KYSYMYS: Lyhyesti, olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 22 vuotta, joista naimisissa 20 vuotta. Ensimmäiset 15 vuotta hurahti 3 lapsen arkea pyörittäessä suhteellisen hyvässä yhteisymmärryksessä. Sitten mieheni joutui jäämään kotiin sairauslomalle 5 vuodeksi, jonka ansiosta taloutemme romahti ja perheessä alkoi todella vaikeat ajat. Ristiriitoja oli paljon ja tuolloin mieheni otti ensimmäisiä kertoja riitojen yhteydessä sanan ”ero” käyttöön. 5 vuotta sitten mieheni ilmoitti, ettei tunne rakastavansa minua ja näin on todennut edelleen tässä vuosien varrella.
Mieheni myös muuttui sairausloman aikana ja kohdisti minuun ison määrän henkistä väkivaltaa. Mietin jopa toisinaan, voiko mieheni sairastaa narsismia? Toisinaan minulla oli tunne, että olin 4 lapsen yksinhuoltaja, koska mieheni riiteli kuin teinilapsemme. Koin myös, että mieheltäni puuttui täysin empatiakyky ja tunteista ei puhuttu, eikä oikeastaan mistään muustakaan. Ja koskaan mieheni ei nähnyt missään muussa olevan vikaa, kuin että hän sai liian vähän seksiä eli hänessä itsessä ei ollut mitään vikaa. Olen itse kokenut, että mieheni ei arvostanut minua lainkaan, sillä niin ikäviä asioita hän minulle teki. Näistä vuosista mentiin kuitenkin kuin ihmeen kaupalla yli.
Mieheni palasi 3 vuotta sitten työelämään ja koulutti itsensä uuteen ammattiin. Suuria ristiriitoja on ollut edelleen, sillä mieheni luonne on kuin vuoristorata (ja edelleen seksi on yleisin syy kaikkeen, vaikka sitä on normisti), jota yritän itse ymmärtää. Mieheni tyyliin kuuluu esim. toisen vähättely ja sättiminen, jota hän itse kutsuu huumoriksi (ja jota minä en kuulemma ymmärrä). Tästä kaikesta huolimatta meillä on ollut myös ihan kivoja hetkiä, mutta taloudellinen tilanteemme ei ole sallinut 7 vuoteen tehdä mitään extra-kivaa, vaan nippanappa olemme selvinneet. Tämä ”meidän ihan kivaa” on myös tarkoittanut sitä, että olen jo vuosia joutunut tarkkaan miettimään, miten esim. esitän tietyt asiat miehelleni ja olen myös vähän varpaillani koko ajan hänen kanssaan, kun en yhtään tiedä, millä mielellä hän on hetken päästä?
Viime jouluna mieheni ilmoitti, että etsii itselleen asuntoa ja haluaa erota. Itse otin asian hyvin raskaasti, kun taas mieheni ei ollut edes surullinen. Ehdotin tuolloin terapiaa, mutta mieheni ei siihen suostunut. Olemme asuneet nyt 4 kuukautta eri osoitteissa ja eron harkinta-aikaa on pian kulunut 6 kuukautta. Ensimmäiset viikot pidimme hyvin vähän yhteyttä, mutta sen jälkeen olemme olleet paljon yhteydessä ja viettäneet aikaa toistemme kanssa. Mieheni käytös minua kohtaan on ollut ihan hyvää ja kohteliasta. Nyt mieheni on alkanut puhua tyyliin ”josko laittaisimme hynttyyt yhteen”. Ja kun olen sanonut, että ennen sitä meidän olisi opittava yhdessä puhumaan ja avaamaan asioita ja ongelmia, niin hän on saattanut vain hymähtää asialle tai todeta ”niin”.
Itselläni on nyt 4 suurta kysymystä mielessä, joihin ainakin kaipaan mieheltäni vastausta: 1) Rakastaako hän edelleen minua? En halua itse elää rakkaudettomassa liitossa. 2) Henkisen väkivallan on loputtava, pystyykö hän siihen? Lupasin itselleni 4 kuukautta sitten, etten enää koskaan aijo hyväksyä minkään valtakunnan väkivaltaa parisuhteessani. 3) Kun hän on kerran jättänyt minut, kuinka voin luottaa siihen, ettei hän seuraavan riidan yhteydessä jätä taas? Eli pelkään, että tulen uudelleen jätetyksi. 4) Mikä sai hänen mielensä muuttumaan? Kuinka hän koki yksin olemisen, ilman lapsia, koiria ja minua? Muuttiko tämä ero hänen suhtautumistaan esim. parisuhteeseen?
Kaipaisin siis neuvoja, kuinka voimme edetä asian kanssa ja mitä meidän kuuluu toisiltamme kysyä ja mitä meidän tulee pohtia ja miettiä? Ja lähtökohtana on se, että mieheni ei mahdollisesti halua mitään pariterapiaa tms. Tiedän myös sen, että parisuhteeseen tarvitaan aina 2 ihmistä ja myös itselläni on peiliin katsomisen paikka. Ihan yhtälailla olen varmasti peilannut häneen omaa pahaa oloani ja käyttäytynyt huonosti. Oma haaveeni toki on, että pitkä liittomme saisi jatkua. Onko jotakin verkkosivua, josta voisimme poimia neuvoja?
Onko toivoa?
VASTAUS: Kiitos kirjeestäsi. Kerrot, että teillä on ollut pitkä yhteinen elämä, johon on liittynyt viimeisien vuosien aikana merkittävä kriisi liittyen miehesi terveyteen ja siitä seuranneeseen työuran vaihdokseen. Asutte tällä hetkellä erillään, mutta harkitsette jälleen yhteiseen suhteeseen palaamista. Olet joutunut kestämään hyvin raskaita aikoja, kärsinyt henkisestä väkivallasta ja kaikesta huolimatta kerrot, että haaveenasi on, että pitkä liittonne saisi jatkua.
Kirjeesi mukaan näyttää siltä, että vaikeutenne alkoivat miehen sairastumisen yhteydessä. Miehesi joutui käymään läpi ison kriisin ja kasvun paikan elämässään sairauden takia. Usein niissä hetkissä ihmiset käyvät läpi elämän merkitystä ja omia arvojaan ja pohtivat oman olemassaolon tarkoitusta. Silloin ihminen saattaa hetkeksi menettää elämänhalunsa. Saattaa olla, että ihminen joutuu jollain lailla korjaamaan käsitystään itsestään ja elämästään. Jäin pohtimaan, saiko puolisosi ulkopuolista tukea kriisinsä aikana? Onko hän pystynyt purkamaan tunteitaan ja pelkojaan, joita hän koki sairauteen liittyen?
Miehesi kriisi on vaikuttanut myös sinuun ja koko perheeseen. Kriisin aikana ja sen jälkeen eron myötä on syntynyt paljon haavoja suhteeseenne. Hän on käytöksellään rikkonut teidän välisen luottamuksen. Nyt kerrot olevasi tilanteessa, jossa pohdit, voitko luottaa häneen tulevaisuudessa. Silloin, kun luottamuksen on menettänyt, täytyy se ansaita uudestaan. Tässä hetkessä saatat tunnistaa, että jokin puoli sinusta luottaa tai haluasi luottaa mieheen, mutta toinen puoli ei uskalla luottaa. Tämä on ihan ymmärrettävää. Jos on valmis antamaan toiselle uuden mahdollisuuden, on luottamuksen silloin mahdollista alkaa rakentua uudelleen teidän välillenne. Luottamuksen rakentuminen vie oman aikansa. Kerrot kokeneesi suhteessa henkistä väkivaltaa ja nyt olet päättänyt rajojen asettamisesta siltä osin. Se kuulostaa erittäin hyvältä ja tärkeältä linjaukselta.
Pohdit kysymystä, että miksi miehesi muutti mielensä ja rakastaako hän sinua? Yhtä tärkeä, tai ehkä jopa vielä tärkeämpi kysymys on se, rakastatko sinä häntä edelleen? Miksi haluaisit jatkaa yhdessä hänen kanssaan? Oletko valmis antautumaan vielä siihen, että saatat tulla loukatuksi tai jätetyksi? Oletko valmis antamaan hänelle uuden mahdollisuuden? Jos olet, niin pohdi myös omia motiivejasi. Mistä syystä ja mitä toiveita sinulla liittyy teidän tulevaan suhteeseenne?
Joskus ulkopuolinen auttaa hahmottamaan tilannetta. Yksi vaihtoehto on kirkon perheneuvonta, joka on maksuton palvelu. Parisuhteeseen liittyviä asioita voi tulla käsittelemään myös ilman puolisoa.
Toivottavasti löydätte teille parhaimman tavan jatkaa elämäänne.
Perheneuvoja Sari