"Maailmassa on ihmisiä, jotka olisivat erittäin kovia koodareita, jos vain kokeilisivat", kertoo Ilkka Paananen. Supercell ja lukuisat muut teknologia ja pelitalot kärsivät kroonisesta koodaripulasta ja tähän lääkkeeksi Helsinkiin perustataan koodikoulu Hive.
Supercell rahoittaa Hiven ensimmäiset vuodet ja on sitoutunut sijoittamaan koodikouluun 8-10 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen he toivovat, että mukaan liittyy muita yrityksiä tai myös valtio.
Paananen kertoi uudesta koulusta Slushissa.
Koodikoulun pääsykoe avautuu verkkoon tammikuussa 2019 ja ensimmäinen vuosikurssi aukeaa elokuussa 2019.
Koulua varten on perustettu oma yhdistys, jonka hallituksen puheenjohtajana on Hello Ruby kirjoistakin tuttu Linda Liukas. Hallituksessa ovat mukana myös muun muassa Jaakko Lehtinen ja Petteri Koponen.
Hive Helsingin opetussuunnitelma on rakennettu Pariisilaisen École 42:n konseptin pohjalle. Pariisilaiskoulua Linda Liukas kuvailee Tylypahkan ja Matrixin sekoitukseksi.
Menestystä ja toimivaa koodia elämääsi!
Ilkka Lavas
Serial Entrepreneur
City Digital, TableOnline, Improve Media, City Dev Labs etc
Heräsin tänään todellisuuteen, että yksi ihminen maailmassa kuvitteli minun ajattelevan, etteivät työntekijät ole ihmisiä. Tämä väärinkäsitys on heti korjattava.
Ehkä olen viimeaikoina blogannut liikaa tehokkuudesta ja tuottavuudesta ja sensuuntaisten viestien määrä on jättänyt varjoon perusajatuksen, jonka kirjoitin kirjassani 2005.
Ei ole olemassa yritystä
Yritys on vain työkalu. Läjä paperia. On olemassa vain työyhteisö, yhteisö, jossa on ihmisiä. Ihmisiä, jotka yhdessä toteuttavat yhteistä missiotaan. Jokainen ihminen on rajallinen, kukaan ei siinä mielessä ole ihmeellisempi kuin toinen. Siksi ihmiset tarvitsevat toisiaan.
Vaikka joskus joutuu toteuttamaan matematiikan pakottamia päätöksiä, ei se silti muuta yrittäjän sielua. Yrittäjän sielu on ihmisen sielu ja sydäntä aina sattuu jos joutuu toteuttamaan excelin toteuttamia päätöksiä. On minullekin joskus sanottu rumasti työntekijän toimesta. Suutuksissaan ihminen saattaa sanoa kaikenlaista. Minua se rumasti sanominen sattui. Ikäänkuin pomolla ei olisi mitään ihmisarvoa. Kuitenkin jokainen yrittäjä on ihminen ja yrittäjä haluaa kohdella ihmistä ihmisenä.
Vastikään tehtyn tutkimuksen mukaan juuri pienissä yrityksissä ihmiset ovat tyytyväisimpiä työoloihinsa. Pienissä yrityksissä joutuu tekemään kaikenlaista ja se on myös voima: pääsee tekemään kaikenlaista.
Yritys rakastaa asioita ja käyttää ihmisiä.
Yrittäjä rakastaa ihmisiä ja käyttää asioita.
Taloustiede näkee ihmiset yrityksen resursseina, joita voi käyttää ja jotka ovat kiinteitä kustannuseriä. Ihnimilliset resurssit ovat vaikeimpia hallita. Luontainen yrittäjä näkee ihmiset työkaverina, yksilönä, uskoo ihmiseen ja siihen, että yhdessä saadaan aikaan kustannuksia suurempia tuloksia.
Kun olemme yhtä tiimiä, soudamme yhteen suuntaan, pääsemme varmemmin perille. Pomo on siis yhtälailla samassa veneessä kun työntekijä. Ruokkikaamme yhteistä henkeä työpaikalla. Viedään laivaa samaan suuntaan, ymmärretään myös taloudellisia faktoja näinä vaikeina aikoina. Rakennetaan yhdessä hienompi Suomi ja hienompi tulevaisuus. Otetaan enemmän Supercellin henkeä työpaikoille.
Epävarmuuden ja haastavan talousympäristön keskellä 5000 ihmistä kokoontuu kaapelitehtaalle Helsinkiin Slush13 tapahtumaan.
Alkusanoissa pääministeri Jyrki Katainen kehuu tapahtumaa yliluonnollikseksi (extraordinary) ja ihastelee Slushin ilmapiiriä ja yrittäjähenkisiä ihmisiä, jotka uskovat tulevaisuuteen ja haluavat muuttaa maailmaa.
Pidä silmät auki ja katso
Venäjän Deputy Prime Minister Arkady Dvorkovich kehoittaa yrittäjiä katsomaan maailmaa avoimesti ja pitämään silmät ja sydämet auki. Hän pelimiehenä kehotti kaikkia tulemaan Sochiin olympialaisiin ja muistutti että Venäjällä on 140 miljoonaa netin käyttäjää.
Ilkka Paananen kehottaa pitämään yrityksen työilmapiirin hyvänä
Supercellin Ilkka Paananen kertoo heidän menestyksekseensä, että oli fiksu ajatus palkata parhaat ihmiset tekemään parhaita pelejä. Huipputiimi on saanut aikaan paljon ja ollut mukautumiskykyinen.
Ilkka neuvoo pitämään tiimit pieninä ja itsenäisiä. Matala organisaatio pitää hyvää työilmapiiriä yllä. Jokaisella työntekijällä on Supercellillä todella kova vastuu. Kymmeniä miljoonia pelaajia on vain kymmenen ihmisen tiimin vastuulla. Kukaan firmassa ei voi paeta toisen taakse vaan jokaisen on oltava täydellisen sitoutunut tekemään huippulaatua.
Pelifirmassa töissä pitää olla hauskaa että voi tehdä hauskoja pelejä. Tunnetila vaikuttaa työn lopputulokseen.
Kaikkien pitää pitää huolta osaamisestaan.
Me ollaan epäonnistuttu niin monta kertaa. Pitää vaan tutkia dataa ja ihmisten käyttäytymistä ja oppia nopeasti. Epäonnistumisen kulttuuri on eteenpäin kaatumista ja oppimista.
Supercellin Ilkka Paananen kertoo 1.1 Miljardin rahoituksen jälkeen tuntuu että on enemmän vapautta kehittää peleistä yhä parempia. Firma on perustajien johtama edelleen.
Intohimo
Globaalin peliyhtiön rakentaminen ei ollut alunperin unelma vaan syntyi kun huomasimme HayDaytä rakentaessamme globaalin mahdollisuuden.
Helsingistä käsin voi ihan hyvin pyörittää globaalia pelifirmaa.
Piilaaksoon verrattuna Helsinki on maailman paras paikka perustaa
Meillä on mahtava koulutus ja julkista rahoitusta. Luotettava yritysilmapiiri.
Pelaajia ei kiinnosta missä peli on tehty vaan kiinalaisia ja japanilaisia pelaajia kiinnostaa että peli on hauska.
Joillain toimialoilla voi olla järkevää olla lähellä asiakkaita mutta silloin kysymys ei ole piilaakson ja helsingin välillä vaan asiakkaiden ja rahoittajien lähellä olemista.
Supercell ja Rovio Angry Birdseineen on vai startup scenen jäävuoren huippuja. Tuhansista startupeista nousee aina joku onnistuja ja siksi pöhinää ja aina vaan uusia startuppeja tarvitaan.
Japani on kiinnostava pelialan kannalta.
Tiimit ei kilpaile keskenään vaan kaikilla on oma tavoitteensa ja pelinsä ja jokainen tiimi keskittyy omaan juttuun ja alueeseen.
Kasvun haasteet by Jorma Ollila
Jorma Ollila kertoo että kasvussa on eri vaiheita. Pienenä voi olla ketterä. Kun firma kasvaa isommaksi niin yrityksen johtamisen on muututtava.
Isompana yrityksellä pitää olla jo systeemeitä ja prosesseja jotta firmaa voi hallita.
Tarvitsee olla jopa manuaaleja.
Nokian alkuvaiheessa kysyttiin ja kyseenalaistettiin, että tarvitaanko oikeasti näitä kaikkia systeemeitä.
Ollilan mukaan prosesseja ja järjestelmiä voi luoda myös ilman että luo turhaa byrokratiaa. Sen jos onnistuu rakentamaan niin yritys on kokonaisuudessaan ketterämpi.
Nokia oli matkapuhelinalueen alussa kuin startup. Kun voi pysyä pienenä ja kasvaa satojen ihmisten firmaksi ja ihmiset voivat sanoa että oma hauskaa ja mahtavaa olla firmassa töissä.
Johtajan tärkeimmät ominaisuudet Jorma Ollilan mukaan
1) Fokus
2) Think Big
3) Optimismi
4) Arvot ja intohimo
Globaalin sijoittajan näkökulma
Aydin Senkut (Fecilis Ventures) on sijoittanut mm Googleen alkuvaiheessa, Rovioon yms. Rahamiehen mielestä nykyään ei ole väliä mistä firmat tulevat. Sijoittajan kannalta sijainnilla ei ole nykyään väliä vaan tärkeää on että firma löytää asiakkaansa.
Aydin Senkut on nähnyt firmojen kasvavan 1 henkilöstä 30000 hengen firmaksi. Hänen mukaansa hyvä johtaja saa ihmiset menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hyvä johtaja saa ihmiset kasvamaan yrityksen mukana.
Yrittäjät ovat joka maailman kolkassa ovat samankaltaisia yrittäjähenkisiä eli ahkeria, eteenpäinmeneviä ja innovatiivisia. Yrittäjä poistaa kaikki esteet menestymisen tieltä ja joskus sijoittaja on sellainen joka voi rahalla tai suhteilla auttaa yrittäjää menestymään.
John Malloy (Blue Run Ventures) kehottaa olemaan rohkea. Pitää olla rohkeutta kokeilla isosti ja rohkeutta myös epäonnistua. Hänen uransa alkuaikana oli haastava saada omat vanhemmat myös uskomaan että yrittäjyys on hyvä uravaihtoehto.
Uutta globaalia startup ajattelua
Israelissa on perinteisesti ajateltu kuten Suomessakin ennenvanhaan, että testataan ensin omalla markkinalla. Uutta ajattelua on että tajutaan oman markkinan olevan liian pieni ja mennään heti isommille markkinoille. Kokeillaan oikeiden asiakkaiden kanssa private betassa ja opitaan nopeasti.
Globalisaatiossa kuluttaja ei välttämättä tiedä mistä perustaja on kotoisin. Tuotteen laadulla on merkitystä ei alkuperällä.
Aydin sanoo että heidän firma sijoittaa vain isosti slaalautuvaan bisnekseen ja skaalautuva globaali bisnes on aivan eri asia kuin ihmissuhteisiin henkilökohtaisella myyntityöllä liittyvä bisnes. Jos kaiken voi automatisoida ja skaalata, Aydin on mukana.
Älä nosta rahaa vain siksi jos sen nostaminen on helppoa. Nosta vain jos tiedät miten oikeasti osaat käyttää sen firman kasvattamiseen.
Sijoittajalle pitää vakuuttaa että ratkaisee ison ongelman. Yrittäjien pitää olla intohimo ratkaista ongelma.
Miten exitin jälkeen?
Maija Itkonen (Powerkiss), Otto Hilska (Flowdock), Sampo Parkkinen (Rapidblue) ja Mikko Saarnivala (Sensinode) paneelissa melkein yhteen ääneen sanoivat että exitin jälkeen elämä jatkuu ihan normaalisti.
Yrittäjä ei exitin jälkee todellakaan jää eläkkeelle vaan jatkaa elämänsä mission toteuttamista. Useimmat jatkavat samaa mitä exitin jälkeenkin. Monella on myös päällä sitoutumisaika jonka ajaksi yrittäjä sitoutuu jäämään töihin.