Missä on kuntapäättäjien vastuu.
Mitäs jos tästä ilmoittaisin kaikille asiakkaille että kuun alusta sitten kaikki hinnat nousevat 37 prosenttia kun täytyy investoida toimintavarmuuteen.
Todennäköisesti siinä vaiheessa joutuisi toteamaan ettei asiakkaita enää ole. Vaan kun korotuksesta ilmoittaa yksipuolisesti sähköverkkoyhtiö niin minkäs teet?
Tähän mielettömyyteen syyt voidaan jäljittää aikaan kun ainakin pienemmillä paikkakunnilla oli omat toimivat sähköyhtiönsä, omat koneet ja sen verran työntekijöitä että asiakkailla oli joku paikka mihin soittaa ennen kuin puu on kasvanut sähkölinjan ympärille.
Mitä sitten tapahtuikaan- no lyhyen tähtäimen voittojen toivossa kunnat lakoivat myymään sähköyhtiöitään, samaan rytäkkään pistettiin lihoiksi kaukolämpöyhtiöt ja jos oli niin paikalliset pienen puhelinyhtiöt.
No siinä missä kunnat valittivat kuinka paljon on työvoimakustannuksia ja kuinka tehottomasti kunnallinen yksikkö toimii niin siinä vaiheessa kun omistaja vaihtui tapahtui pikapikaa niin tuntuvat hinnankorotukset ja irtisanomiset ettei A palvelusta enää voinut puhua ja toiminta oli varmasti kannattavaa valmiin verkon alueella.
Uusien liittymien hinnat pomppasivat ja suunta on edelleen ylöspäin.
Onko maakaapelointi sitten parantanut sähköverkon toimintavarmuutta- no on ja ei. On siinä mielessä että muuntajalta tulee kyllä sähköä varsin varmasti sen viimeisen kaapeloidun pätkän jo sähköä vaan saadaan sähköasemalle saakka- jos ei niin sitten on koko kunta pimeänä.
Sitten taas näitä ihmeellisyyksiä eli jos valtaosa linjasta on kaapeloitu maan sisään niin jätetään esimerkiksi 300 metriä ilmalankoja hakkuuaukon viereisen puurivin viereen- siis silloinkin kun maanomistaja on valmis omalla kustannuksellaan kaivattamaan kaapeliojan.
Sitten kun kaapeloidaan niin aina kauhea taistelu siitä kuka maksaa ja voidaanko laittaa samaan ojaan myös puhelinlinjaa ja valokuitukaapelia.
Yleensä vastaus on ei ja sama paikka kaivetaan kolmeen kertaan tai auratessa vedetään rikki jo olemassa olevat rummut ja salaojitukset ja sitten taas niitä korjataan kun pitäis mennä pölliautolla metsään tai traktorilla/puimurilla pellolle.
Tähän kaksin/kolmin/nelinkertaiseen työhön + korjauksiin menee raahaa. Silloin kun on monopoli niin hintaa voi nostaa. Varmaan muuten kohta niinkin että kun rakennat sähkölaskun pienentämiseksi oman aurinkovoimalan niin maksat verkkoyhtiölle itsesi kipeäksi siirtomaksua silloinkin kun aurinko paistaa ja paneeliston tuotto riittää omaan kulutukseen.
Toki ymmärrän senkin että helpompi on ollut tehdä selkeästi yhteen suuntaan tehoa siirtävä sähköverkko kuin nykymalli jossa saatetaan joutua mittaamaan myös kyluttajan itsensä tuottaman sähkön määrää ja valvomaan sen laatua.
No ei se yksinkertainenkaan työ aina helppoa ole, mutta nyt on ollut sikäli helppoa että kun kokolailla joka pikkutiellä on liukasta niin joka päivä on vähän töitä ja kun lunta sataa kuten nyt niin sen liukkaudentorjuntatyön kaikki jäljet häipyvät täysin näkymättömiin.