Tehokas alku. Ylen tehokas, takuulla mielen syvyyksiin jäävä.
On aluksi, on: Suo, kuokka ja Jussi. Totta kai!
Mutta mitä ovat puiden kannot suolla, jota Jussi kuokkii? Juuri ammuttuja veriveljiä maaksi, puuksi muuttuneina.
Upea alku.
Oikeastaan koko Väinö Linnan tarinahan on siinä näytetty, näytelmän aluksi näytelty:
leivästä tapellaan - veripäin.
Joensuun kaupunginteatterissa ollaan ja eletään liki kolme tuntia mitä kiihkeimpiä sisällissodan / kansalaissodan / vapaussodan - kuinka vain haluatte - aikoja.
Kirjan tarina on niin tuttu, joten sopii sitä jo toisinkin käsitellä, vaikkapa näin räiskyvin koreografisin liikehdintävoimin. Suorastaan pyörryttävin.
Vanhempana katsojana ajattelen, että nuoret rennyt - ohjaus: Iiristiina Varilo; dramatisointi: sama + Janne Rosenvall - ovat ottaneet modernin digiotteen näytelmästä ja rennymäisin viilloin leikataan ihmisiä palasiksi, murskaksi - osin näyttävyyden vuoksi, ei niinkään aatteen palon.
Tämänlaisen pitäisi houkutella elokuviin tottunutta nuorempaa polvea teatteriin.
Meille vähempikin rätinä riittäisi, jäisi sille mielikuvituksellekin käyttöä.
P-K:n ammattiopiston Outokummun tanssin koulutuksen opiskelijat saivat aikaan näytelmään tuon kaiken menon ja meiningin, ammattinäyttelijät pysyivät tukevammin maassa toinen toistaan roolillaan kiusaten.
Markku Maasillan habitus on vaikuttava, kahden vastakkaisen ihmishahmon ilmieläviksi kaivaminen ei tuottanut tuskaakaan: Laurilan Anttoona käskytti Töyryn emännän haukkua räksyttämään rukkasoravaa ja Paronina rootsisååmi kiel komensi Kivivuoret torppa pois!. Tragikomiikkaa kyllin pelissä mukana. Itketti jos naurattikin.
Kaiken kaikkiaan huumoripuoli oli hakusessa; parasta tarjosi pikku-Ilmarin, Sauli Pietarinen, äänetön autoleikki Töyryn isännän jaloissa.
Ja olihan komiikkaa myös papinreppanassa, laihanlaihassa Seppo Timosessa, jota tossutti ja kylvetti vaimo-Ellen, Suvi-Maria Virta, oikein olan takaa. Eivät jääneet aikeet epäselviksi kun pappi ruustinnaa papukaijana joutui toistamaan. Timosen ääni on herkullisen kuuluva.
Entä Koskelan isännät: Täyteläinen on myös Olli-Kalle Heimon ääni juurevana Jussina ja hartioissa kyllin papua työnraskaanraatajaksi.
Akselin, Olli Haatajan, puhe ei aina kantanut parvelle saakka, pieni hidastus tempossa olisi paikallaan.
Niin,
niin suosittu on Joensuun Pohjatähti, parvipaikkoja oli meillekin enää tarjolla, joten kovaa kamaa se kaiken kaikkiaan osaavien tekijöiden käsissä on. Ja on aina ollut: täältä Joensuun teatteristahan haki aikoinaan Edvin Laine Aarno Sulkasen elokuvansa Akseliksi.
___
myös
___
harm. sairastuvalla
Kirjoitettaessa soi Arja Saijonmaa: Taistojen tiellä - https://www.youtube.com/watch?v=4Bb8o6ECKEs
3 kommenttia
Vox Populi
8.2.2018 14:11
Arvoisa historiallisten tapahtumaympäristöjen avaruudellisen asemoinnin kommentaattori hikkaj
Meikä oli vaimon kanssa kerran, Viinijärvi-pestin aikaan, vuodenvaihteessa 1971-72 Joensuun teatterissa. Jouko Turkka oli pomona siellä, ja olipa myös omakätisesti ohjannut näytöksen, jota käytiin sitten observoimassa.
Näytelmässä kartoitettiin hieman aikaisempaa vaihetta kuin tuota sisällis-/kansalais-/vapausrähinää.
Oli nimittäin Jääkärin morsian, tämä aikanaan neukkuvastaisena elokuvaversionakin kielletty näytöskappale ohjelmassa.
Erityisesti muistuu mieleen ajan henkeen kuulunut taistolaisuuden esiin purskahduttama epäammatillisuus, kun Esa Pakarinen nuorempi kavereineenn hihitteli ilmeisesti kovasti vastenmieliseksi ja huvttavaksi kokemansa esitystyön yhteydessä. Edustivathan esittämänsä jääkärit tuiki vääräuskoista ideologiaa verrattuna siihen ehdottomaan totuuteen, joita esittäjäin omat aivot vimmatusti pursuivat !
Komeljanttareiksi alentuivat :-(
No toista kertaa ei Joensuun teatteriin ollut asiaa.
Kovin on kaukana ollut meikäläisen asuinsijoilta muutenkin.
Vastaa kommenttiin
hikkaj
8.2.2018 16:13
voksi, sir
totta turiset!
Pittää ammattinäyttelijän pystyä esittämään vaikka kakkakiemuraa uskottavasti - tuntupa rooli miten vastenmieliseltä tahansa henk.koht.
Tuohan on ollu Jr. Pakarisen käytös kuin alakoulunäytelmissä joskus tuppasi käymään. Varsinkaan joululauluharjoituksista ei tahtonut tulla mittään, kun jokajouluisen Varpus-laulun harjoitus koitti. Voi niitä ilmeitä ja voi sitä hihitystä poikasakissa kun piti laulaa se kohta: "Ota siemen multa!"
Eipä silti meitä miesopettajia, jos moista ilmaisua saa enää käyttää, hymyilytti vielä enemmän kun vaivihkaa katselimme mitä tuleman piti - ja joka ikinen joulu.
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin