Mitä tekisi saatuaan tietää elinikänsä rajoittuvan kahteen viikkoon? Entä jos kyseessä olisikin läheinen, joka ei itse asiasta tiedä eikä saa tietää? Osaisiko sitä käyttäytyä normaalisti, vai yrittäisikö kaikkensa saadakseen yhteisestä ajasta tavallista enemmän irti?
Miksi kaikesta elämänkokemuksestaan huolimatta arvokkailta tuntuvia asioita, tilanteita, seuraa osaa arvostaa vasta menetyshetkellä? Miksi useampaan kertaan kantapään kautta opittu tahtoo silti unohtua muiden asioiden alle?
Näin viime viikolla unta erittäin läheisestä, 1998 kuolleesta perhetutusta. Unessani hän oli elossa ja voi hyvin, kuolemansa oli väärinkäsitys: joku samanniminen ja -näköinen oli kuollut 1998. Todellisuudessa läheisen kuoleman käsittely vei viitisen vuotta, pystyin hyväksymään ja sisäistämään tapahtuneen isolla viiveellä.
Kuolema on luonnollinen päätös elämälle ja ainoa "pakko", jota ei voi välttää - ainakaan vielä. Siksi se kai tuntuukin epäoikeudenmukaiselta ilmestyessään kuvioihin liian pian, puolivälissä, kun aikaa kuuluisi olla vielä jäljellä. Epäoikeudenmukaisuus. Elämän ennakoimattomuutta.
Onneksi on tietoa. Tietoa siitä, että suru on hyväksi, että itku helpottaa, että puhuminen auttaa ja että aika parantaa. Se ei vaan lievennä tunteita, jotka jylläävät menetyshetkellä kaiken muun yli. Niin sen kai kuuluukin mennä, vaikkei tieto siitä yhtään lohdutakaan tapahtumahetkellä.