Naisten väitetään suosivan miehiä, joilla on korkea itseluottamus. Seurauksena mahtavasta itsevarmuudesta on menestys: hyvä ura, isot tulot ja suosiota.
Väite hyvän itseluottamuksen tuottamasta menestyksestä on talouspsykologian suurin cliché, väittää Tomas Chamorro-Premuzic Harvard Business Review -blogissaan. Chamorro-Premuzic on business-psykologian professori University College Londonissa. Hän on opettanut mm. London School of Economicsissa, ja häntä pidetään yhtenä rekrytointimaailman parhaina asiantuntijoina.
Chamorro-Premuzic väittää, että menestyksen takaa parhaiten matala itseluottamus. Todella matala itseluottamus ei tietenkään auta. Silloin ihminen ajautuu liialliseen stressiin ja surkeuteen, mutta sopivan kehno itsetunto auttaa asettamaan realistiset tavoitteet ja tekemään töitä niiden eteen.
Matalampi itseluottamus auttaa kiinnittämään huomiota negatiiviseen palautteeseen, ja tuo tervettä itsekritiikkiä. Samaan aikaan omahyväiset ihmiset kelluvat omassa erinomaisuudessaan, eivätkä huomaa muuta kuin positiivista palautetta.
Chamorro-Premuzicin mukaan suurin osa ihmisistä elää muutenkin positiivisen itseharhan vallassa. Saavutukset ovat hänen mukaansa vain 10-prosenttisesti itse suoritusta, mutta jopa 90-prosenttisesti valmistautumista. Ja epävarmempi varautuu paremmin kuin itsevarma. Mitä enemmän tiedostat heikkoutesi, sitä paremmin pystyt valmentautumaan.
Proffan mukaan pessimismi yhdistettynä kunnianhimoon tuottaa usein loistavia suorituksia. Ollaksesi paras missään, on sinun oltava itsesi kovin kriitikko, mikä on lähes mahdotonta, jos lähtökohtana on korkea itsetyytyväisyys.
Chamorro-Premuzicin mukaan parhaat aikaansaajat ovat yleensä heikon itsetunnon omaavia, mutta he harjoittelevat kovaa ja jatkuvasti, kunnes saavuttavat hyvän kompetenssin. Menestys on paras lääke epävarmuuteen!
Vähän heikomman itseluottamuksen omaava on usein muita valmiimpi tekemään paljon työtä tavoitteidensa eteen. Hän ei luulottele pääsevänsä helpolla mistään. Moni haluaisi olla poikkeuksellisen erinomainen omalla alallaan, mutta harva on valmis ponnistelemaan tämän ylivertaisuuden eteen.
Hieman heikommalla itseluottamuksella varustettu henkilö ei tule yhtä helposti ylimieliseksi paskiaiseksi, eikä elättele harhaluuloja omasta erinomaisuudestaan. Esimerkiksi yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista inhoaa työtään, suurimpana syynä mainittiin narsistinen pomo. Tällaisen omahyväisen ja aina muita syyttelevän johtajan alaiset eivät ole valmiita antamaan työssään parastaan. Vähemmän itsetyytyväinen työntekijä tai esimies saa koko työpaikan toimimaan paremmin, koska hän on valmis myöntämään virheet omikseen ja ottamaan opiksi jatkossa.
Hieman heikko itseluottamus on siis Tomas Chamorro-Premuzicin mukaan ennemminkin hieno asia. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet, että naiset ovat miehiä paljon itsekriittisempiä. Proffan oppien mukaan kannattaa vaan ryhtyä hommiin ja hankkia kompetenssia. Jos oma ura ei sytytä, kannattaa satsata sellaiseen mieheen, joka ei luule omistavansa koko maailmaa. Hänen kanssaan on mukavampi elää. Hän on miellyttävä, keskusteleva ja työteliäs. Chamorro-Premuzicin mukaan hänellä on myös parhaat eväät menestykseen. Arrogantti heppu päätyy ehkä sohvalle makaamaan ja syyttelemään muita idiooteiksi.
5 kommenttia
Dia
10.11.2014 02:09
Mielenkiintoisia väitteitä ja näkemyksiä. ELi itsetunnon pitäisi olla juuri sopivasti heikko, jota ihminen eli ylpistyisi eikä tulisi sokeaksi rakentavallekin kritiikille?
Omien havaintojeni mukaan ihmisellä voi olla samanaikaisesti sekä erittäin hyvä itsetunto että täysin rento ja toimiva ote elämään, kyky vastaanottaa asiallisesti myös sitä vähemmän rakentavaa kritiikkiä, saavutuksia ja menestystä. Ehkä näissä tapauksissa selityksenä on kyseisten ihmisten haluttomuus paahtaa ja raataa työssään saadakseen "kaiken" ja edetäkseen ihan sinne huipulle, vaan he tekevät työnsä intohimoisesti ja mielellään mutta säästävät vähintään saman verran voimiaan myös vapaa-ajalleen ja sosiaaliselle elämälleen.
Maailmaan mahtuu kaikenlaisia. Eiväthän nämä poissulje toisiaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
10.11.2014 02:10
"Arrogantti heppu päätyy ehkä sohvalle makaamaan ja syyttelemään muita idiooteiksi."
Vastaa kommenttiinTiedän näitäkin, ja heillä se itsetunto vasta onkin pakkasen puolella.
Vastaa kommenttiin
shiwan8
10.11.2014 08:45
Niin, keskimäärin, ihan todistetusti, keskimäärinen nainen ottaa mielummin menestyjän kuin taviksen, vaikka tavis olisikin parempi kumppani muuten. Menestyjällä on keskimäärin paremmat edellytykset resurssien (tässä tapauksessa valta ja omaisuus) puitteissa tarjota parhaat lähtökohdat naisen jälkikasvulle. Luonnollisesti myös siihen menestykseen johtavat asiat ovat evoluution myötä muodostuneet kiinnostaviksi. Miesten vastaava juttu on naisen ulkonäkö koska terveen näköinen nainen todennäköisimmin on terve ja terveellä naisella on paremmat edellytykset tuottaa tervettä jäkikasvua kuin sairaalla.
Hupaisaa tietenkin on se, että hirveä liuta ihmisiä väittää, ettei tämä koske heitä, vaikka se kuitenkin koskee ihan kaikkia. Joidenkin prioriteetit kokemuksen pohjalta ovat kuitenkin erilaiset jonka seurauksena sitten mielummin saatetaan etsiä henkisesti tervettä miestä/naista kuin erityisesti varakasta miestä/kaunista naista. Tästä huolimatta ne evoluution prioriteetit eivät poistu kuvioista, ainoastaan vaihtavat hiukan paikkaa.
Se lienee kuitenkin totta, että jos ei ole turhia kuvitelmia omasta erinomaisuudestaan niin tekee erikseen töitä saavuttaakseen tuloksensa ja jos ei pärjää, yleensä katsoo ensin peiliin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
äölkj
10.11.2014 17:40
ööh.. mistä lähtien mielenterveys ei ole osa lisääntymisterveyttä siinä missä kauneus ja kyky taloudelliseen turvaankin? Tajuaahan tuon otsallaankin, että kaikkia kolmea kannattaa katsoa. (Materian voi sentään hommata kumpi tahansa itsekin; hullun puolison huonoja geenejä on hankalampi kompensoida.)
P...
11.11.2014 14:27
Harvard Business Review on kiinnostunut huippumenestyjistä. Ei mistään Pertti Perusinsinööristä, joka tienaa hieman yli mediaanin.
Ellei käy jumalaton tuuri, tällä tasolla vaaditaan sellaista uppoutuneisuuttaa ja työmäärää, jota johonkin psyko-fysio-sosiaalisesti täydelliseen balassiin tähtäävä yksilö ei pysty millään tasolla käsittämään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin