Helsinki, Kamppi, kuuma kesäpäivä, tunti luppoaikaa ja tarvitsen jonkun etätyöpisteen. Juuri avattu Kahvi Charlotta pilkistää silmiini. Parkkeeraan moottoripyöräni ja astelen sisään.
Kahvilassa on juuri käynnissä uuden työntekijän perehdytys. Baristan koulutuksessa käydään juuri läpi jäälatten tekoa. Tällaisena kesäpäivänä maistuu juuri jäälatte. Tilaan jäälatten ja jään seuraamaan kuinka sitä valmistetaan. Maidon vaahdotuksessa tarkasti seurataan lämpötilaa ja maidon kiiltävyyttä.
Kahvi Charlotta on avattu 2014 vuoden toukokuussa. Paikan omistaa yrittäjä Victoria Nuottanen, jolla oli pitkään unelma omasta kahvilasta. Unelmasta tuli totta.
Kahvi Charlotta - kahvilasta saa tuoretta pienpaahtimon kahvia, haudutettua teetä, ranskalaisia leivonnaisia sekä patonkeja ja salaatteja.
Kahvilan facesivuilla kerrotaan Kahvi Charlottan syntymästä:
Kahvi Charlotta on saanut alkunsa jo vuosia sitten unelmasta perustaa oma kahvila. Visiona toimii olohuone jonne voi tulla ennen, työpäivän aikana tai jälkeen viettämään aikaa tavaten ystäviä, lukea päivän sanomalehti, kuunnella hyvää musiikkia ja tulla juttelemaan baristoille.
Kahvi Charlotan on perustanut Victoria Nuottanen, joka on toiminut kahvialalla jo lähes 8 vuotta. Victoria on hakenut oppinsa Norjasta, jossa hän työskenteli intensiivisesti kahvialalla lähes 4 vuotta sekä kilpaillen Vuoden Barista-tittelista useampana vuotena. Viimeiset 4 vuotta hän on ollut mukana kehittämässä Suomen kahvikulttuuria, ollut mukana SCAE:ssa (Speciality Coffee Association of Europe Finnish Chapter ry) National Coordinator:na vieden kahvialaa seuraavalle tasolle. Victoria on järjestänyt ja ollut vastuussa lukuisista Suomen mestaruuskilpailuista sekä toiminut yhteyshenkilönä maailman kahvijärjestöihin.
Erityisesti gastronomia, käsityö ja eläimet ovat lähellä perustajan Victorian sydäntä, joka näkyy myös vahvasti Kahvi Charlotassa. Kahvi Charlotta toivottaa kiltit ja rauhalliset koirat tervetulleiksi omistajansa mukaan kahvikupposelle.
Asiakkaat ovat Kahvi Charlotassa erityisen tärkeitä. Meillä kaikki tehdään käsityönä alusta alkaen korkealaatuisista raaka-aineista kunniottaen tuotteen alkuperää sekä tuomalla tuotteen taustan lopulliselle kuluttajalle.
Kahvi Charlotta on kahvila, joka erikoistuu alkuperäiskahvien myyntiin. Tuoreus on meille todella tärkeää. Kahvi Charlotta valmistaa joka päivä tuoreita leipiä ja patonkeja asiakkaille. Leivät ja patongit valmistetaan meidän omassa keittiössämme. Näin turvaamme tuoreuden ja laadun asiakkaillemme. Leivonnaiset ja makeat tulevat meille joka aamu tuoreeltaan leipomosta.
Jäälatte on hyvää. Ensi kerralla maistan myös tuorepuristettua appelsiinimehua.
Kahvi Charlotta
Avattu toukokuussa 2014 http://www.kahvicharlotta.com/
Runeberginkatu 5 B , 00100 HELSINKI
Puhelin: 0401477501
Arkisin auki 7-18
Lauantaisin 10-18
Kahvi ainakin on hyvää, wifi salasana oli hukassa, mutta onneksi kännykän kautta pääsin 4G:llä tekemään etätöitä.
Asumme tämän viikon Vierumäen Urheilukeskuksessa. Siitä lähtee hyviä teitä pyöräilijöille, prätkäilijöille, juoksijoille ja autoilijoille. Tänään aamupäivällä hyppärin KTM 990 Superduke -moottoripyöräni selkään ja kaasutin kohti Pulkkilanharjua.
Aivan mainio reitti. Hyvää asfalttia koko matka vaikka navigaattori väittää jotain muuta. Aina ei kannata uskoa navigaattoria ja tälläkin kertaa rohkea ajaminen navin ohjeiden vastaisesti paljasti erinomaisen tien, upeaa kumpuilevaa maastoa ja mahtavia järvimaisemia.
Montakohan kirosanaa tässä tulee per minuutti :D Hauskoja noi Lapin ja alppien laiduntavat eläimet. Niillä kun ei ole mikään kiire ja poro vielä on just tollainen, ettei sitä kauheasti autot haittaa. Ajakoon yli jos ajaa.
Menestystä elämääsi ja pitkää pinnaa liikenteeseen!
Vierumäellä on vaikka mitä tekemistä. Varasin tälle aamulle PRO:lle ajan ja treenasimme tunnin verran swingiä ja hioimme grippiä. Jännä miten paljon sitä toinen voi neuvoa. Tiesin periaatteessa kaikki jutut, mutta kun valmentaja on peilinä, niin sitä tajuaa ja näkee omat perusvirheensä.
Pelasimme vinkkien jälkeen Vierumäen Cooke -kentän. Ihan hauska kenttä kun siinä pallo rullii hyvin ja ruoho reunoilla on sen verran kitukasvuista, että metsään lentäneet pallot löytyvät helposti.
Otin ensimmäistä kertaa kentälle pojat (6v ja 8v) mukaan. Pärjäsivät oikein hyvin ja näkivät vähän millaista on isolla kentällä.
Pojat pääsivät PRO:n golfkärryyn mukaan. Tässä terveiset kentältä.
Jospa pojat innostuisivat golffista. Se on terveellinen laji. Oppii etikettiä, hyviä käytöstapoja, tavoitteellisuutta, mielen hallintaa. Lisäksi saa ulkoilua, hyvää seuraa ja liikuntaa.
Hulluin rata mitä oon ikinä vetänyt. Sydän tykytti ja kädet oli hapoilla. Selvitin radan silti vaikka välillä meinasi rohkeus ja usko omiin voimiin loppua. Tässä videolla yksi hurja kohta Vierumäen Flow Parkista radalta 5.:
Wauuu! Upee fiilis kun selvitin sen. Menestystä elämääsi!
Kesällä tulee usein löhöiltyä rannalla ja maha alkaa muokkautua jäätelöpallon muotoiseksi. Kesäloma on hyvä lopettaa sporttailuviikkoon. Meidän perhe asustelee Vierumäellä tämän viikon. Vaimoni on golfrippikoulussa opena.
Vierumäki on edullinen ja sopii moneen makuun. Huoneita täältä löytyy alkaen 35 euroa. Täältä löytyy myös hotelli ja mökkejä. Aktiviteetteja riittää pienille ja isoille. Jokaiseen makuun jotain tekemistä.
Kävin tänään vetämässä Flow Parkin vaikeimman radan. Siinä riitti haastetta.
Kesälomareissu: 3 viikkoa Italiassa, 13 maata, 20 kaupunkia. Päätin selvittää onko maailmankuulu italialainen keittiö maineensa veroinen vai onko se vain Italiaan rakastuneiden ilmaisten reissujen perässä juosseiden viinin sokaisemien toimittajien luomaa harhaa ja mainosmiesten katteettomia lupauksia.
- Minä: Tilaisin salaattia.
- Tarjoilija:"Sorry. Voimme tehdä salaatin mutta ilman tomaattia koska meillä ei ole tomaattia. Ehkäpä haluaisit paninin?
- Okei. Otan Paninin.
- Tarjoilija lähtee.
...
Parin minuutin päästä tarjoilija tulee takaisin ja sanoo:
- Sorry. Ei ole paninia.
Uuh. Kuin jostain sketsistä. Tämä ei ollut ainoa kerta kun petyin.
