Naisten heikompaa asemaa työelämässä selitetään usein raskausriskillä. Tilastokeskuksen Nuori tasa-arvo 2011 -raportin mukaan alle 30-vuotiaista naisista naimisissa on vain 13 prosenttia. Alle puolet 29-vuotiaista on saanut lapsen.
Akavan mukaan määräaikaiset alle 35-vuotiaat akateemiset (sekä naiset että miehet) ovat vakkarityöntekijöitä harvemmin vanhempia. Lasten tekoa lykätään, ja varsinkin pätkätyöläiset eli naiset lykkäävät, jolloin raskausriskin aikajana pitenee ja naisten pelkääminen työelämässä jatkuu keski-ikään asti.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuvista 40-vuotiaista naisista 21 prosenttia ei ole synnyttänyt lasta. Helsinkiläisistä 40-vuotiaista naisista lapsettomia on jo yli kolmannes, 36 prosenttia (vuoden 2010 lopussa).
Naiset eivät mitenkään erityisesti karta töihin menoa. Jo 1990-luvulta lähtien naisia on ollut työelämässä lukumääräisesti enemmän kuin miehiä, kirjoittaa työelämätutkija Anu Järvensivu. Naiset tekevät vähän vähemmän työtunteja viikossa kuin miehet, mutta tilastoero johtuu pitkälti siitä, että osa työntekijöistä on vanhempain- tai hoitovapaalla.
Suomalaiset naiset tekevät maailman eniten kokopäivätyötä.
Lasten saannin taakkaa (työuralle) on haluttu jakaa sukupuolten kesken ja miesten ja naisten työnantajien kesken (Suomessa työmarkkinat ovat hyvin voimakkaasti jakautuneet ”miesten töihin” ja ”naisten töihin”). Viimeaikaisten uutisointien perusteella oikein mitään ei ole saatu aikaan. Naiset hoitavat edelleen lapset, miehet ottavat palkankorotukset. Naisten työnantajat maksavat vauvavapaat.
Uusi taantuma on jo täällä, eikä tahtoa muutokseen ole löytynyt riittävästi edes parempina aikoina. Toisin kuin Ruotsissa.
Saa nähdä tekevätkö suomalaiset naiset synnytyslakon. Monissa muissa maissa syntyvyys on laskenut vielä Suomea paljon rajummin.
Toistaiseksi Suomen väestö jatkaa kasvuaan, vaikka syntyvyys on Tilastokeskuksen mukaan ollut vuodesta 1969 lähtien alle väestön uusiutumistason, eli noin 2,1 lasta naista kohden. Vuonna 2011 syntyvyysluku oli 1,83.
Suomi on kuitenkin kansainvälisessä vertailussa yksi lapsi- ja naisystävällisimmistä maista. Työn ja perheen yhteensovittamiseen tarvitaan silti lisää joustoa ja aitoa valinnanvapautta. Myös miehille.
Anu Järvensivu: Tapaus työelämä ja voiko sitä muuttaa?
5 kommenttia
elmaili
26.8.2012 12:57
Saa nähdä tekevätkö suomalaiset naiset synnytyslakon. <--- No ei varmasti mene synnytyslakkoon ainakin mitä itse olen huomannut. Suurimmalla osalla on jossain elämänväiheessa todellinen halu tehdä lapsi tai useampia ja se on kaiken ohi ajava voima ja lapsi on heille tärkeintä, kuten yleensä myös miehille oma lapsi. Valitettavasti miehet ovat jätetty huoltoasioissa todelliseen alakynteen, joka ei ole pieni asia nykyään avioerojen suuren lukumäärän vuoksi. Olen varma, että moni mies tekisi lapsen yksin, jos pystyisi, mutta se ei valitettavasti ole vielä mahdollista.
Koko keskustelu naisten huonommasta asemasta on aika turhaa, koska naisen asema Suomessa on todella hyvä, vaikka eduskunnassa ei edes ole naisenemmmistöä. Luulisi olevan, koska naiset elää vanhemmaksi ja etenkin naisia on enemmän kuin miehiä. Onko naisten tahto nykyinen tila?
Työnantajat ovat monesti todella käärmeissään, että vanhemmista nainen jää hoitamaan lasta, vaikka naisella olisi parempi palkka ja tämä on naisen tahto. Ei harvassa ole kommentti, että ei se mies osaisi edes hoitaa lasta. Tosin itse epäilen, että naisella on joku käsitys, että leimautuisi huonoksi naiseksi, jos ei jää kotiin, jos lapsi sairastuu.
On totta, että naiset ovat paljon Suomessa työelämässä, mutta jos nainen tekee vaikka viisi lasta säännöllisin väliajoin saatuaan vakiviran, niin eipä naista töissä oikeastaan enää näekään tai tulla näkemään. Joskus tuntuu, että myös tämän takia naiset haluavat, että miehellä on parempi palkka, jotta perheen taloudellinen asema on parempi
Ei ne tuntimäärät välttämättä ole ansioissa ratkaisevia vaan tuntipalkka.
Mirja: Ihailen asiapitoisia blogejasi. Onkohan city hieman väärä foorumi näin tasokkaille blogeille? Toivottavasti näitä voi lukea muuallakin hieman "älykkäämpi" lukijakunta keskimääräisesti.
Ketonen ja Myllyrinne on kyllä hyvä:). Tuohon vois laittaa kommentin, että mies vähän häsläsi puheissaan, mutta ei kovin vakuuttanut toiminnallaan. Parisuhde näytti mahtavan toimivalta!:D. Pitkää elinkaarta tälle Show:lle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.8.2012 14:34
Täytyy toivoa että fiksujen, lapsia haluamattomien naisten osuus vaan lisääntyy, meitä on jo aivan liikaa, semmoinen 1-2 miljoonaa olisi sopiva määrä ihmisiä suomessa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
6.9.2012 10:10
Minkä takia naisen asemaa Suomessa verrataan muihin maihin? Tarkoittaako se, että Suomessa naisten asema on verrattaen parempi, että se on niin hyvä kuin se voisi olla?
Vastaa kommenttiinMiettikää minkälainen olisi todellinen, objektiivinen tasa-arvo naisten ja miesten maailmassa. Nykyaikana elämme edelleen miesten maailmassa. Historiaa tarkastellessa huomaa kuinka yhteiskuntamme on kehittynyt miehen mielen mukaisesti ja naisella ei ole ollut sananvaltaa. Esim. businessnainen usein pitää pukua ollakseen miesten (ja naistenkin) joukossa vakuuttava ja vakavasti otettava.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
7.9.2012 13:58
Pääosa Naisista lienee synnytyslakkoon jo menneetkin, ainakin jos syntyvyystilastoja katsellaan. Tarkemmassa syynissä on nähtävillä vielä se erikoisuus, että synnyttäjiksi ryhtyvät pääasiassa työttömät, maahanmuuttajat tai yksityisyrittäjät. Eli ne joille ei ole tarjolla muuta "tehokkaampaa" tekemistä, tai jotka katsovat elämänsä olevan "jo pilalla", ja ainoa toivo parempaan elämään on lapsilla. Ehkäpä sitä lapsimyönteisyyttä voisi tuonne työmarkkinoillekin lisätä. Pitäisikö lapsien näkyä lapsilisien lisäksi myös palkanlisänä? Tai pitääkö tasavertaisista työnhakijoista ensisijalle asettaa lapsiluvun mukaan? Kun lapset on hankittu, ei liene enää "vaaraa" vanhempain vapaalle jäämisestä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
11.9.2012 05:44
Niin, maissa joissa status määrittää ihmisen arvon on vähemmän syntyvyyttä kuin maissa joissa niin ei ole. Ylikorostunut menestymisen pakko eliminoi lapset laskuista aika suoriltaan melko monilta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin