Kun matkustat ulkomaille, etsit eksoottisia tutustumiskohteita.
Tuskin kuitenkaan himona niin eksoottisia kuin muuan psykiatri, jonka matkat ulkomaille menevät pieleen, jos ei ole päässyt tutustumaan kahteen kohteeseen: mielisairaalaan ja vankilaan.
Väittää, että niistä (ylläpidosta) parhaiten näkee kunkin maan edistyksen, kehityksen ja sivistyksen tason.
Tämä maailmanmatkaaja on nähnyt maailmaa laidasta laitaan niin maantieteellisesti kuin sosiaalisesti, Japanista Kuubaan, Managuasta Shanghaihin, tutustunut slummiasukkaisiin, valtion päämiehiin, ministereihin monenlaisiin.
Haistellut Lepakkoluolassa, Liekkihotellissa, unohtumatonta hajunlöyhkää: 'kuvottava, vanhan viinan, vanhan ripulin, oksennuksen, pettymyksen ja katkeruuden hien ja pesemättömien vaatteiden lemua, joka tarttui mukaan vaatteisiin ja hiuksiin'. Vapaaehtoisvastaanotolta kotiinviemisinä lääkärillä. Suomi täytti tuolloin 50 vuotta ja Marraskuun liike voimistumassa.
Olisi Ilkka tietenkin voinut rahakkaammankin homman heti alkuunsa ottaa, mutta pari tuntia kestänyt rahankiilto silmissä, rahapsykoosi, kunnanlääkärinä oli mennyt ohi ja elämän suunnaksi kääntyi puutteenalaisten parissa työskentely. Kutsumus voitti.
14 vuotta mielisairaalassa ja 12 vuotta eduskunnassa - eivät juuri, kuulemma eroa olennaisilta osiltaan, miten lie toimiltaan.
Siis Ilkka Taipaleen (s.-42) tosi vetävää tarinaa kaikki tuo ja lisää lukuhaluisille löytyy uutuuskirjasta: Mielisairaalassa - Lääkärin muistelmat, Into 2017.
Mieheltä joka osaa kuolemastakin tehdä houkuttelevan, kuten muuan potilas kehui.
Olkaa hövelit!