Metsän siimeksessä, noin kilometrin päässä Storfinnhova Gård tilalta sijaitsee taianomainen Metsäkylä. Sen sydän on maan uumeniin rakennettu upea graniittinen savusauna. Metsäkylä on entisen omistajan Martin Andersenin älynväläys. Alue oli nuoren Martinin lempipaikkoja ja kun hän myöhemmin kehitteli Storfinnhovasta elämyskeskusta syntyi idea rakentaa metsään elämyksiä tuottava paikka, jossa aikuiset voisivat luvalla palata sisäisen luovan lapsensa maisemiin ja välittömän ilon tunnelmaan. Näin syntyi savusauna, puumajat ja Metsänhovi. Metsäkansalle luotu Metsäkylä sekä hämmästyttää että ilahduttaa.
Oltuani 3 viikkoa Italiassa, ikävöin jatkuvasti Sasson herkkuruokia. Suomessa osataan käyttää kastikkeita, mausteita ja suolaa minun makuuni taidokkaammin kuin Italiassa ja siksi italialainen ruoka on minusta Suomessa parempaa kuin Italiassa. Berlusconi on väärässä. Suomalainen keittiö on palvelun vuoksi parempi kuin italialainen keittiö.
Kurvasin prätkälläni keskustaan. Kävin fiilistelemässä Kauppatorin tunnelmaa ja ihmettelemässä Finnair -pyörää Katajannokalla. Kauppatorin tuntumassa Espalla on ravintola Sasso, jota aion nyt hehkuttaa ja ylistää.
Parkkeeraan prätkän ja astelen Sasson terassille. Pari ruotsalaista turistiperhettä on lounastamassa siinä. Ihmiset hymyilevät, aurinko paistaa. En edes ehdi istua alas kun tarjoilija tulee tervehtimään ystävällisesti hymyillen ja kysyy haluaisinko jotain juotavaa tai syötävää.
Tiedän, että Sasson listoilta löytyy Lehtikuohu-juomaa. Se on herkuttelija-prätkäilijälle sopivaa alkoholitonta kuohujuomaa. Erittäin maukasta herukasta tehtyä juomaa, jota saa harvoista hyvistä paikoista.
Sassossa on nopeaa palvelua
Tarjoilija tuo minulle salamannopeasti ruokalistat, ei kuitenkaan liian nopeasti, juuri niin, että tulee sellainen olo, että tarjoilija on reipas ja haluaa minulle hyvän vierailukokemuksen. Saan Lehtikuohun eteeni ja sitä siemaillessani katselen ruokalistaa, joka löytyy suomeksi, englanniksi ja italiaksi. Menu Sasso houkuttelee minua. Harkitsen myös kuhaa ja vasikkaa pääruoaksi, mutta tällä kertaa tilaan tarjoilijalta menu Sasson, johon ehdotetaan pääruoaksi karitsaa.
Pian minulle jo tuodaan eteeni herkullista leipää. Nautin auringon paisteesta ja katselen ihmisvilinää. Pian alkupalat kannetaan eteeni.
MENU SASSO
Polpo alla griglia con insalatina di mele e gamberetti
Grillattua mustekalaa ja omena-katkarapusalaattia
Grilled octopus with apple shrimp salad
Tagliatelle al ragu di coniglio con pomodoro e basilico
Tagliatellea, kaniraguuta, hillottuja tomaatteja ja basilikaa
Tagliatelle pasta with rabbit ragout, tomatoes and basil
Filetto d’agnello con patate al parmigiano e sugo al limone
Grillattua karitsan ulkofileetä,
parmesaaniperunaterriiniä ja sitruunakastiketta
Grilled loin of lamb with parmesan potato terrine and lemon sauce
Torta di mandorle con fragile e spuma di mascarpone
Mantelikakkua, mansikoita ja mascarponevaahtoa
Almond cake with strawberries and mascarpone mousse
Jälkiruoan kanssa tilaan Latten ja saan erittäin hyvän Latten joka kruunaa makunautinnon.
City kauppaneuvotteluja käytiin Sassossa
Sassoon liittyy myös Cityn kannalta merkittävä tapahtuma. 19.10.2012 olin täällä tapaamassa Jantonin toimitusjohtajaa Istvan Denésiä, joka myi minulle City-lehden. Tähän paikkaan liittyy siis suuria muistoja. Extrapisteitä tippuu.
Ravintola Sasso
Tähdet: 10+/10
Pohjoisesplanadi 17, Helsinki
www.sasso.fi
Ilkka Lavas ja Michelin suosittelevat tätä paikkaa.
Menestystä elämääsi ja menestystä Sassolle. Pitäkää laatu korkeana!