Miksi aikoinaan kaupungit ja kylät on rakennettu vesistöjen varteen- no siksi että vesistöä pitkin pystytään kuljettamaan tavaraa uittamalla, mahdollisesti koskesta saadaan puhdasta energiaa ja tietysti tietyin edellytyksin myös kalaa, rapuja, vettä, vesikasveja.
Sitä mukaa kun teollisuus lisääntyi ja ihmiset muuttivat maalta kaupunkeihin kasvoi energian kulutus ja vesivoima oli silloin ja on vieläkin pitkäaikainen ratkaisu.
Kuitenkin myös hiiltä- siis kivihiiltä on rahdattu Suomeen ja sillä on lämmittetty, sulatettu, pistetty höyrykoneet pyörimään.
Jos minulla olisi asiaan jotain valtaa niin en ainakaan yhtään olemassa olevaa voimalaitosta purkaisi vaan varustaisin ne kalaportailla ja perkele vaikka kalahissillä kun kerran Belgiassa hissillä voidaan nostaa jokilaiva rahteineen.
Itse asiassa kaivaisin esiin kaikki jo haudatut tekoallashankkeet ja ylipäätään ne vesistöt joissa olisi vielä mahdollisuus vesivoiman lisärakentamiseen. Miksi näin- no siksi että vaikka tehtäisiin kolme uutta ydinreaktoria ja vaikka uusista ja vanhoista vesivoimalaitoksista vettä laskettaisiin ympäri vuoden kalaportaisiin niin sen voimalan käyttöiän päättyessä ei tarvistisi huolehtia radioaktiivisesta jätteestä tai ostaa uraania / öljyä/ kaasua/ kivihiiltä ulkomailta.
Sitten vielä se oleellinen asia eli säädettävyys. Sanotaan vaikka että yöllä kuluu 15 % vähemmän sähköä kuin päivällä. Näin ollen jos veden virtaus olisi voimalaan vakio voisi kulutuksen vähentyessä pistää muutaman turbiinin pysähdyksiin ja ajaa tarvitun veden kalaportaaseen. Itse asiassa mittään hissikään ei välttämättä tarvistisi olla vaan vaan putkia joihin nousevalla kalalla olisi mahdollisuus mennä ja sen perään vaan pohjaluukkut kiinni ja vettä niin paljon että kalat + pohjakelluke nousevat lähes padon pinnalle ja edelleen kohti yläjuoksua.
En tiedä toimiiko isossa mittakaavassa, mutta testaamisen voisi suorittaa hyvin yksinkertaisella pienoislallilla joku sellainen kenellä on akvaario, kaloja pala esim styroxia ja vesitiivis putki + alapäähän tulppa.
Vesivoima on kuitenkin sellainen energiamuoto että sitä pystytään jopa varastoimaan- siis pumppaamalla tai pitämällä patoa kiinni. Näin ollen kun rakennetaan tuulipuistoja ja aurinkovoimaloita pystytään vesivoimalla paikkaamaan ne raot kun ei tuule tai tai aurinko paista.