Naisen logiikka, naisten jalkapallo ja naisten parkkipaikat. Mitä yhteistä näillä kaikilla on? Usko naisen huonommuuteen analyyttisissä tai avaruudellisissa (hahmotus)tehtävissä. Olen nauranut youtuben naisten ajotaitonäytteille ja tiedän naisia, joiden mielestä matematiikka ei kuulu yleissivistykseen. Toisaalta tunnen aika monta erittäin hyvää taskuparkkeeraajaa, suunnistajaa, päässälaskijaa ja suunnittelijaa. Mimmejä siis.
Naisten matematiikan osaaminen on sitä parempaa, mitä vähemmän kukaan on uskotellut heidän olevan siinä miehiä huonompia. Tyttökoulun käyneet naiset ovat muita parempia matematiikassa ja muutenkin itsevarmempia.
Sukupuolierot matematiikassa pienenevät, mutta yksi linnake pysyy: avaruusmatikka, väittävät tutkijat. Miehet ja naiset hahmottavat tilan eri tavoin. Virtuaalisessa labyrintissä naiset suunnistavat maamerkkien avulla, miehet ilmansuuntia hahmottamalla. Miehellä aktivoituvat sekä vasen että oikea aivopuolisko, naisella vain oikea. Korkeat testosteronitasot korreloivat paremman avaruudellisen hahmottamisen ja heikomman sanallisen ilmaisukyvyn kanssa.
Yksi syy miesten kolmiuloitteisten toimintojen paremmuudessa on sen pienen eron vahvistamisella. Tyttöjen ja poikien erot ovat varsin pienet tai lähes olemattomat elämän alussa. Poikien leikit harjaannuttavat tilan haltuunottoa. Kaivinkoneleikit auttavat oikeasti kauhakuormaajan käyttöä isona. Tai pallonheitto, liaanissa flengaaminen, palikoiden rakentelu. Samoin kuin nukke- ja perheleikit hiovat sosiaalisia taitoja. Kulttuurissamme on jotakin, mikä voimistaa jakaantumista sukupuolileireihin (Suomen työmarkkinat ovat huippuluokkaa naisten ja miesten töihin jakautumisessa, tasa-arvon mallimaassa).
Kehittyneissä maissa naiset menestyvät matematiikassa yhtä hyvin kuin miehet.
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/matematiikan-osaaminen-ei-riipu-sukupuolesta
Suomessa on tutkittu paljon nuorten äidinkielen taitoja. Tytöt ovat rutkasti edellä poikia, arvosanoissa vain noin numerolla, mutta oikea suorituskyky jää pojilla kahden numeron päähän. En usko että kaikki suomalaiset miehet ovat jotenkin autistisia. Tytöiltä vaaditaan enemmän ja heitä kannustetaan paremmin kielen ihmeelliseen maailmaan.
Matematiikassa pojilta vaaditaan enemmän. Taidoiltaan vaatimattomammat joutuvat ehkä liian koville, mutta lahjakkaammat hyötyvät tästä. Vaadin tiukempaa matikkaa tytöille. Mm.: http://www.oph.fi/lehdistotiedotteet/2006/002
Jos jotkut naiset eivät opi taskuparkkeerausta, voi syy toki löytyä naisen älyn rajoittuneisuudesta, mutta myös itseluottamuksen ja harjoittelun puutteesta. (Etenkin vanhemmissa ikäluokissa löytyy myös miehiä, jotka menestyvät loistavasti työelämässä, mutta eivät osaa keittää kananmunaa tai ottaa omia sukkia laatikosta.) Jos naiset eivät saa fysiikan Nobel-palkintoja, voi syy olla huonommissa kyvyissä, mutta voi se olla jossain muuallakin. Syy-seuraus -suhteiden tarkastelu ei aina osoita kaikkien naisten logiikalla ilkkuvien miestenkään mahtavia logiikan taitoja. Vai johtuuko naisten pidempi tukka siitä, että heillä sukupuolena on parempi hiustenkasvu?
14 kommenttia
Anonyymi
6.2.2011 18:25
Naisilla ON parempi hiustenkasvu. Kaljuuntuminen ei ole läheskään niin yleistä. Oli miten oli, miksi nämä asiat pitää aina asettaa hyvä-huono skaalalle?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
6.2.2011 20:32
Ihmiset ovat erilaisia, samoin sukupuolet eikä pelkästään lisääntymiselimien osalta. Onko se paha asia? Minusta ei ole. Se, että miehet yrittävät väkisin olla naisia ja naiset miehiä arkipäiväisessä elämässä sen sijaan on paha asia meidän kaikkien kannalta. Kumpikaan sukupuoli kun ei voi vaihtaa puolta tai muuttua toiseksi. Meillä on roolimme ja mitä enemmän niitä poljetaan, sen vaikeammaksi elämä muuttuu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hanajima
9.11.2015 08:28
Hauskaahan on se, että naisena minua ei koskaan kannustettu opiskelemaan matikkaa tai fysiikkaa. Lapsena fysiikka oli siistein juttu ikinä, mutta pienillä viesteillä mulle osoitettiin, ettei se ole naisten ala, että ehkä filosofia tai kirjallisuustiede sopisi mulle paremmin. Innostus lopahti, enkä pitkään aikaan harjoittanut aktiivisesti kumpaakaan. Sitten jossain välissä tajusin, että fyssa on oikeasti se juttu, jota haluan tehdä. Harmittaa, ettei mua kannustettu enemmän yläasteella ja lukiossa, elämä olisi nyt paljon helpompaa.
Mirja Wuokko
6.2.2011 21:09
Nimenomaan ihmiset ovat erilaisia. Halusin kertoa uusista kansainvälisistä tuloksista, jotka kumoavat ennakko-olettaman ja aiemman käsityksen siitä, että sukupuoli ennustaisi matematiikan osaamista. Tulokset myös vaihtelevat niin suuresti ja nopeasti, ettei kysymys ole puhtaasti genetiikasta.
Jos kaikki naiset haluavat päättää olevansa huonoja matematiikassa, niin ihan vapaasti, mutta jokaiselle pikkutytölle täytyy tarjota samat mahikset kuin pojille heidän halutessaan kehittyä siinä.
Nimenomaan haluan, että yksilöt voivat toteuttaa itseään ja kehittää taipumuksiaan, sukupuolesta riippumatta. En halua tehdä naisista miehiä tai päinvastoin. Matematiikan osaaminen ei tee naisesta miestä.
Yhä tänä päivänä peruskoulun päättöluokilla on nuoria, jotka eivät uskalla valita sellaista ammattia, joka kiinnostaisi. Olen henkilökohtaisesti todistanut, miten tyttö ei mene sähköasentaja-linjalle muiden varoitusten ja käännytyksen takia (äitinsä, opettajansa, oponsa vastustaessa) tai kuullut miten opintojenohjaaja rähähti nauramaan tytölle, joka ilmoitti haluavansa liikennelentäjäksi. Sama käy varmaan monelle pojalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
6.2.2011 21:41
Yksittäisten ihmisten asennevammat ovat ongelma, mutta mielestäni suurempi ongelma on yhteiskunta joka yrittää vimmatusti androgynisoida tai jopa transsukupuolisoida ihmiset. Fakta on, että miehet ja naiset eivät prosessoi asioita samalla tavalla, eivät omaa samoja fyysisiä tai henkisiä lahjakkuuksien painotuksia jne. jne. Siitä huolimatta miehistä koitetaan tehdä äitejä ja naisista isiä.
Minä en epäile hetkeäkään etteikö naisesta saisi hyvää lentäjää. Puolustusvoimillakin on ainakin yksi hornetin kopissa.Miehistä nyt vaan ei tule koskaan keskimääräisesti yhtä hyviä hoivaajia kuin naisista eikä naisista yhtä hyviä metsästäjiä/taistelijoita kuin miehistä. Yksilöt ovat toki asia erikseen, mutta huolestuttavaa on se että koko sukupuolta ollaan molemmilla puolilla ajamassa tehtävään jota se ei voi täyttää yhtä hyvin kuin vastakkainen sukupuoli.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mirja Wuokko
6.2.2011 21:59
Got it.
En ole ajamassa pakollista sukupuolikiintiötä palomiehen (palohenkilön) duuniin. Mutta jos joku mimmi on tosi kova äijä ja vahva patukka, pitää hänen voida hakea ammattiin.
En ole kieltämässä naisia valitsemasta hoiva-ammattia. Sen sijaan voisi muuttaa systeemiä, jonka mukaan palkat päätetään. Ihmisten hoitamisesta voisi maksaa paremmin kuin koneiden hoitamisesta.
Muttamutta, ihmisillä on edelleen outoja käsityksiä siitä, mikä on naisellista tai miehekästä. Sata vuotta sitten nainen ei kelvannut Suomessa lääkäriksi. Nyt yli puolet valmistuneista on naisia. Pärjäävät hyvin siinä. Ehkä meillä on edelleen samantyyppisiä käsityksiä ja harhaluuloja asioista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
7.2.2011 05:20
Pitänee paikkaansa. Olisi jännä nähdä yhteiskunta joka ei yritä työntää ihmisiä muotteihin joihin eivät mahdu mutta sallisi niihin muoteihin menemisen kaikille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
7.2.2011 11:51
Nainen ei saa fysiikan Nobel-palkintoa, koska miehissä kykyjen varianssi on suurempaa kuin naisissa, vaikka kyvyt keskiarvoisesti olisivatkin liki samoja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
7.2.2011 12:03
On totta, että miehillä on isompi varianssi lähes kaikessa. Johtuu siitä, että naisilla on tuplavarmistus kromosomeissa. Sen takia vähä-älyisistä suurin osa on miehiä. Samalla periaatteella huippuälykkäissä olisi enemmän miehiä kuin naisia. Matematiikan osaamisessa on kuitenkin löytynyt viime aikoina uutta tietoa: naiset pystyvät huippusuorituksiin.
Nobel-palkinnon saajissa on selvästi enemmän miehiä. Yksi osasyy on tutkijanaisten vaatimattomuus. Monessa Nobel-tutkimusryhmässä on ollut naisia, joilla on ollut ratkaiseva rooli uuden tiedon tuottamisessa, mutta usein kreditit valuvat miehille. Miehet luontaisesti katsovat ryhmän ansiot omikseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
7.2.2011 12:51
^^ "Marie Curie, has been honoured twice, with the 1903 Nobel Prize in Physics [...]"
... mutta tämä tapahtui ilmeisesti jo ennen kuin synnyit. Ja ennen kuin MTV tai FB oli keksitty.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
7.2.2011 14:13
Itse tietysti synnyit jo 1800-luvulla ja olit Marien kaveri? Kysehän on niistä naisista, joita ei hyväksytty yliopistoon, tutkimusryhmään tai joille ei annettu palkintoa.
Missä vaan elämänalueella miehillä on suurempi tarve saada gurun asema. Mietipä uskonnollisia yhteisöjä: kaikki suuret johtajat, kulttien dorkat vetäjät ynnämuut ovat miehiä.
Ja missä mies ei pärjää, sillä ei ole arvoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
8.2.2011 16:53
Naisten ajotaidothan ovat selvästi paremmat kuin miehillä, katsokaa tilastoja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
9.2.2011 17:30
Naisten ja miesten palkka-eroon on esitetty seuraavia syitä:
- Palkka korreloi suoraan sen kanssa, paljonko alalla liikkuu rahaa ja kuinka helposti työn tulokset ovat muutettavissa rahaksi. Teknologiateollisuudessa, finanssimaailmassa ja viennissä nyt vaan liikkuu enemmän rahaa kuin sosiaali- ja terveysalalla tai opetustehtävissä.
- Miehet ovat halukkaampia ottamaan riskejä. Tästä syystä miehet kansoittavat nin yhteiskunnan ylä- kuin alpäät.
- Naiset kilpailevat sosiaalisissa suhteissa, miehet taas asioissa joita voi selkeästi mitata. Tällainen kilpailuvietti auttaa pääsemään korkeammille paikoille.
- Patriarkaaliset sukupuoliroolit, eli miehen oletetaan hoitavan työt ja naisen kodin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
11.2.2011 13:25
Tossa palkkatasa-arvo-ongelmassa on unohdettu että miehet tekevät paljon enemmän ylitöitä. Kun lasketaan palkka suhteessa tehtyyn työhön, miehen euro on 90c naisen 100c vastaan. Että se siitä epätasa-arvosta palkoissa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin