Näin Teema-kanavan Neuvostoliitto-viikon kunniaksi sopii lukea hyvä opiskelijadokkari noilta ajoilta.
"Levitin sohvalle puhtaat lakanat ja päätin ottaa parin tunnin torkut, mutta nukahdinkin juopuneen, eronneen miehen onnettomaan ja rauhattomaan uneen."Rakastajatar, runoilijan vaimo, Valentina oli poistunut. Viimeistä kertaa?
Suomalainen opiskelijapoika Neuvostoliitossa kipuilee, ei rahan vaan rakkauden puutteessa, sillä eihän opiskelu maksanut mitään, päinvastoin pientä stipendiä nautit YYA-aikoina Leningradissa. Ei maksanut kymppitonneja vierasmaalaisten opiskelu niin kuin pian EU-Suomessa.
Jos kestit kommunalkassa asumisen yhteiskeittiöineen, yhteispeseytymistiloineen, torakoineen, rottineen.
Ja kun kestit niin siitä se sitten aika ajoin iloksi urkeni: naisia, miehiä, naintaa pitkin ja poikin. Villiä menoa suljetussa yhteiskunnassa, jossa vapauden porsaanreiät ja peräaukot kyllä löydettiin.
Noista Kekkosen ajoista 1970-luvun opiskelijaelämästä Pietarissa, tuo kaupungin nimi on ollut iät ajat käytössä, kertoo omien kokemusten pohjilta puolenkymmentä vuotta Yliopiston historiallisessa tiedekunnassa, istfakissa, opiskellut Pentti Stranius dokkarikaunokirjassa Leijonasillalla, vähän vaille viisi. Kirjokansi 2016.
Eipä siinä riehakkaassa menossa oikeastaan muu jää epäselväksi lukijalle kuin opinahjon antama opetus - ja niin no, tietysti, monen opiskelijan pää pitkäkestoisten pippaloiden pyörteissä.
Lukija ei pitkästy kirjaan kuten moni opiskelija tuskastuu elämään. Päinvastoin: teksti imaisee menoon ja rytkeesen.
Päähenkilö Pena on kokematon korven poika ylioppilaana maailmalla, vaan pian ei ole kun 'naaraat' jos huoratkin kurmuuttavat ja kasvattavat pojan miehenmittoihin. Kostonhimoiseksi muuttuu naimisiin erehtynyt Pena, joka joutuu rakkaudentuskissaan nyhtämään matoja Ofeliansa takapuolesta ja lopulta käräjöimään omiin nimiinsä Lefka-pojan, rakkauden hedelmän.
Yhteiskuntaihanteesta huolimatta ihanneyhteiskunta ei toimi, sitä ei ole ympärillä - se on vain teoriassa. Vähintään yhtä monta surullista ihmistarinaa ihanneidässä kuin läntisessä maailmassa.
Ei kovin monta onnellista hetkeä.
Muutama silti.
Seesteisimmät hetket tulvahtavat ylitse kun unohti viinan ja naiset ja lähti juoksulenkille Vallinsaaren Suomenlahden puoleisille kaduille:
"Detskajan hautausmaanpuoleista reunaa oli nautinto juoksennella. Jalavien, tammien ja lehtikuusten himmeässä, viileässä varjossa ja voimakkaassa tuoksussa liikkui kuin paratiisissa."