Olen nyt ollut 3 viikkoa Italialaisten ruokittavana. Olen syönyt fine dining mestoissa, turistipaikoissa, paikallisten suosimissa paikoissa, Via Michelinin suosittelemissa ravintoloissa ja vertailun vuoksi jopa McDonaldsissa vaikka se ei mielestäni ole mikään oikean ruoan ravintola.
Suomessa syön säännöllisesti laaturuokaa mm. sellaisissa ravintoloissa kuin Sasso, Krog Madame, Bronda, Kiila, Helkan keittiö, Factory, Presto, Salutorget, Ekberg ja Moko. Erinomaisia kokkeja, tuoreita raaka-aineita, palvelu pelaa, ympäristö on siisti, maksutavat toimivat, ruokalistat löytyvät monella kielellä ja tarjoilijat osaavat monia kieliä.
Tässä minun italialaisten ravintolakokemusten plussat ja miinukset yhteen koottuna. Aloitetaanpa huonoista kokemuksista, niin lopuksi voin sitten paikata italialaisten virheitä hyvillä puolilla ja vahvuuksilla.
Italialaisen keittiön miinukset
Italialaisessa keittiössä on paljon hyvää. Viikon tai kahden loman aikana voi silti tulla pettymyksiä jos haaveilee hyvästä italialaisesta ruokakokemuksesta. Tässä pettymyksen synnyttäjiä.
- Italialainen tarjoilija ei todellakaan osaa sanaakaan englantia. Joudut opettelemaan italiaa jos haluat palvelua. Monessa paikassa ei kukaan koko ravintolassa osaa englantia.
- Italialainen elekieli on sellaista että he vaikuttavat töykeiltä. Monesti alkupäivinä tuli sellainen olo että haluavatkohan nämä nyt ollenkaan myydä meille mitään ruokaa. Tarjoilija ei tee aloitetta keskustelusta vaan joudut itse avaamaan keskustelun.
- Ruokalistat ovat vain Italiaksi. Herkkuruoat jäävät piiloon etkä saa sitä unelmiesi ruokaa mitä halusit. Kokenut matkailija kantaa sanakirjaa mukanaan mutta eihän se ole hyvää palvelua ettei palvele asiakkaan osaamilla kielillä.
- Ruokalista on järjestetty meille vieraalla tavalla. Alkupalat on erillään alkuruoista. Minkäköhän kokoisia nämä ovat? Lisäksi pääruokia on 2 listaa. Primit ja secondit pyörivät silmiesi edessä eikä ole mitään hajua onko antipastit tarkoitettu alkuruoaksi vai onko siinä pääruoan kokoisia ruokia. Kysyminen ei auta koska tarjoilija puhuu kieltä jota et ymmärrä ja sinä kieliä joita tarjoilija ei ymmärrä. Ei auta saksa eikä englanti.
- Edes McDonaldsin myyjät italiassa eivät osaa englantia(!). Luulin että se olisi ketjun standardi corppikieli.
- Juomia on huonosti tarjolla. Italiassa on viinejä toki paljon mutta lapsille ei ole vaihtoehtoina kuin vesi, Kokis ja Sprite. Ei mitään mehuja. Oluitakin on tosi huonosti ravintoloissa. Vain muutama vaihtoehto jos sitäkään.
- Ruoka on kallista. Pääruokaan ei useinkaan kuulu kuin pihvi tai kala. Lisukkeet (esim salaatti) pitää tilata ja maksaa erikseen. Myös pöytään tuoduista leivistä ja pöytäliinoista joudut maksamaan.
- Jos jätät alkuruoat syömättä niin tarjoilija mulkoilee sinua ihmetellen, että etkö osaa syödä ja miten luulet pärjääväsi pelkällä pihvillä ilman lisukkeita. Kielimuurista johtuen hän ei edes viitsi selittää sinulle miten Italiassa kuuluu toimia, koska arvelee ettet kuitenkaan ymmärtäisi. Kun saat tilauksesi eteenpäin tarjoilija juoksee karkuun eikä edes kysy haluatko kenties juoda jotain.
- Ruoat tuodaan ihme järjestyksessä. Juuri kun olet syönyt pihvin, sinulle tuodaan lisukesalaatti. Italialainen tarjoilija ja kokki on joko törkeän hidas tai sitten italiassa palvelun kuuluu olla hidasta.
