KYSYMYS: Olen 35v mies ja avopuolisoni 33v nainen. Olemme olleet ja asuneet yhdessä nyt 5v. Meillä on ollut välillä melkoista vuoristorataa. Alussa minulla oli osittainen työttömyysjakso jolloin olin enemmän kotosalla ja omasta tilastaan tarkka puolisoni kiukustui tähän. Tavallaan sen ymmärrän mutta koin vaikeaksi vain lähteä kaupungille joka ilta, että hän saisi olla illan rauhassa. Hankalaa kaikkiaan eritellä yksittäistä ongelmaa - on vain selvää, että koen niitä olevan mutten enää ole yhtään varma niiden alkuperästä ja edes todellisuudesta. Välillä tunnen olevani mietelmieni kanssa niin yksin, että kallistun uskomaan, vian olevan minussa mistä seuraa osaltani valtavaa turhautuneisuutta ja sulkeutuneisuutta koska koen, etten tule kuulluksi tai ymmärretyksi alkuunkaan. Kumppanini on syyttänyt minua ongelmieni omimisesta missä tavallaan myös on totta. Saatan tehdä niin, sen jälkeen kun koen, että niiden julki tuominenkaan ei muuta mitään.
Puolisoni on ihastuttava nainen ja hänessä on monia piirteitä mitä olen kumppanissa, ainakin kuvitellut, hakevani. Olemme molemmat luovalla alalla mikä myös yhdistää. Silti minua riivaa ajatus, ettemme kykene yhdessä jotenkin olemaan tarpeeksi. Minusta tuntuu, että omaan ambitioita ja haluja kehittää suhdetta kumppaniani enemmän. Minulle on tullut yllätyksenä erilaiset estot mitä on tullut vastaan - niin omista ongelmista ja haaveista puhuminen kuin vaikkapa ihan asiat seksistä ja arjen hulluttelusta lähtien. mietin katoaako tällainen syvempi asioista puhumisen tarve ja kyky tyttökavereille ja siskoille jutusteluun. Itsekin toki teen sitä muutaman hyvän ystäväni kanssa mutta edellytän sitä myös suhteessa.
Tuntuu, että huolehdin ja ajattelen aivan eri tasoilla ja asioita ja kun koetan ottaa näitä puheeksi, kokee kumppanini sen jnkl henkilökohtaisena hyökkäyksenä tai muuten vain syytöksinä jolloin minun on omaksuttava jnkl rationaalinen rooli ja koetettava selittää juurta jaksain ettei näin ole. Minulle asia näyttäytyy myös niin, että joudun usein "nyhtämällä nyhtämään" asioiden todellisen laidan eli miten hän oikeasti tuntee jonkin asian suhteen. Tämä taas päättyy usein hänen puoleltaan kyyneliin ja alan potea syyllisyyttä asiasta ja yhtäläistä turhautumista koska kaksi aikuista ei voi puhua asioista kuten aikuisten mielestäni tulisi voida puhua.Oma kaavani ajatella ja käsitellä asioita on välillä hyvinkin nopea kun kumppanini vaatii pienillekin asioille paljon aikaa. Sekös välillä turhauttaa kun se tuntuu joskus vain tekosyyltä, olla paneutumatta asioihin silloin kuin olisi aikaa ja halua molemmilla kerrankin ja oikeasti tehdä tehtäville asioille jotain. Myönnän, että käytän hieman hänen hitauttaan (hän ei ole tyhmä, vain ajattelee asiat täysin eri ratoja kuin itse eteen) välillä häntä vastaan näissä tilanteissa koska en suoraan sanoen aina muista että joku niin läheinen voi ajatella niin kertakaikkisen eri tavoin mutta välillä tuntuu, että asialla olisi ennemminkin haluttomuus tarttua ongelmiin ja halukkuus vain jatkaa "mitä elämä eteen tuo" leijunta linjalla aina yksittäisen kalusteen hankinnasta tulevaisuuden suunnitteluun tai mikä vaan minkä hän ei koe ennakoimisen arvoiseksi tai siinä hetkessä tärkeäksi. Asiat sitten vain ns jäävät kunens otan ne taas esille jossain kohtaa.
Meitä erottaa myös läheisyyden tarve tai ehkä tapa suhtautua siihen. Huomaan, että puolisoni tuntuu ajattelevan, että jotenkin haluan häneltä jotain (seksiä tms) jos hakeudun lähelle vaikka minulle riittäisi hyvin pelkkä kosketus ja hetkittäinen lähellä olo niin, että molemmat sen hetken siinä ottautuisivat, ilman, tunnetta, että toinen on jalka menossa jo häsläämään jotain muuta.
Seksiä meillä on ehkä max kerran vkossa joskus välissä voi olla usemapikin vko mikä minusta on aivan liian vähän. Kaipaan myös yhteistä pysähtymistä arjen melskeestä mutta hän tekee sen mieluummin yksin ja omaan tahtiinsa. Ymmärrän hyvin oman tilan tarpeen ja viihdyn itsekin mainiosti myös omillani mutta tapa jolla hän suhtautuu melkeinpä maanisesti esim vaatimalla, että saisi nukkua yksin makuuhuoneessa korvatulppineen koska saatan herättää hänet muuten yöllä, menee jotenkin ajoittain ihon alle. Olen nukkunut kohta puoli vuotta olohuoneen lattialla. Hänen mukaansa olen kerran unissani yöllä lätkäissyt häntä kädellä naamaan ja "luotto" kuulemma meni siihen koska hän uskoo että sen myötä tahdon hänelle pahaa ja järkytys herätä oli niin suuri. Oma järkeni vain ei riitä, että tällaiseen voi uskoa niin järkkymättömästi. Minulla ei ole tästä hyvin nukkuneena mitn mielikuvaa. Alkoholiakaan tms en käytä jos joku sellaista ajatteli. Olen temperamenttinen mutta empaattinen luonne ja lepyn nopeasti ja haen mieluummin ratkaisua kuin pitkitän asioita mutta välillä se on vain niin vaikeaa kun molemmilla on vain oma kantansa. Ikäänkuin muuttuisimme jotenkin muiksi hahmoiksi kun olisi kompromissailun ja samaistumisen aika.
Olemme yrittäneet myös hankkia lasta mutta se ei tutkimuksista huolimatta ole onnistunut. Tässäkin koen, kumppanini minulle pitkäpiimäisenä näyttäytyvän, toimintamallin turhauttavana. Kun emme tästä enää ainakaan nuorru ja mahdollisuudet vähenevät. Ts. tuntuu että odottelen paljon kun haluaisin asioiden tapahtuvan edes hieman nopeammin tai jnkl näyttöä siitä, että asioille aiotaan ja halutaan tehdä jotain yhdessä - että olemme tässä yhdessä matkalla jonnekin. Nyt pinnalla ovat huonot kokemukset hyvien sijaan ja kotiin tulon viivästyttäminen, että hän saisi oman tilansa ja aikansa. Kaikkiaan koen jotenkin, että jäänkö tässä paitsi jostain kun asioista pitää näin kipuilla. Koen stressin lisääntyneen melkoisesti jo työstressin lisäksi ja omien unieni huonontuneen mikä johtaa kiukkuisuuteen ja siihen , että on välillä vaikea jaksaa huolehtia omista tunnetiloista tai levon saannista. Harkitsen pariterapian ehdottamista puolisolleni joskin oma usko alkaa olla hiukan liian koetuksella. Vaikea tehdä isoja mutta välttämättömiä päätöksiä jatkamisen tai eron suhteen kun riittävää yhteyttä ei synny.
VASTAUS: minulle tuli kirjeestäsi jotenkin surullinen olo. Kuulostaa siltä, että olet sitoutunut parisuhteeseesi ja valmis tekemään töitä sen eteen, mutta et saa oikein avopuolisoltasi vastakaikua. Olet kunnioittanut kumppanisi oman ajan ja tilan tarvetta. Puoli vuotta kestänyt nukkuminen olohuoneen lattialta on jo varsin äärimmäinen esimerkki tästä. Ymmärtääköhän puolisosi, kuinka paljon olet valmis hänen vuokseen tekemään? Arvostaako hän sitä?
Olet ilmeisen herkkä ja tunteellinen mies, joka kaipaisi niin fyysistä kuin henkistäkin läheisyyttä. Tällä hetkellä kumppanisi ei kuvauksesi perusteella vastaa näihin tarpeisiisi. Kuinka kauan jaksat vielä odottaa? Missä menee sinun rajasi?
Kirjoitit teidän yrittävän hankkia lasta, mutta se ei ole vielä tutkimuksista huolimatta onnistunut. Kuinka tämä on vaikuttanut parisuhteeseenne? Onko se mahdollisesti etäännyttäneet teitä toisistanne? Joskus käy niin, pidempään jatkunut tahallinen lapsettomuus alkaa nakertaa parisuhdetta ja heijastuu negatiivisesti myös seksielämään. Seksistä voi tulla ikäänkuin vain väline saada toivottu lapsi, jolloin seksi itsessään ei enää ole nautinto. Kirjoitit kaipaavasi seksiä enemmän kuin sitä tällä hetkellä on, mutta toisaalta kaipaisit myös hellyyttä ilman painetta seksiin. Oletteko kyenneet keskustelemaan tästä asiasta keskenänne?
Kirjoitat puolisostasi arvostavasti ja kerrot hänessä olevan paljon viehättäviä piirteitä. Olette samalla alalla, mikä yhdistää teitä. Toisaalta koet koet tunnetasolla jääväsi kovin yksin. Kuinka kauan arvelet vielä jaksavasi tätä? Onko sinulla ystäviä, joiden kanssa voit jakaa mieltäsi painavia asioita?
Olet harkinnut pariterapian ehdottamista puolisollesi ja suosittelen tätä lämpimästi! Kirkon perheneuvonta tarjoaa luottamuksellista ja maksutonta keskusteluapua. Lähimmän Perheasiain neuvottelukeskuksen yhteystiedot löydät netistä. Terapeuttista keskusteluapua voi hakea myös yksityissektorilta.
Toivon kaikkea hyvää tulevaisuuteesi!
Ystävällisin terveisin
perheneuvoja Kaisa