkivaltainen käyttäytyminen ei lakkaa anteeksipyytämisellä ja/tai anteeksiantamisella. Se ei lakkaa sillä, että yrität mukautua miehesi käyttäytymiseen, toiveisiin tai yrität luovia niin, että tilanteita ei tulisi. Väkivallalla on taipumusta kasvaa ja pahentua ellei siihen puututa aktiivisesti. Se ei lakkaa itsestään.
Siksi ehdotankin, että haet ulkopuolista apua itsellesi ja/tai teille. Sinun on saatava tukea ja apua siihen, miten suojelet itseäsi ja omia rajojasi. Miehesi on pystyttävä ottamaan vastuu omasta väkivaltaisesta käyttäytymisestään ja ymmärrettävä, että se on hänen ongelmansa, ei parisuhdeongelma. Voi olla, että suhteessanne on myös nk. parisuhteeseen liittyviä ongelmia. Niitä kuitenkin pystytään käsittelemään vasta kun väkivaltainen käyttäytyminen on saatu pysäytettyä.
Voitte hakeutua yhdessä tai erikseen esimerkiksi paikkakuntanne Ensi- ja turvakotien yhteydessä toimiviin väkivaltatyön yksiköihin, joissa tarjotaan palveluja koko perheelle. Myös neuvolasta tai perheneuvolasta voi kysyä apua. Lähisuhdeväkivallasta voi lukea lisää muun muassa Naisten linjan sivuilta.
Toivon sinulle kaikkea hyvää!
perheneuvoja Helena
1 kommentti
shiwan8
23.8.2017 11:13
Tietoa on sen verran vähän, ettei tästä voi vetää mitään johtopäätöksiä. Ensinnäkään ei tiedetä mitään naisen touhuista suhteessa, joten jo sikäli miehen käytöksen pohtiminen on täysin turhaa, syitä kun ei voida nimetä eikä niihin ehdottaa ratkaisuja.
Pahoinpitelystäkään ei ole mitään tietoa onko kyseessä ollut naisen toteuttaman viikon hiillostuksen jälkeen tilanteen katkaisu olkapäistä huomion saamiseksi kiinni ottaminen ja tiukka "lopeta jo" vai onko mies keskellä hyvää päivää lyönyt naista pesäpallomailalla hampaisiin ilman mitään syytä, koska kuvauksen perusteella kyse voi olla kummasta tahansa tai mistä vaan siltä väliltä.
Ei tiedetä miten nämä "erouhkaukset" on esitetty ja missä yhteydessä. Kylmä tosiasia kun on se, ettei naisen aika lisääntymisen osalta ole rajaton jos meinaa, että niillä lapsilla on pää ja ruumis suht. kunnossa lähtötilanteessa. Jos mies haluaa lisää lapsia ja nainen ei (vielä tai koskaan) niin käytännössä mies joutuu valitsemaan naisen (sekä ehkä joskus tapahtuvan perheen lisäyksien) ja eron sekä sitä seuraavan uuden mahdollisuuden väliltä. Naisella on toki täysi oikeus valita omalta osaltaan, mutta niin on miehelläkin ja on aivan turha yrittää syyllistää ketään siitä, että haluaa olla onnellinen.
Perheneuvojalta lähtee nyt melkein nollatiedoilla melkoista analyysia ja puolen valitsemista.
Hyvä kysymys kuitenkin on, että missä vaiheessa tämä miehen käytös on muuttunut ja miksi. On ihan totta, että yleensä nämä käytösmuutokset seuraavat avioliittoa ja perheenlisäystä. Monesti näissä yksi osapuoli alkaa laiminlyömään parisuhdetta mikä taas johtaa toisen osapuolen turhautumiseen mikä sitten ilmenee tavalla tai toisella. Jos nyt pitäisi arvata, niin kliseisesti muutos on tapahtunut lapsen syntymän jälkeen ja johtuu siitä, että nainen ei vain keskity lapseen (mikä on aivan kohtuullista) vaan on myös "alentanut" miehen jonnekin ylimääräisen tilipussin ja käskyläisen sektorille avio-/avomiehen sijaan. Voi hyvin olla, ettei tämä ole se syy miehen muuttuneeseen käytökseen, mutta yleisin syy se vaikuttaisi olevan. Käytännössä ikinä ihmisten käytös ei ikinä muutu ilman syytä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin