Tärkeää tietoa oven avaamisesta. Jännityksellä jään odottamaan jatko-osaa.
Ilkka Lavas
sarjayrittäjä ja ovien avaaja
Kirjoitan kokemuksista, rohkeudesta, kasvusta, brändäämisestä, markkinoinnista, yrittäjyydestä, menestymisestä, elämän ilosta, rakkaudesta, surusta, unelmista ja tavoitteista. Askel kerrallaan kohti parempaa tasapainoista kaupunkielämää.
Tärkeää tietoa oven avaamisesta. Jännityksellä jään odottamaan jatko-osaa.
Ilkka Lavas
sarjayrittäjä ja ovien avaaja
Kesälomareissu: 3 viikkoa Italiassa, 13 maata, 20 kaupunkia. Päätin selvittää onko maailmankuulu italialainen keittiö maineensa veroinen vai onko se vain Italiaan rakastuneiden ilmaisten reissujen perässä juosseiden viinin sokaisemien toimittajien luomaa harhaa ja mainosmiesten katteettomia lupauksia.
Tositarina Italiassa saadusta palvelusta
Menimme syömään. Kivan näköinen ravintola, järvinäkymä Garda-järvelle. Saimme odottelun jälkeen ruokalistat.
- Minä: Tilaisin salaattia.Uuh. Kuin jostain sketsistä. Tämä ei ollut ainoa kerta kun petyin.
- Tarjoilija:"Sorry. Voimme tehdä salaatin mutta ilman tomaattia koska meillä ei ole tomaattia. Ehkäpä haluaisit paninin?
- Okei. Otan Paninin.
- Tarjoilija lähtee.
...
Parin minuutin päästä tarjoilija tulee takaisin ja sanoo:
- Sorry. Ei ole paninia.
Olen nyt ollut 3 viikkoa Italialaisten ruokittavana. Olen syönyt fine dining mestoissa, turistipaikoissa, paikallisten suosimissa paikoissa, Via Michelinin suosittelemissa ravintoloissa ja vertailun vuoksi jopa McDonaldsissa vaikka se ei mielestäni ole mikään oikean ruoan ravintola.
Suomessa syön säännöllisesti laaturuokaa mm. sellaisissa ravintoloissa kuin Sasso, Krog Madame, Bronda, Kiila, Helkan keittiö, Factory, Presto, Salutorget, Ekberg ja Moko. Erinomaisia kokkeja, tuoreita raaka-aineita, palvelu pelaa, ympäristö on siisti, maksutavat toimivat, ruokalistat löytyvät monella kielellä ja tarjoilijat osaavat monia kieliä.
Tässä minun italialaisten ravintolakokemusten plussat ja miinukset yhteen koottuna. Aloitetaanpa huonoista kokemuksista, niin lopuksi voin sitten paikata italialaisten virheitä hyvillä puolilla ja vahvuuksilla.
Italialaisen keittiön miinukset
Italialaisessa keittiössä on paljon hyvää. Viikon tai kahden loman aikana voi silti tulla pettymyksiä jos haaveilee hyvästä italialaisesta ruokakokemuksesta. Tässä pettymyksen synnyttäjiä.
- Italialainen tarjoilija ei todellakaan osaa sanaakaan englantia. Joudut opettelemaan italiaa jos haluat palvelua. Monessa paikassa ei kukaan koko ravintolassa osaa englantia.
- Italialainen elekieli on sellaista että he vaikuttavat töykeiltä. Monesti alkupäivinä tuli sellainen olo että haluavatkohan nämä nyt ollenkaan myydä meille mitään ruokaa. Tarjoilija ei tee aloitetta keskustelusta vaan joudut itse avaamaan keskustelun.
- Ruokalistat ovat vain Italiaksi. Herkkuruoat jäävät piiloon etkä saa sitä unelmiesi ruokaa mitä halusit. Kokenut matkailija kantaa sanakirjaa mukanaan mutta eihän se ole hyvää palvelua ettei palvele asiakkaan osaamilla kielillä.
- Ruokalista on järjestetty meille vieraalla tavalla. Alkupalat on erillään alkuruoista. Minkäköhän kokoisia nämä ovat? Lisäksi pääruokia on 2 listaa. Primit ja secondit pyörivät silmiesi edessä eikä ole mitään hajua onko antipastit tarkoitettu alkuruoaksi vai onko siinä pääruoan kokoisia ruokia. Kysyminen ei auta koska tarjoilija puhuu kieltä jota et ymmärrä ja sinä kieliä joita tarjoilija ei ymmärrä. Ei auta saksa eikä englanti.
- Edes McDonaldsin myyjät italiassa eivät osaa englantia(!). Luulin että se olisi ketjun standardi corppikieli.
- Juomia on huonosti tarjolla. Italiassa on viinejä toki paljon mutta lapsille ei ole vaihtoehtoina kuin vesi, Kokis ja Sprite. Ei mitään mehuja. Oluitakin on tosi huonosti ravintoloissa. Vain muutama vaihtoehto jos sitäkään.
- Ruoka on kallista. Pääruokaan ei useinkaan kuulu kuin pihvi tai kala. Lisukkeet (esim salaatti) pitää tilata ja maksaa erikseen. Myös pöytään tuoduista leivistä ja pöytäliinoista joudut maksamaan.
- Jos jätät alkuruoat syömättä niin tarjoilija mulkoilee sinua ihmetellen, että etkö osaa syödä ja miten luulet pärjääväsi pelkällä pihvillä ilman lisukkeita. Kielimuurista johtuen hän ei edes viitsi selittää sinulle miten Italiassa kuuluu toimia, koska arvelee ettet kuitenkaan ymmärtäisi. Kun saat tilauksesi eteenpäin tarjoilija juoksee karkuun eikä edes kysy haluatko kenties juoda jotain.
- Ruoat tuodaan ihme järjestyksessä. Juuri kun olet syönyt pihvin, sinulle tuodaan lisukesalaatti. Italialainen tarjoilija ja kokki on joko törkeän hidas tai sitten italiassa palvelun kuuluu olla hidasta.
- Hidas ja huono palvelu on maan tapa. Totu siihen. Sinulle ei myydä mitään, joudut pyytämään kaiken itse. Sinulle ei tarjota lisää juomaa vaan joudut anelemaan tarjoilijalta, että voisitko pliis saada lisää ruokaa tai juomaa.
- Kalaa ja äyriäisiä on hyvin tarjolla mutta Italia ei ole mikään pihvimaa. Hyviä pihvejä on vaikea löytää.
- Ruoka on mautonta. Italiassa ei käytetä paljoa mausteita. Suolaa ei käytetä juuri ollenkaan eikä pippuria. Tuskin niitä löytyy koko ravintolastakaan, jos haluaisit lisätä. Pöydistä ei löydy kuin korkeitaan viinietikka (yök monen mielestä) ja oliviiöljy. Pizzaan et saa lisättyä chiliä etkä riisiin kikkomania.
- Salaatit tarjoillaan ilman salaatinkastiketta. Ainoa maassa tunnettu salaatinkastike on oliiviöljy.
- Tomaatit ovat vetisiä
- Omenat ovat kuivia
- Kiivit ovat lössöjä ja mauttomia
- Salaatti on usein kitkerää laatua, enkä nyt tarkoita rucolaa vaan salaattilajiketta joka ei ole ainakaan minun makuuni
- Italialaiset kokit eivät osaa käyttää mausteita. Sinun tulee ikävä curryä, chiliä, bbq kastiketta, pippuria, erilaisia hyviä suoloja, kunnon meijerivoita. Hyvää rypsiöljyäkään et löydä, vain samaa pian jo korvistakin tulevaa oliiviöljyä
- Ruisleipää ei ole. (en kyllä odottanutkaan, mutta siis Italiassa ei osata tehdä hyviä leipiä. Alkupalaleivät jäävät usein syömättä.)
- Voita ei ole. (Alkupalaleivän päälle pieni nokare suolaista voita on mitä parhainta herkkua.
- Margariinia ei ole. (en käytä, mutta ihan vain tiedoksi, jos joku kaipaa)
- Ravintoloiden vessat ovat huonolaatuisia (usein jopa surkeita)
- Vesi on kalliimpaa kuin viini
- Ruoka on yhtä kallista kuin Suomessa tai usein jopa kalliimpaa.
- Ravintolat ovat epäsiistejä. Lattioilla on roskia ja seinien rappaukset ovat rapisseet
- Jäätelö ehtiii sulaa ennenkuin ehdit syömään sitä
- erillisiä tupakointialueita ei ole vaan lapsiperheen vierisessä pöydässä saattaa saada tupakoida
- Hedelmät ovat suomalaiseen makuun usein jopa ylikypsiä ja meillä heitettäisiin jo pois sellaisia mitä Italiassa vielä käytetään (tykkään itse todella kypsistä, mutta moni ei. Lapset esim jättivät kokonaan syömättä.)
- Ravintoloissa ei ole ilmastointia
- Ovet pidetään usein auki ja hyttysallergikot joutuvat kärsimään hyttysistä jopa sisällä
- Pankkikortilla maksaminen ei onnistu tai jos onnistuu niin joudut lähes aina menemään takahuoneeseen maksamaan.
No nyt kun miinukset on listattu, niin täytyy vähän kehua myös. Olen hieman maalannut miinuksia sen mukaan miltä ne tuntuisivat jos ei tietäisi mitään maailman kuulusta Italialaisesta keittiöstä.
Italialaisen keittiön plussat
Italialainen keittiö on maailmankuulu. Italialaisia ruokia on jäljitelty ja monessa maassa löydät italialaisia ravintoloita. Missään muualla maailmassa ei osata tehdä aitoa Italialaista ruokaa eikä aitoa pizzaa.
- Ruokia ei pilata mausteilla vaan ne valmistetaan niin, että ruoan aito maku jää esiin
- Mausteiden sijaan käytetään tuoreita yrttejä kuten tuoretta basilikaa
- Perinneruoat saat sellaisina miten ne kuuluukin tehdä
- Ruoka valmistetaan useimmiten tuoreista raaka-aineista tehtynä.
- Salaatin saat syödä salaattina ja lisätä makusi mukaan oliiviöljyä ja viinietikkaa. Muutahan ei tarvitakaan.
- ravintoloissa syödään pitkän kaavan mukaan: ihanat alkuruoat, pienet pastat, pääruoat lisukkeineen ja jälkiruoat
- Satamakaupungeista löydät parhaat tuoreet kalat. Vuoristoilta lammasfarmin läheltä parhaat lampaankyljykset.
- Ruoka on lähiruokaa ja usein luomua
- Ihanat viinivalikoimat
- Viini on halvempaa kuin vesi
- Ihania pastoja ja risottoja
- koska rakastat Italiaa ja olet opetellut Italian kielen, niin vihdoin pääset käyttämään ihanaa italian kieltä tarjoilijoiden kanssa
- saat alkuperäistä pizzaa jota ei ole pilattu muiden maiden makutottumuksien mukaiseksi
- Ihanaa jäätelöä tai Tiramisua jälkiruoaksi
Italia vs 10 muuta euroopan maata
Söin reissulla Italian lisäksi myös Itävallassa, Sveitsissä, Saksassa, San Marinossa, Tsekeissä, Slovakiassa, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Virossa.
Itävallassa sain erinomaisia pihvejä. Loistavaa lammasta ja muutenkin alppien ruoka on maukasta ja hyvin maustettua. Parempaa kuin Italiassa.
Sveitsissä herkuttelin pihvillä. Palvelu pelaa eikä kielimuuria ole.
Saksassa söin taivaallista bratwurstia. Tällaisia italialaiset nirppanokat eivät edes suostu tekemään.
San Marinossa söimme surkeassa turistiravintolassa. Ihan vastaavaa kuin vastaavassa surkeassa turistiansa -ravintolassa Italiassa.
Tsekeissä söin paikallista erikoisuutta. Annos jossa oli possua, nautaa, lammasta ja hapankaalia sekä röstiperunan oloisia perunakiekkoja. Erinomaista ja todella maukas kastike. Maukkampaa kuin yksikään annos Italiassa.
Slovakiassa antauduin jänikselle. Parasta jänistä mitä olen syönyt. Ruoka oli muutenkin maukkaampaa kuin Italiassa. Palvelu pelasi ja kielitaitoa löytyi.
Puolassa sain reissuni parhaat ateriat. Asuin viiden tähden hotelli H15 Boutique & Signature hotellissa, jonka ravintolalla oli Michelin suositus. Herkullista hanhea. Hinta oli sikahalpa. Kolmen ruokalajin ateria huippuravintolassa maksoi vain 15 euroa!
Liettuassa söin vain aamupalan. Se oli parempi kuin mikään aamupala italiassa.
Latviassa söin kaupungin parhaaksi kehutussa Vincentissä. Ruoka oli hyvää mutta sen päälle tuli vielä erinomainen palvelu. Ruoan päälle tuli pieniä kokin yllätyksiä, jotka tarjoilija valmisti pöytäni vieressä välillä anti-grillaamalla eli jäädyttämällä hiilihappojäällä tai liekittämällä. Todellinen show-elämys. Ei ihme, että Tripadvisorin 265 vierailijaa ovat antaneet arvosanoja joiden keskiarvo on 4.6.
Virossa palvelu oli nopeaa ja maksutavat toimivat paremmin. Ruoka samaa tasoa kuin Italiassa.
Sorry Italia-fanit: Italialainen ruoka yhtä hyvää tai palvelu mukaan huomioiden jopa parempaa esim Suomessa Sassossa kuin Italiassa Michelin suositelluissa ravintoloissa. Suomessa sitäpaitsi on oikeasti maailman parhaat pizzat. Suomessa osataan käyttää mausteita paljon taidokkaammin kuin Italiassa. Suomessa maksaminen korteilla onnistuu ja ruokalistat löytyy melkein joka paikasta englanniksi ja suomeksi. Suomessa saat lisäksi hyvää palvelua kielellä jota ymmärrät.
