Viime viikolla näin seuraavan mietelauseen:
Ei ole olemassa ongelmaa, josta puhumatta jättäminen auttaisi sen ratkaisemisessa.
Niin totta.
Seurasin tässä taannoin tilannetta - tai pikemminkin pitkään jatkuneen (itse)petoksen surullista lopputulosta -, jossa ihminen paitsi rikkoi ihan omin kätösin mahdollisuutensa onneen, samalla satutti muita ihmisiä syyttä suotta. Suurin tekijä oli juuri ongelmista (ja asioista yleensä) vaikeneminen.
Ihminen kuvitteli asioita tai tulkitsi väärin ja hermostui, turhautui, kiukustui, mutta puri hammasta ja sieti. Hänellä oli kyllä hyviä kokemuksia siitäkin, että asioista sanominen tuottaa muutoksen parempaan suuntaan. Silti hän valitsi hiljaisen kärsimyksen, sekä samalla johdatti muita ihmisiä harhaan pimittämällä tärkeitä asioita. Jonkin asteen marttyyri-/uhriutumisasetelma oli läsnä, vaikka ihminen kielsi sen jyrkästi.
Kun kulissi sortui ja asioiden todellinen laita tuli esiin, vahingot olivat moninkertaiset verrattuna tilanteen alkuun, jolloin pelkällä huomautuksella olisi tuotu omat kuvitelmat ja erehdykset muidenkin asianosaisten tietoon. Valitettava seikka oli se, että suurimmat vahingot koituivat ihan muille ihmisille kuin ongelman todelliselle aiheuttajalle.
Tarinan sankari kohautti olkiaan, sanoi tietävänsä kyllä tehneensä asioita "vähän huonosti" ja siirtyi uusiin ympyröihin, joissa kukaan ei (vielä) tiennyt hänen todellista luonnettaan. Toivon kovasti, että jatkossa hän tekee pienempää vahinkoa, tai suorastaan viisastuu ja lopettaa perseilynsä ennen kuin varastaa yhtään enempää muiden aikaa.
En ole ihan varma siitä, olisiko ilkeämielistä toivoa tämän ongelmaihmisen saavan antamaansa ja oppivan sen kautta tervepäisemmäksi. Sen kuitenkin tiedän varmaksi, että vaihtamalla seuraa hän ei pääse karkuun itseään, ja jos mokailunsa jatkuu, niin jatkuu hänen turha pakoilunsakin.
Mahtaa olla uuvuttavaa sulkea silmänsä todellisuudelta ja valehdella itselleen.