Aikoinaan ennustin aika hyvin mitä Elop saa aikaan Nokian puikoissa. Nyt olisi sitten aika spekuloida mitä tapahtuu tämän alueen toiseksi tyhmimmän yrityskaupan jälkeen. Tyhmin toistaiseksi on ollut paikallisten sähköyhtiöiden myynti ja valitettavasti sen seurausten kanssa on vain koitettava elää.
Toki ruotsalaisen ryöstöfirman aikana on laitettu kaapeleita maahan, mutta millä hinnalla onkin ihan toinen juttu. Nyt sitten kun taas jaetaan johtajille bonuksia "hyvistä" kaupoista ja potkitaan ensi hätään 5 % työvoimasta, todetaan että terästehtaat Suomessa ovat ihan väärissä paikoissa, energia on liian kallista, puhumattakaan kalliista lakkoilevasta työvoimasta häipyy yksi kotimaisen teollisuuden helmistä hiljaa eikä menetetyt työpaikat palaa koskaan.
Ruukki on ollut monelle enemmän tai vähemmän tutulle hyvä työpaikka. Joillekin se on ollut tie kunnan verokalenterin kärkeen ja toisille taas kilometritehtaalle, puhumattakaan niistä raskaan työn raatajista joille uutinen tuo taas pelon perseeseen seuraavista lomautuksista ja irtisanomisista.
En millään jaksa uskoa että kauppa olisi pitkällä tähtäimellä järkevä- oli sitten suomalaisilla kuinka paljon osakkeita hyvänsä.
Jos tästä nyt jotain hyvää voi seurata niin saahan siitä tehtaan rumiluksesta nyt sitten pienellä vaivalla tehtyä vaikkapa ison autokaupan, eikä tarvitse tehdä uusia rakennuksia mihinkään ylihintaiselle suolle. Torniin kun tekee lasiset ulokkeet kalleimmille automalleille niin niitä voi sitten kiikareilla tiirailla junasta tai moottoritieltä asti. Lisäksi autot saisi suoraan kaupasta lastattua myös junaan.
En tiedä missä vaiheessa maalaisjärki saavuttaa noiden hullujen yrityskauppojen päättäjät. Jos Nokiakin olisi pysynyt omassa käyttöjärjestelmässään, tehnyt hyvän kämmentietokoneen ja pitänyt tehtaansa Suomessa olisi Applella ja Samsungilla ehkä vähän vaikeampaa. Tietenkin suomalaisia on rajallinen määrä ja laatukin on mikä on, mutta yhtä lailla se robotti Kiinassa, Taiwanissa, Koreassa, USA:ssa ja Japanissakin tarvitsee toimiakseen tukevan perustuksen, sähköä ja toimivia osia joista kännykän voi koota.
Koulussa opetettiin että Suomen viennillä on kolme tukijalkaa- Metsä, puu ja paperi, niiden perään merkittäviä olivat telakkateollisuus ja Nokia.
Jos ei enää tehdä kohta laivoja, matkapuhelimia, paperin menekki vähenee ja energian hinta syö loppujenkin paperitehtaiden kannattavuuden, Kaivokset eivät pysy pystyssä kun malmille ei ole kysyntää ja ylipäätään tuntuu että jokainen tavara kaupassa on peräisin Kiinasta/kaukoidästä. Sitten ihmetellään kun syntyvyys on vähentynyt. No totta kai se vähentyy kun ihmiset alkavat pikkuhiljaa tajuta että jollain se lapsi tai lapset on ruokittava. Jos ei elä omavaraistaloudessa niin tienattava on, eikä tällä menolla voi laskea sen varaan että valtiovalta hoitaa muutakin kuin sirkushuveja kerran vuodessa.
Sen voi sit kukin kotonaan laskea omalla matematiikallaan kuinka paljon vaikuttaa yhden suoran työpaikan menetys. Kuinka siitä työntekijästä ja ahkerasta veronmaksajasta tuleekin kuluerä ja kuinka monta veronmaksajaa tarvitaan sen yhden työttömän hengissä pitämiseen.
Jos joku firma tuottaa omistavalle valtiolle tappiota sen verran mitä vaikkapa tuhannen ihmisen työttömyyskorvaukset ovat vuodessa ja firma työllistää suoraan vaikkapa 10000 ihmistä- kumpi on parempi vaihtoehto: Jatkaa tappiollisen yksikön kanssa vai pistää koko firma kiinni. Näillä suhdeluvuilla todennäköisesti tappiollisen yksikön tukeminen on pitkällä tähtäimellä parempi, edellyttäen että se firma tekee liikevaihtoa ja työllistää välillisesti veroja maahan maksavia yrityksiä.
Ehkä sadan vuoden päästä tajutaan että kaikkein pahinta kansantaloudelle on maksaa ihmisille siitä etteivät tee mitään tuottavaa työtä. Toivottavasti sen tajuamiseen ei tarvita sotaa, mottitalkioita, pettuleipätarpeiden keräämistä tai kansantaouden totaalista romahtamista.