Palvelu on se, joka tekee suomalaisesta ravintolakokemuksesta paremman kuin Italiassa. Jos haluat euroopassa erinomaista ruokaa, pysy suomessa tai lennä Varsovaan tai Grandskiin.
Menestystä elämääsi!
Nom nom nom.
Ilkka O. Lavas
Sarjayrittäjä
Kävimme tänään Vierumäellä Flowparkissa. Aika mainio mesta. Haastetta riittää aikuiselle, mutta radat sopivat myös junioreille. Kiersin rataa meidän 6 ja 8 vuotiaiden poikien kanssa. 120 cm on raja osaan radoista ja 150 cm haastavimpiin ratoihin.
Flowparkin päälle voi mennä vaikka uimaan läheiseen lampeen. Siellä on hyppytornit 2, 3, 5, 7.5 ja 10 m. Iltamyöhällä hyppytorni on kiinni, mutta aidan yli pääsee sinne silti kiipeämään. Tuplabäkkäri kympistä oli illan hienoin temppu.
Suosittelen Flowparkkia
Tähdet: 9/10
Sijainti: Tunti stadista
Muuta: Vierumäellä on vaikka mitä muutakin sporttailumahista, mutta sopii myös päiväretkeksi.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Pärnussa on ihana hiekkaranta. Tässä terveiset Pärnusta.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Myönnän. Minulla oli täysin vääränlainen käsitys Puolasta. Puola on iso maa ja sinne mahtuu paljon kaikkea. Varsova on erityisen upea kaupunki. Sieltä löytyy hyvää ruokaa, vanhoja upeita rakennuksia, vettä, puistoja ja modernia luksusta.
Tässä terveiset Varsovasta
Ajoin moottoripyörällä alpeille -reissulla 13:ssa maassa. Söin 20:ssä eri kaupungissa. Varsovan sapuskat olivat parhaita. Lähes täydellistä.
Täydellinen kolmen ruokalajin ateria. 15 euroa juomineen. Käsitykseni Puolasta muuttui täysin. Varsova on ihana kaupunki. Voin suositella! Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja motoristi
Kävin Auschwitzissä. Siellä tapettiin 1.1 miljoonaa ihmistä. Kaikenkaikkiaan Holokaustin, eli kansanmurhan aikana 1941 - 1945 tapettiin 11 miljoonaa ihmistä. Auschwitz on karu mesta. Veti hiljaiseksi.
Kaikesta huolimatta elämä jatkuu. Tässä videossa paikalliset ovat uimassa Auschwitzisn porttien ulkopuolella olevassa joessa.
Elämä jatkuu. Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä ja motoristi
Olen palaamassa Alpeilta moottoripyörällä. Yksi hyvä reitti Alpeille kulkee Via Balticaa pitkin ja siitä Tatravuorille, josta Bratislavan ja Wienin kautta ajaessa Alpit ovatkin jo melkein näkömatkan päässä.
Ajoin takaisin päin Tatravuorten kautta. Tatravuodet ovat Puolan ja Slovakian rajalla. Korkein huippu Slovakian puolella on Gerlachovský štít (2 655 m) ja Puolan puolella Rysy (2 499 m). Vuorilla on myös vesipuistoa, järviä, patikointimahdollisuuksia ja tippukiviluolia.
Tässä terveiset tippukiviluolilta.
Ja tässä terveiset Puolan puolelta Zakopanesta:
Jos menet Alpeille moottoripyörällä, suosittelen ajamaan Tatravuorten kautta.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Saksassa Autobahnilla ajellessa tuli mieleen, että Suomessa olisi hyvä olla myös nopeusrajoituksettomia tieosuuksia. Tässä terveiset Saksasta:
Kun motarilla saa ajaa niin kovaa kuin haluaa, niin saa ajaa ylinopeushalut pois turvallisesti. Suomeenkin pitäisi saada nopeusrajoituksettomia teitä.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Ajelin Tsekeissä prätkällä kun huomasin yhtäkkiä jonkun oudon lentävän esineen. Se ei ollut riippuliittäjä. Se ei ollut lentokone. En osannut tunnistaa. Mikä tämä on?
Jos tiedät mikä tämän lentävän esineen nimi on, niin kerro ja kommentoi.
Kiitos.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Terveiset Prahasta
Phara on kiva kaupunki. Hyvää ruokaa ja letkeää meininkiä. Sinne kannattaa palata. Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä