Olemme tottuneet näkemään Zalandon mainoksia joka paikassa. Moni ihmettelee: Miten ne sen tekevät? Esittelen tässä yhden tavan ostaa retargetointimainontaa.
Testissä Adroll.com -jälkimarkkinointityökalu
Tein LavasDesign.fi -sivuille yhden sisältömarkkinointiländärin. Jos sisältömarkkinointi kiinnostaa, niin käy tästä lukemassa 6 tehokasta tapaa tehdä sisältömarkkinointia. Huomautus, siellä on nyt itse asentamani seurantapikseli, joten tulet jatkossa näkemään Adrollin kautta seuraavanlaisia muistutusmainoksia.
Nykyaikaista mainontaa kannattaa kokeilla. Jos tarvitset apua, voin mieluusti tulla neuvomaan ja meidän muutkin asiantuntijat.
Varoitus: Adroll:in ja Google kautta vakiona ostettuna mainonta näkyy sitten ihan ties millä sivustoilla. Mikäli haluat suojata brändiäsi, kannattaa ostaa esim Adformin kautta mainontaa brändisivustoilta ja kohdentaa näytöt tietyille valitsemillesi sivustoille jotka sopivat brändisi luonteeseen.
Sisältömarkkinointia on monenlaista. Osa toimii jossain bisneksessä, toiset toimivat paremmin toisissa bisneksissä.
Markkinoinnin lähtökohta on aina: tavoite. Mitä tavoittelen tällä kampanjalla? Mitä tavoittelen sillä, että teen sisältömarkkinointia? Se mikä toimii kilpailijalle, ei välttämättä toimi meille.
IAB on listannut erilaisia mainonnan tavoitteita:
Muista, että pelkkien klikkien mittaaminen ei kerro brändisi tunnettuudesta mitään.
1. Blogikirjoitukset
Blogikirjoitukset ovat useimmin ihmisten omia blogeja, joissa aihetta viedään eteenpäin yksittäisinä asiantuntijoina tai sitten yhdessä kirjoitettuja blogeja.
Blogi ei sinänsä eroa mitenkään artikkelista, muutenkuin persoonallisuudellaan ja vapaammalla muodollaan.
Plussat: Liikenteen voit ostaa melkein mistä vaan missä yleisösi liikkuu. Esim City Digitalin kautta.
Haitat: kukaan ei löydä jollet osta liikennettä tai hakukoneoptimoi. Orgaaninen hakuliikenne vaatii sen, että olet jo top of mindissa tai aiheesi on top-hakutuloksissa. Kilpailu kuitenkin kiristyy, joten liikennettä 99,9% tapauksissa pitää ostaa muualta. Liikenne pitää ostaa medioilta, esim City Digitalilta bannerikampanjalla. Facebook ja Twitterkään ei enää ole ilmainen, sieltäkin pitää ostaa rahalla liikennettä.
2. Medioiden blogialustoihin ostetut vieras -blogi kirjoitukset
Cityn blogialustalle kirjoittavat monet yrittäjät ja asiantuntijat. Blogikirjoituksen pitää puhutella yleisöä, eli sen sisältö pitää olla asiaa. Blogin yhteydessä Citylle maksavat blogaajat voivat nostaa omia tuotteitaan ja palveluitaan esiin.
Joskus blogikirjoituksia tehdään haamukirjoittajien avulla. Esimerkiksi brändi voi tilata meiltä bloggareita tai toimittajia kirjoittamaan jostain tietystä aiheesta. Aiheita ideoimme mielusti yhdessä brändien kanssa.
Hyödyt: Brändi saa samalla luontaisia Google-hakutuloksia medioiden sisälle, usein vieläpä linkkien kanssa. Brändin viestin uskottavuus paranee. Tällä on iso merkitys esimerkiksi hakukoneoptimoinnissa.
Haitat: Pitää soittaa mediamyyjälle ja tilata.
3. Kuvien avulla. Sisällön tuominen suoraan display mainokseen
Robocop -leffatraileri nostetaan suoraan sivustolla dominanssiin. Silloin voit puhutella jo suoraan mainoksessa sisällölläsi. Sisältö on selkeää. Siinä voit katsoa trailerin tai jopa suoraan ostaa lippuja. Voiko sisältömarkkinointi olla enää selkeämpää.
Taatusti mainostajan sisältöviesti tulee huomattua.
Hyödyt: Hyvä huomioarvo. Asiakkaan ei tarvitse erikseen klikata markkinoijan viestiä auki, koska viesti näkyy heti jo ruudulla.
Haitat: sisältöön pitää panostaa.
4. Videon avulla
Edellisessä Robocop -elokuvan mainonnassa oli myös traileri. Videomainontaa voi toteuttaa monessa paikassa.
Hyödyt: Videon avulla pystyy puhuttelemaan syvällisemmin.
Haitat: Video pitää tilata jostain jos ei osaa itse tehdä. Markkinointibudjetistä entistä isompi osa menee tekemiseen.
5. Infografiikka
Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa. Jos esimerkiksi kirjoitan, että mitä enemmän teet brändimainontaa ja haluat lisätä tietoisuutta brändistäsi, sitä enemmän kannattaa ostaa mainontaa aikapohjaisesti ja display tai full dominancena. Sitten kun display mainonnalla brändisi on jo tunnettu ja ostajan top of mindissä ja teet jo taktista mainontaa, niin sitä enemmän voit ostaa klikkipohjaisesti tai tulospohjaisesti. Saat varmasti kopin mistä on kyse, mutta jos taas laitan kuvan, jossa IAB näyttää saman kuvana, viesti on tehokkaampi.
Hyödyt: Viesti on selkeämpi informatiivisena graafina eli infograafina.
Haitat: joudut häiritsemään graafikkoa
City Digital teki yhdessä adidas Orginals kanssa Original Icons -kampanjan, jossa nostettiin esiin urbaania kulttuuria. Puhuimme aiheesta artikkelisarjassa netissä, printissä, radiossa. Asiakkaan brändi näkyy vahvasti kiinnostavan sisällön yhteydessä. Lisäksi järjestimme urbaanin tapahtuman, joka tuki brändin arvoja.
Jos haluat kokeilla sisältömarkkinointia, soita meidän mediamyyjille. Yhteystiedot löydät http://www.citydigital.fi/ -sivuilta tai sitten voit soittaa minulle 0207 430 780.
Olen paljon tutkinut ihmisten verkkokäyttäytymistä ja median teknologioiden kehittymistä.
Mediat kehittyvät hiljalleen. Massamedioista tulee yhä kohdennetumpia. Kohderyhmät ovat entistä tarkemmin valittuja. Kokeiluja ja oppimista tarvitaan edelleen. Digimediassa on paljon mainontaa, josta menee paljon ohi, osa on kuitenkin kohdennettua. Kun olet käynyt www.ebookers.com -sivuilla, sen jälkeen sinulle näytetään matkailuun liittyvää mainontaa. Ebookersiin törmäsit ensimmäisen kerran brändimainonnan kautta. Jatkossa viestit ovat yhä paremmin ja paremmin sinulle kohdennetumpia.
Aina pitää vähän epäonnistua, sitten pitää tapahtua oppimista ja
oppimisen jälkeen me osaamme paremmin. Sama pätee mainonnan kohdennukseen. Brändimainontaa tehtiin ennen massamedialla. Kun massamedia ei enää toiminut, piti alkaa kohdentamaan viestiä sopivia kohderyhmämedioita valitsemalla.
Digimainonnassa brändiä luodaan ensin summittaisella kohdentamisella. Kun ensin emme osaa kohdentaa riittävän tarkasti ja huomaamme, että ehkä voisimme, opimme ja aloitamme kokeilut. Kokeiluista tulee onnistumisia ja onnistumisen kaltaisia lisäkokeiluja teemme uudestaan. Näin maailma kehittyy kamppis kerrallaan kohti parempaa suuntaa.
Pari havaintoa käyttäytymisen muutoksesta ja kohdennuksen parantumisesta:
1. Uusi sukupolvi pitää mainoksista.
Harvalla on mitään mainontaa vastaa, kunhan mainonta on relevanttia. Eli: mainonnan pitää olla relevanttia.
2. Uusi sukupolvi haluaa kohdennetumpaa mainontaa
Uusi sukupolvi on kohdennetumpaa mainontaa vastaan valmis antamaan itsestään tarkempaa tietoa (tykkään Dr. Pepperistä, kahvista ja Pepsi Max:ista, minulle saa retargetoida näitä mainoksia).
Myös mediat kannattaa valita entistä tarkemmin: Kaikkea-kaikille medioiden sijasta kohdennetumpia saittivalintoja. Urbaaneille ihmisille urbaanin City Digitalin mediaratkaisu (tämä oli se harkittu tuotesijoittelu. Mieti: Ärsyttikö tämä mainos vai osuiko esimerkki?)
3. Tarkempi kohdennus parantaa mainontaa.
Kohdennus- ja mittauspikselien asennus pitäisi olla jokaisen yrityksen verkkosivujen ja ländärien suunnittelun lähtökohta. Pikseleistä data kiinni retargetointikoneeseen ja muistutusmainonta pyörimään. Jos suutarin lapsella olisi kengät, tässä olisi pikseli esimerkiksi: < img src=www.citydigital.fi/mainonnanhallinta/retargetointipikseli.gif=utm_source=lavaksenblogi&utm_campagn=media_alan_sisältömarkkinointi&retargeting_phase=jälkimarkkinoi_näille_citydigital_mediaratkaisuja >
4. Massamainonta ei ole ikinä toiminut kuin niillä jotka myyvät kaikkea-kaikille.
Kun tuotteiden ja tuoteryhmien kohderyhmät muuttuvat entistä kapeammiksi, niin mainonnankin on muututtava. Mainonnan on muututtava kohdennetummaksi.
5. Mainonta muuttuu entistä personoidummaksi mainonnaksi
Mitä parempaa dataa sinulla on asikkaistasi ja potentiaalisista asiakkaista, sitä kohdennemmaksi kuva-video-teksti -ilmoitteluksi käytetystä kanavasta riippuen voit mainontasi tehdä. Nykyajan mainonnanhallintahärveleillä voi tehdä vaikka mitä kohdennustaikatemppuja.
6. Kohdennus vaatii lisäksi houkuttelevia keinoja
Kohdennus vaatii kohderyhmämedioiden hyödyntämistä. Sellaisten avulla ihmiset voidaan kohdata tarkemmin. Siihen meillä City Digitalissa käytetään pakettivalinnan ja mediakohdennuksen lisäksi paljon sisältömarkkinoinnin keinoja, kohderyhmän tunnistamista, retargetointia ja aihepiirikeskeistä markkinointia.
Kannattaa myös asentaa niitä seurantapikseleitä, jotta osataan kohdentaa toisto-impressiot niille, jotka aktivoituivat lukemaan aihepiiriä koskevan artikkelin tai uutisen.
7. Ländäreitä rakennetaan yritysten saittien ja kamppissaittien lisäksi medioiden sisälle.
Uskon, että ländäreitä rakennetaan yritysten saittien ja kamppissaittien lisäksi medioiden sisälle. Natiivi mainonta tulee myös lisääntymään medioiden sisällä.
Jotta digimainonta olisi tehokkaampaa ja miellyttävämpää meidän pitää tutkia, kehittyä ja oppia tekemään asioita pitkäjänteisesti.
Kampanjoista pitää tehdä isompia ja pitkäjänteisempiä. Edellisen kampanjan tuloksia kannattaa hyödyntää seuraavassa kampanjassa. Kamppisten välillä pyöritetään koko vuoden ajan säännöllisesti toistuen kohdennettua engagement mainontaa.
Mittaa, paranna, kehitä, analysoi.
Digi kehittyy ja kun joku kehittyy se tarkoittaa että se muuttuu. Kun joku muuttuu on meidän ihmistenkin muututtava. Meidän on opittava. Meidän on havaittava mikä on muuttunut ja opittava siitä.
Ilkka O. Lavas
verkkomainonnan ja viestinnän sarjayrittäjä
City Digital Oy http://www.citydigital.fi
180 sekunnin media koostuu useasta viiden sekunnin mediasta sekä 30 sekunnin kohtaamisista. Brändi kohtaa kuluttajan 5 sekuntia kerrallaan. Kuluttajan ja brändin välinen yhteys, kaupankäynnin tilanne, ostoskorissa olevat merkkikengät nousevat uudelleen ja uudelleen kuluttajan eteen. Brändi puhuttelee.