- Hidas ja huono palvelu on maan tapa. Totu siihen. Sinulle ei myydä mitään, joudut pyytämään kaiken itse. Sinulle ei tarjota lisää juomaa vaan joudut anelemaan tarjoilijalta, että voisitko pliis saada lisää ruokaa tai juomaa.
- Kalaa ja äyriäisiä on hyvin tarjolla mutta Italia ei ole mikään pihvimaa. Hyviä pihvejä on vaikea löytää.
- Ruoka on mautonta. Italiassa ei käytetä paljoa mausteita. Suolaa ei käytetä juuri ollenkaan eikä pippuria. Tuskin niitä löytyy koko ravintolastakaan, jos haluaisit lisätä. Pöydistä ei löydy kuin korkeitaan viinietikka (yök monen mielestä) ja oliviiöljy. Pizzaan et saa lisättyä chiliä etkä riisiin kikkomania.
- Salaatit tarjoillaan ilman salaatinkastiketta. Ainoa maassa tunnettu salaatinkastike on oliiviöljy.
- Tomaatit ovat vetisiä
- Omenat ovat kuivia
- Kiivit ovat lössöjä ja mauttomia
- Salaatti on usein kitkerää laatua, enkä nyt tarkoita rucolaa vaan salaattilajiketta joka ei ole ainakaan minun makuuni
- Italialaiset kokit eivät osaa käyttää mausteita. Sinun tulee ikävä curryä, chiliä, bbq kastiketta, pippuria, erilaisia hyviä suoloja, kunnon meijerivoita. Hyvää rypsiöljyäkään et löydä, vain samaa pian jo korvistakin tulevaa oliiviöljyä
- Ruisleipää ei ole. (en kyllä odottanutkaan, mutta siis Italiassa ei osata tehdä hyviä leipiä. Alkupalaleivät jäävät usein syömättä.)
- Voita ei ole. (Alkupalaleivän päälle pieni nokare suolaista voita on mitä parhainta herkkua.
- Margariinia ei ole. (en käytä, mutta ihan vain tiedoksi, jos joku kaipaa)
- Ravintoloiden vessat ovat huonolaatuisia (usein jopa surkeita)
- Vesi on kalliimpaa kuin viini
- Ruoka on yhtä kallista kuin Suomessa tai usein jopa kalliimpaa.
- Ravintolat ovat epäsiistejä. Lattioilla on roskia ja seinien rappaukset ovat rapisseet
- Jäätelö ehtiii sulaa ennenkuin ehdit syömään sitä
- erillisiä tupakointialueita ei ole vaan lapsiperheen vierisessä pöydässä saattaa saada tupakoida
- Hedelmät ovat suomalaiseen makuun usein jopa ylikypsiä ja meillä heitettäisiin jo pois sellaisia mitä Italiassa vielä käytetään (tykkään itse todella kypsistä, mutta moni ei. Lapset esim jättivät kokonaan syömättä.)
- Ravintoloissa ei ole ilmastointia
- Ovet pidetään usein auki ja hyttysallergikot joutuvat kärsimään hyttysistä jopa sisällä
- Pankkikortilla maksaminen ei onnistu tai jos onnistuu niin joudut lähes aina menemään takahuoneeseen maksamaan.
No nyt kun miinukset on listattu, niin täytyy vähän kehua myös. Olen hieman maalannut miinuksia sen mukaan miltä ne tuntuisivat jos ei tietäisi mitään maailman kuulusta Italialaisesta keittiöstä.
Italialaisen keittiön plussat
Italialainen keittiö on maailmankuulu. Italialaisia ruokia on jäljitelty ja monessa maassa löydät italialaisia ravintoloita. Missään muualla maailmassa ei osata tehdä aitoa Italialaista ruokaa eikä aitoa pizzaa.
- Ruokia ei pilata mausteilla vaan ne valmistetaan niin, että ruoan aito maku jää esiin
- Mausteiden sijaan käytetään tuoreita yrttejä kuten tuoretta basilikaa
- Perinneruoat saat sellaisina miten ne kuuluukin tehdä
- Ruoka valmistetaan useimmiten tuoreista raaka-aineista tehtynä.
