Ei Suomesta kannata eli toinna ulkomaille matkustella kun omassa maassa matkakohteita nokko.
Kirjailijakoteihin kannattaa ensi kesänä tutustua, sen verran kiehtovia ovat, kun niistä teoksesta Haltiakuusen alla - suomalaisia kirjailijakoteja, Avain 2013, lukee ja katselee.
Kolmikko Helttunen-Saure-Suominen on kolmisenkymmentä taiteilijakotia läpikolunnut ja aikaansaanut oivan kirjan. Äskettäinhän ilmestyi kolmikon uusin kirja nykykirjailijoista työhuoneissaan: Mieli ja maisema - kirjailijoiden työhuoneita.
Museoituja kirjailijakoteja löytyy pitkin Suomea ja kaksi ulkomaillakin eli Nils-Aslak Valkeapään Lásságámmi Skibotnin kalliolla Jäämerta katselemassa sekä Aino Kallaksen Tammin mökki Hiidenmaan Kassarissa. Kirjan lopussa tekijät ehdottelevat laajempia museokierroksia, joissa voi yhdistää useamman kohteen samalla reissulla. Yhteystiedotkin löytyvät kätevästi kotisivuosoitteineen.
Ei mikään hassumpi ehdotus kytkeä vaikkapa Linna-Sarkia-Viita-Sillanpää yhteen Pirkanmaan kierrokseksi, taikka ajella Kainuuseen Iki-Kiannon Turjanlinnaa sekä Päätalon Kallioniemeä katselemaan. Tai Savon kierroksella napata Juhani Aho Koljonvirran tuntumasta Mansikkaniemen pappilasta, jossa myös Kauppis-Heikin huonenurkkaus, käydä Minna Canthin pakeilla Kuopion Canthilassa ja siirtyä vaikkapa laivalla Savonlinnaan Lehtosen Putkinotkoon.
Ja jos ei jaksa matkustaa niin kyllä pelkkä Haltiakuusen alla -teos valaisevan kuvan kustakin paikasta kuvineen ja selityksineen tarjoaa. Sen verran tarkkaa työtä ovat tekijät tehneet. Jokaisen kirjailijan perhesuhteet ja toiminta avautuvat.
Muutamat yksityiskohdat jäävät erityisesti mieleen, kuten Maila Talvion tiukka tuomio Waltarin Sinuhesta (painattaminen keskeytettävä); Hartolan museohuoneen naulakossa roikkuva Waltarin ruututakki sekä Mikan yhtämittainen tupakointi, Klubi 7 huulessa; Sarkian ja Kailaan homosuhde; joulun alla 1965 autokolarissa menehtyneen
Lauri Viidan viimeiset sanat:
"No nyt on pahin ohi."-