1. Brändimainonta, brändisi esiintuominen laadukkaissa medioissa
5 sekuntia, intro
5 sekuntia, intron toisto. Toista näitä loputtomasti.
Herätä kiinnostus, jotta pääset pelissä eteenpäin.
2. leveli. Kiinnostunut ihminen. Nyt kannattaa olla tarkkana.
Keskustele. Tutustuta. Kirjaa ylös, mistä hän oli kiinnostunut.
3. Luulen tietäväni mikä sinua kiinnostaa, haluaisin muistuttaa, että mikäli sinua kiinnostaa markkinointi ja mainonta, voit ostaa sitä meitä
5 sekuntia, jatkokertomus, muistuttaminen
Muistuta eri variaatioilla. Kiinnostaako markkinointi? Haluatko ostaa mainontaa? Haluatko lisätä myyntiäsi? Onko verkkokaupassasi hiljaisia jaksoja, joihin haluat boostia? Haluatko mainostaa? Mainosta nyt! Mainosta heti. Tilaa mainonnan vinkit uutiskirje meiliisi. Tykkää meistä. Osta nyt mainostilaa ilman postikuluja!
4. Leveli, myynti, kaupankäynti
5 sekuntia, toisto, asiakas tulee luoksesi ostoaikeissa
30 sekuntia, uudelleenmuistaminen, kiinnostuminen, harkitseminen
5 sekuntia, kehoitus toimintaan, kaupan closaaminen, ostaminen
5. Level: Älä unohda asiakastasi.
5 sekuntia, jälkimarkkinointi
Tämä on vähän niinkuin level 1, mutta nyt asiakas tuntee jo sinut. Asiakas on tyytyväinen tai ei ole. Kysy häneltä sähköpostitse. Kysy häneltä retargetingilla.
Digimainonta muuttaa mainosten suunnittelijoiden työtä.
Ei riitä, että on 1 luova. On oltava visuaalisempi. On oltava lyhyempiä versioita mainoksista. Mediatoimistot kehittyvät. Mainostajat oppivat. Mediat oppivat. Kuluttajat oppivat. On oltava toistoa. On oltava variaatiota. On oltava koneellista keskustelua. Verkkokauppa kohtaa kuluttajan askel kerrallaan.
Fyysisessä maailmassa vastaavat vaiheet ovat:
1. Kaupan ohikävely. Ohikävely. 2. Näyteikkunan ihmettely. 3. Display esiin kaupan eteen. Toistoja. 4. Pysähtyminen. Sisään astuminen. Poistuminen. Ohikävely. Ohikävely. Muistutus. Harkinta. Ostopäätös. Ostaminen. 5. Lisämyynti.
Brändimainonnan merkitys
Ensimmäiset 5 sekuntia ovat ratkaisevia. Sitä pitää toistaa loputtomasti. Loputtomasti. Loputtomasti. Mitä enemmän toistat relevanteilla viesteillä, sitä varmemmin saat kuluttajan kiinnostumaan 30 sekunnin keskusteluista. Ilman kohtaamisia, ei ole oven avaajia.
Jos tämä olisi mainos, sanoisin tässä, että soita City Digitalin mediamyyntiin heti. Koska tämä on sisältömarkkinointia, sanon, että tämä kappale sisältää mainoksellisia elementtejä. Ja nyt sanon, että surffaa sivulle http://www.citydigital.fi/ ja soita mediamyyntiimme heti.
Viidessä sekunnissa voit sanoa mikä on asiasi. Jos saat 5 sekunnissa herätettyä mielenkiinnon, saat lisäaikaa. Kun sinulla on aikaa 30 sekuntia. Voit jo vetää tiiserin. Hissipuhetta ei ehdi.
Tiiserissä voit pysäyttää ihmisen puoleksi minuutiksi. Aikanaan television mainoksissa pystyi 30 sekunnin ajan puhuttelemaan ihmistä. Ajat ovat muuttuneet. Youtuben videomainoksissa mainokset voi ohittaa. Samoin Netflixissä. TV -sarjoja katsotaan tallenteilta. Mainokset hypitään jollei sinulla ole kiinnostavaa viestiä. Sama netissä. Sama printissä. Sama kaikessa mainonnassa. Nykyään mainoksessa ensimmäiset 5 sekuntia ratkaisevat, skippaako kuluttaja mainoksen vai haluaako hän lukea enemmän.
Kolmenkymmenen sekunnin aikana ehdit keskustelemaan potentiaalisen asiakkaasi kanssa. On tärkeää kiteyttää. Luovan on oltava luovempi. Tehokkaampi.
Ensimmäiset 5 sekuntia ovat ratkaisevia. Sitä pitää toistaa loputtomasti. Loputtomasti. Loputtomasti. Mitä enemmän toistat relevanteilla viesteillä, sitä varmemmin saat kuluttajan kiinnostumaan 30 sekunnin keskusteluista. Ilman kohtaamisia, ei ole oven avaajia. Brändimainontaa tarvitaan. Toistoja tarvitaan. Mitä teet, jos viestistäsi halutaan 30 sekunnin jälkeenkin kuulla lisää? Valmistaudutko jo siihen, että asiakas saattaa olla ostotuulella? Ainakin haluat kertoa lisää!
Kun jossain tapahtuu, niin silloin tapahtuu paljon. Mediamurros näkyy voimakkaasti digimediakentässä. Digimarkkinat myllääntyvät jatkuvasti.
Kuin puun takaa tuli tänään 30.12.2013 Tradedoublerin Suomen toimiston väelle, että Suomen toimisto suljetaan. Ensimmäisenä Suomessa uutisen julkaisi Markus Ossi blogissaan.
Tradedoublerin Suomen väki ei ollut saamieni tietojeni mukaan tietoinen uudistuksesta ennen tämän päiväistä tiedotetta. Ruotsissa aiheesta ehti jo kirjoittaa Dagens Industi sekä Privat Affärer.
Tämä yläosa tästä oli uutista.
Nyt sitten suoraan mainontaan, mainosmyyntiin ja rekrytointiasioihin. Loppuosa tästä blogauksesta on City Digitalin markkinointiviestintää, joka on suunnattu sinulle ja kaikille ystävillesi, kun haluatte ostaa tai kokeilla digitaalista mainontaa.
Suomalaisessa mediakentässä rekryhanat auki
Kasvavista Suomalaisista digitaalisen median pelureista ainakin City Digital ja Tradetracker ovat rekryämässä väkeä. En ihmettelisi yhtään, jos Tradedoublerin väkeä ei olisi jo kosiskeltu hommiin. Digitaalisen median osaajille löytyy varmasti hommia.
Tradedoublerin poistuminen Suomesta vahvistaa muita Suomalaisia digitaalisen median välittäjiä. Mediamyynti keskittyy entisestään ja me City Digitalissa uskomme tämän selkeyttävän Display markkinoita.
Jäätkö kaipaamaan Tradedoubleria? Ei hätää, me voimme auttaa
City Digitalilta saa ostaa kaikkea sitä hyvää mitä Tradedoublerin Suomen toimistoltakin sai: digikamppiksia, brändimainontaa, tavoitteellista tulospohjaista markkinointia sekä sisältömarkkinointia.
Menestystä digimarkkinointiin vuodelle 2014, jos jäit kaipaamaan jotain Tradedoublerin Suomen toiminnoista, ota yhteyttä City Digitalin mediamyyntiin, niin ratkaisemme pulmasi.
Pasi Kivioja osuvasti tutki mikä on Vivasin 8 miljoonan kävijän salaisuus. Hyvin tehty objektiivinen tutkimus. Salaisuushan on se, että jengi oikeasti diggaa Vivas.Fi:n kuvajournalismista ja kuratointityylistä ja haluaa levittää hyvää ilosanomaa eteenpäin. Kolme tärkeää asiaa: sisältö, sisältö ja sisältö. Ilman laadukasta sisältöä (määrittele laatu) ei ole laadukasta mediaa. Laadun käsitys muuttuu ja yksi laadun mittareista voi olla tykättyyden, jakamisen ja levinneisyyden määrä. Siinä mielessä 8 miljoonaa ihmistä on sitä mieltä, että Vivas.fi:n sisällöissä on jotain laadukasta kiinnostavaa sisältöä, josta kannattaa kertoa myös muille.
Todellinen salaisuus on se, että ei meillä olisi edes ollut varaa ostaa liikennettä, me olemme startuppi ja pääomasijoituskierros on vasta startattu. Mainosmyynnillä elävä firma ei voi ostaa mainoksia kalliimmalla kuin myy. Jos mainostamalla voi saada liikennettä halvemmalla ja myydä mainoksia sivuille kalliimmalla niin yhtälö toimii ja liikennettä kannattaa ostaa Kaikki tulot laitamme nyt isoon kansainvälistymiseen.
Suomessa perinteisesti on ajateltu, että kun joku menestyy, kaikki epäilevät onko se totta ja kun mikä tahansa viittaa siihen, ettei menestys jatku, siitä kirjoitetaan. En välitä tuollaisista analyyseistä, koska meidän tähtäin on korkeammalla, pidemmällä ja olemme todistaneet itsellemme, että osaamme luoda Suomen ja maailman nopeiten kasvavan median ja aiomme sellaisen myös rakentaa.
Yrityksen visio
Vivas.fi:n visiona on olla Suomen #1 viihdesivusto ja jatkuvasti maailman top 100 -listalla. Monena viikkona olemme jo suosituin. Suomi on kuitenkin pieni maa ja tähtäämme kovasti kansainvälistymiseen. Toivon, että mahdollisimman moni Suomalainen media kansainvälistyy nopeasti. Yes most of the finns can understand and speak english and it should be one of our official languages.Silti suomenkieliselle medialle on tilausta. Saitit eri dommuihin ja isosti levikkiä vaan digitaalisesti.
Haluan myös puhua medioiden kansainvälistymisestä, koska uskon, että siten myös muut Suomalaiset mediat näkevät mahdollisuuden, oppivat ja keksivät itse tai jäljittelevät meitä. Iltalehti loi nopeasti oman Feedi.fi:nsä, josta toki kansainvälisyys on valitettavasti vielä kovin kaukana. Hyvää työtä silti Kari Kivelä & Co, kiitos kun aikanaan loit City -lehden, ilman sinua ei olisi City Digitalia ja Vivasia nykymuodossaan. Arvostan teitä! Perustakaa Feedi.com tai joku vastaava ja tehkää sama kansainvälisesti. Te osaatte kyllä ja jos tarvitsette jeesiä, voimme auttaa.
Me Vivasissa ja City Digitalissa aiomme luoda Suomelle uudenlaista sisältövientiteollisuutta. Vientiähän Suomi tarvitsee. Vivas aikoo tehdä Suomalaisesta mediasta maailmankuulun. Olemme jo nyt ensimmäinen Suomalainen media, joka on Quantcastin pitämällämaailman top 100 -listalla sijalla 47 (tarvitset maksullisen Quantcast tunnuksen päästäksesi katsomaan listaa aikaisemmilta viikoilta).
Vivas aikoo työllistää jopa 100 henkeä parin vuoden sisään. Visio, näkemys, unelma. Ampukaa vaan alas jos ette usko, mutta lukekaa ennen sitä tämä benchmark BuzzFeed:istä.
City Digital:in visio on olla Suomen suosituin aikakausilehti. Ensi viikolla tulee jälleen jotain jännää postiluukuista, jotain paperista ja jonka painos on 900.000 kpl. Niin, me olemme menossa KMT -tutkimukseen mukaan.
Usko siihen mitä teet
Muiden kateellisten ihmettelijöiden kirjoituksilla ei ole mitään merkitystä. Ei ole myöskään väliä sillä, mitä dumaajat sinulle sanovat. Tärkeintä on, että tiedät mitä teet ja teet sen niin hyvin kuin osaat ja olet sinnikäs. Menestys tai kokemukset tulevat sitten perässä.
Think Big, eli ajattele perinteisen ajatusmaailman ulkopuolelle
Suomessa on vain 5 miljoonaa ihmistä, moni havaitsi, että Vivas ei voi olla vain Suomi-toimija kun kävijämäärä ylitti suomen väkiluvun. On faktaa, että maailmassa on 2 852 800 000 nettisurffailijaa. Siitä tuo 8 miljoonaa on vain hyttysen kusi valtameressä. Sitten kun Vivasin käyttäjiä on 100 miljoonaa viikossa, alamme olemaan kansainvälisesti kiinnostava tekijä. Kaikki muu on näpertelyä.
Kannustetaan toisiamme, ollaan epämustasukkaisia. Nostetaan Suomi yhdessä maailman johtavaksi mediamaaksi. Me osaamme jos vain haluamme. Ei haukuta toisia vaan kehutaan toistemme hyviä puolia.
"Wauuuuuuuuuuuuuuuuuu!", sanoisi Matti Willamo jos olisi ollut paikalla tapaamassa median epäarvostetuimpia tulevaisuuden mediastaroja. Sanon, että olipa todella energisoiva ja inspiroiva tapaaminen eilen Suomen tulevaisuuden mediatähtien kanssa Tradetrackerin bileissä.
Mediascene muuttuu voimakkaasti. Mediamurros on vuoden puheenaihe ja ensi vuonna se vain korostuu. Vanhojen tekijöiden uudistumiskyky kiihtyy, mutta nuoret ketterät innovaattorit ja yrittäjät ovat jo tuhat askelta edellä.
Muutosvoimia vuodelle 2014:
- Innovaattorit synnyttävät uusia medioita
- Tulee enemmän ihmisiä, joilla on yhden median sijasta 200 mediaa
- Muotilehdet eivät vie enää muotia eteenpäin, bloggarit ja katumuoti vievät muotia eteenpäin.
- Ennen toimittajat olivat tähtiä, nykyään bloggarit, instaajat, affijäbät ja mimmit, superverkottujat ja mallit ovat tähtiä
- Yksittäisistä bloggareista tulee tähtiä
- Blogaajan yksittäinen postaus myy enemmän kuin Hesarin etusivu
- Telkkaria ei tarvita ilmiöiden synnyttämiseen. Videoita katsotaan netin kautta entistä enemmän. Nettivideomainonta ja videoparaatimainonta lisääntyy.
- Printtimainonnan todellinen tehokkuus paljastuu ja jengi tajuaa, että display konvertoi yhtä hyvin, oli se printissä tai digissä.
- Verkottuminen media-alalla lisääntyy
- Kuratointi ammattina lisääntyy
- Median lukemiseen vaikuttaa entistä enemmän joukkovoima (power of public) ja joukkoviisaus (wisdom of crowds) ja ihmisten suosittelu, ts usein niin väärinymmärretyt sosiaalinen media eli some
- Visuaalisuus viestinnässä lisääntyy
- Syntyy uusia ammatteja kuten tunnetilajournalisti, häshtägjournalisti jne
- Ammattibloggareiden määrä lisääntyy
- Bloggaajilla on valtava voima myyjinä. Bloggaaja on esikuva, idoli.
- Brändimainonta verkossa lisääntyy
- Bloggareiden tuottama sisältö perinteisissä medioissa lisääntyy. Esim Cityn Blogit
- Brändidominanssimainonta saiteilla (esim City) lisääntyy
- Nichesaitteja syntyy kuin sieniä sateella, (esim Brunsseihin erikoistunut Brunssipartio )
- Sisältömarkkinointi lisääntyy
- Digimarkkinoinnin osto-osaaminen kehittyy
- Kampanjat suunnitellaan digi-first -mallilla
- Media keskittyy, City Digital:in kaltaiset mediaperheet kasvavat voimakkaasti
Olin eilen ihan fiiliksissä. Tradetrackerin bileissä oli 140 tyyppiä. Kaikki ihan tavallisia kansalaisjournalisteja. Laskeskelin, että siinä salissa oli väkeä, jotka voivat yhdessä tavoittaa 3,5 miljoonaa Suomalaista ja vähintään 5 miljoonaa suomen ulkopuolelta.
Media pirstaloituu. Antaa sen pirstaloitua.
Suomen mediaskenessä tullaan näkemään seuraavan vuoden aikana ällistyttäviä verkottumisia ja yhteenliittymiä.
Media pirstaloituu. Tulevaisuuden media olet sinä. Jokainen meistä on oman elämänsä toimitusjohtaja ja päätoimittaja. Me voimme liittoutua yhteen ja luoda blogiyhteisön tai blogiringin. Voimme mennä töihin nettisaitille tuottamaan juttuja. Voimme jakaa ajatuksia ja niputtaa niitä yhteisiin häshtägeihin. Mediat pirstaloituvat, syntyy yhä pienempiä heimoja - niche medioita.
Ennen vanhaan kaikki oli helppoa, oli vain printti ja www-sivut. Nettisivujen listauksen pystyi painamaan yhteen kirjaan. Ei ole enää helppoa. Media pirstaloituu ja infoähky pakottaa meitä valitsemaan mitä me haluamme seurata.
Nykyään jakelukanavat ovat luottamukseen perustuvia striimejä ja verkostoja. Brändiuskollisuus voi olla tiettyyn nimimerkkiin liittyvä. Eri alustoilla on eri seuraajajoukko. Esimerkiksi Twitterissä ihmisellä on eri seuraajajoukko kuin Facessa. Cityssä on eri blogiyhteisö kuin irl (in real life). Hallitsen montaa eri jakelukanavaa, luottamusmediaa, joissa voin jaella mitä oman elämäni päätoimittajana valitsen yleisölleni jaettavaksi, diginä ja livenä.
Walter de Camp on brändi. Cheek on brändi.@lavas on brändi. Jos brändillä on sanottavaa, se saa sanottavansa läpi tilaajajoukolleen eli fanijoukolleen. Muut mediat saattavat toistaa brändin sanomiset. Twitterissä se on retweettausta, perinteisessä mediassa sitaatin tekemistä, lainaamista. City Digital mediaperheessä nostetaan juttuja päätoimittajien valintojen perusteella. Jutun saa kopioida jos sen muuttaa omille sanoilleen. Twitterissä retweetti kertoo että handlen päätoimittaja haluaa jakaa saman uutisen oman median seuraajajoukolleen. Tulevaisuuden mediat ovat siis brändejä, joihin liittyy brändiuskollisuus.
Varmasti suurin osa lukijoista on tipahtanut tässä kohti kärryiltä. Tiivistän kertauksen vuoksi:
Tulevaisuuden media on siis luottamukseen perustuva suhde viestijään, eli brändiin joka voi olla ihminen, yritys, nimimerkki, yhdistys tai teknologinen handle tai yhteenliittymä.
Uusi ammattikunta: kuratoijat
Kun media pirstaloituu, täytyy meidän ihmisten valita, ketä seuraamme. Entisistä kaikentietävistä medioista tulee haavoittuvaisia. Luottamus pitää ansaita joka päivä uudelleen.
Luottamusta voi olla myös suhde kuratoijaan. Kuratoijakin on brändi. Kuratoija valitsee pirstaleisesta mediajoukosta ne uutiset, joita hän haluaa omalle yleisölleen viestiä.
Tulevaisuuden media on päätoimittaja, journalisti, viestijä tai asiantuntija, johon luotat. Tulevaisuuden media on yhteisö tai mediaperhe johon luotat. Luottamus ansaitaan. Brändiuskollisuus ansaitaan. Siksi brändejä pitää varjella. Päätoimittajien tulee olla uskollisia yleisölleen. Brändejä kannattaa vahvistaa sellaisten brändien yhteydessä, joissa luottamus kuluttajaan lisääntyy entisestään.
City Digital on mediaperhe, joka auttaa lukijoita navigoimaan pirstaleisessa mediakentässä. Autamme löytämään hyvää journalistista sisältöä elämään. City Digital kattaa pian kaupunkilaisen koko elämän osa-alueet.
Mainostajalle City Digital on luottamusverkosto, jossa brändisi pääsee kohtaamaan luottamuksellisesti ne kuluttajat, joille haluat luoda lisäarvoa. Brändin kannattaa olla Cityssä, sillä City Digital verkostossa brändiäsi arvostetaan ja luottamus brändiin kasvaa sekä brändin arvo kasvaa.
Terveiset mediakentän etulaidalta. Kasvuyrittäjyys on mahtavaa!