- Salaatin saat syödä salaattina ja lisätä makusi mukaan oliiviöljyä ja viinietikkaa. Muutahan ei tarvitakaan.
- ravintoloissa syödään pitkän kaavan mukaan: ihanat alkuruoat, pienet pastat, pääruoat lisukkeineen ja jälkiruoat
- Satamakaupungeista löydät parhaat tuoreet kalat. Vuoristoilta lammasfarmin läheltä parhaat lampaankyljykset.
- Ruoka on lähiruokaa ja usein luomua
- Ihanat viinivalikoimat
- Viini on halvempaa kuin vesi
- Ihania pastoja ja risottoja
- koska rakastat Italiaa ja olet opetellut Italian kielen, niin vihdoin pääset käyttämään ihanaa italian kieltä tarjoilijoiden kanssa
- saat alkuperäistä pizzaa jota ei ole pilattu muiden maiden makutottumuksien mukaiseksi
- Ihanaa jäätelöä tai Tiramisua jälkiruoaksi
Italia vs 10 muuta euroopan maata
Söin reissulla Italian lisäksi myös Itävallassa, Sveitsissä, Saksassa, San Marinossa, Tsekeissä, Slovakiassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa.
Itävallassa sain erinomaisia pihvejä. Loistavaa lammasta ja muutenkin alppien ruoka on maukasta ja hyvin maustettua. Parempaa kuin Italiassa.
Sveitsissä herkuttelin pihvillä. Palvelu pelaa eikä kielimuuria ole.
Saksassa söin taivaallista bratwurstia. Tällaisia italialaiset nirppanokat eivät edes suostu tekemään.
San Marinossa söimme surkeassa turistiravintolassa. Ihan vastaavaa kuin vastaavassa surkeassa turistiansa -ravintolassa Italiassa.
Tsekeissä söin paikallista erikoisuutta. Annos jossa oli possua, nautaa, lammasta ja hapankaalia sekä röstiperunan oloisia perunakiekkoja. Erinomaista ja todella maukas kastike. Maukkampaa kuin yksikään annos Italiassa.
Slovakiassa antauduin jänikselle. Parasta jänistä mitä olen syönyt. Ruoka oli muutenkin maukkaampaa kuin Italiassa. Palvelu pelasi ja kielitaitoa löytyi.
Puolassa sain reissuni parhaat ateriat. Asuin viiden tähden hotelli H15 Boutique & Signature hotellissa, jonka ravintolalla oli Michelin suositus. Herkullista hanhea. Hinta oli sikahalpa. Kolmen ruokalajin ateria huippuravintolassa maksoi vain 15 euroa!
Liettuassa söin vain aamupalan. Se oli parempi kuin mikään aamupala italiassa.
Latviassa söin kaupungin parhaaksi kehutussa Vincentissä. Ruoka oli hyvää mutta sen päälle tuli vielä erinomainen palvelu. Ruoan päälle tuli pieniä kokin yllätyksiä, jotka tarjoilija valmisti pöytäni vieressä välillä anti-grillaamalla eli jäädyttämällä hiilihappojäällä tai liekittämällä. Todellinen show-elämys. Ei ihme, että Tripadvisorin 265 vierailijaa ovat antaneet arvosanoja joiden keskiarvo on 4.6.
Virossa palvelu oli nopeaa ja maksutavat toimivat paremmin. Ruoka samaa tasoa kuin Italiassa.
Sorry Italia-fanit: Italialainen ruoka yhtä hyvää tai palvelu mukaan huomioiden jopa parempaa esim Suomessa Sassossa kuin Italiassa Michelin suositelluissa ravintoloissa. Suomessa sitäpaitsi on oikeasti maailman parhaat pizzat. Suomessa osataan käyttää mausteita paljon taidokkaammin kuin Italiassa. Suomessa maksaminen korteilla onnistuu ja ruokalistat löytyy melkein joka paikasta englanniksi ja suomeksi. Suomessa saat lisäksi hyvää palvelua kielellä jota ymmärrät.
Palvelu on se, joka tekee suomalaisesta ravintolakokemuksesta paremman kuin Italiassa. Jos haluat euroopassa erinomaista ruokaa, pysy suomessa tai lennä Varsovaan tai Grandskiin.