Kesäkuun Tiede-lehti väittää, että nuoria miehiä metsästävät puumanaiset (sekä nuoria naisia vaanivat setäpapat) ovat legendaa.
Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, ettei kauniilla rikkailla ihmisillä ole juuri koskaan hyvännäköisiä nuoria puolisoita. Oikeasti he hengailevat oman ikäistensä kanssa.
Menestyneillä ihmisillä on melkein aina korkea koulutus ja vuosikausien yhteinen historia muiden samankaltaisten kanssa. He eivät jaksa heilua nuorten tietämättömien ihmisten seurassa, joita heidän kaverinsa pitäisivät todennäköisesti typerinä.
Puumia on kuulemma ollut noin 50 vuotta, mutta käsite tuli markkinoille ja muotiin vasta 2000-luvulla. Tiede-lehden mukaan puumat ovat käymässä uhanalaisiksi Yhdysvalloissa, koska samanikäisten liitot ovat nyt trendikkäitä.
Muutamilla tunnetuilla poliitikoilla, liikemiehillä, muusikoilla tai entisillä Hollywood-tähdillä on jopa vuosikymmeniä nuorempia partnereita. Heidän esiintymisensä lehtien kuvissa ilmeisesti iskee tajuntaan niin, että moni luulee puumanaisten ja sugardaddyjen olevan tavallisia.
Tunnetko sinä tällaisia pareja? Suomessakin on joitakin pariskuntia, joilla on suuri ikäero. Äkkiseltään en osaa yhdistää heitä berlusconimaiseen käytökseen.
Haittaako suuri ikäero?
12 kommenttia
shiwan8
7.7.2013 22:40
Ikäero on täysi-ikäisyyden jälkeen tekijänä itselle lähinnä vitsi jos ihminen on henkisesti aikuinen. Ongelma tulee siinä, että hyvin harva edes kolmekymppisistä on kasvanut ohi ~20v. vaiheestaan. Ihmisillä on niin helppoa tässäkin maassa nykyään että hyvin harva saa mitään todellista perspektiiviä arkisiin hiukan ongelmallisiin asioihin. Lopputuloksena on liuta keskenkasvuisia aikuisen voimat omaavia henkilöitä joilta lähtee mopo käsistä jo siksi, että ihan kaikki ei mene just niin kuin itse halusi. Sellainen pikkuprinsessamainen patjan alla olevasta herneestä kimpoilu on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Sellaisten ihmisten seasta kun löytää sen kumppanin joka oikeasti käy täysillä silloinkin kun kaikki ei tule hopatarjottimella valmiina niin kannattaa ihan tosissaan miettiä onko se ikä mikään juttu enää siinä vaiheessa jos lain puitteissa pystyy toimimaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
20.7.2013 16:37
Shiwan: "hyvin harva edes kolmekymppisistä on kasvanut ohi ~20v. vaiheestaan".
Mikä on "~20v. vaihe"? Mitä siihen kuuluu, mistä sen tunnistaa ja onko näkemys faktaa vai omaa tulkintaasi?
En sanoisi itse että "hyvin harva", koska monella kolmekymppisellä on kyllä paljon elämänkokemusta ja kylkiäisenä tullutta -viisauttakin vrt. siihen millaisia he olivat itse 20-vuotiaina.
Se, että odottaa ihmisiltä sumuisten vuoristojen vanhusten viisautta, saattaa tietysti sumentaa sitä arviointikykyä.
shiwan8
20.7.2013 19:48
Jatkuvaa baarissa juoksemista, kuvitelmia siitä, että ansaitaan jotain vain sillä että ollaan olemassa johon liittyen itsekeskeisyys ja oman vastuun kantamisessa on lievästi sanottuna toivomisen varaa.
Henkilökohtaisesti odotan ihmisiltä maalaisjärkeä. Sinällään huono juttu koska useammin kuin ei, se johtaa pettymyksiin.
Dia
21.7.2013 16:29
Mikä sitten onkaan "jatkuvaa baarissa juoksentelua" on varmaan yksilöllistä. Joillekin sopii ihan hyvin se, että kumppani käy kerran viikossa baarissa siinä missä joillekin on ongelma se, että kumppani käy kerran kuukaudessa ulkona kavereidensa kanssa.
Sanoisin, että maalaisjärkeä on kyllä enemmistöllä. Sen soveltaminen ajoissa ei vain ihan jokaikisessä tilanteessa välttämättä luonnistu. Lisäksi juuri en omat odotukset siitä, että joku käyttäytyisi tietyn mallin X mukaisesti, voi aiheuttaa niitä turhautumisia. Silloin "vika" ei siis ole yksinomaan muissa.
Jos pettymykset muihin ihmisiin ovat toistuvia, olisiko hyötyä omien odotusten tarkistamisesta? :)
anonyymi1234
9.7.2013 18:14
Miksi oletetaan, että ikävuosiltaan nuorempi olisi merkittävästi tietämättömämpi tai tyhmempi?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
10.7.2013 04:15
Koska niin on useammin kuin ei ole? Kyse ei ole niinkään älyn puutteesta vaan elämänvaiheen prioriteeteista. Tällainen juuri ja juuri kolmekymppinen yleensä osaa ajatella juttuja pidemmällekin kuin seuraavan viikonlopun baarivalintaan saakka. Mikään ei estä parikymppistä olemasta fiksu. Se nyt vaan ei useinkaan kiinnosta ja vielä vähemmän niitä joilla on ulkoiset puitteet kunnossa.
Mirja Wuokko
10.7.2013 11:53
Kyse on enemmänkin siitä, että tietyillä ikäluokilla on ollut yhteinen nuoruus. Huomattavasti nuorempi henkilö ei ymmärrä, mistä häntä vanhemmat ihmiset puhuvat, mihin he viittaavat.
Nuori ihminen voi olla aivan yhtä älykäs tai älykkäämpi kuin vanhempi, mutta useimmiten hän on siitä huolimatta tietämättömämpi. Ihmisen aivot kypsyvät neurologian tutkijoiden mukaan ainakin 25-vuotiaaksi asti, ehkä pidempään.
Jos ihminen on hyvin älykäs, hän on varmasti tietämättömämpi 20- kuin 50-vuotiaana. Uteliaisuus, tiedonhalu, asioista selvää ottaminen jne. kuuluvat luonnollisena osana älyyn. Tästä seuraa, että yleensä älykkäälle ihmiselle kasaantuu viisautta ja ainakin tietoa vuosien varrella. Vaikka 20-vuotias olisi tietoviisas, puuttuu häneltä kuitenkin elämänkokemus ja henkinen kypsyys.
Nuoret ihmiset voivat olla vaikka kuinka kauniita ja älykkäitä, mutta suurin osa heidän vanhempiensa tai isovanhempiensa ikäisistä pitää heitä suloisina ja kiinnostavina lapsina.
shiwan8
10.7.2013 13:04
Tuossahan se sitten tulikin, henkinen kypsymättömyys. Tässäkään iässä tosiaan se 10 vuotta nuorempi kumppani ei olisi mikään ongelma jos vaan ei olisi niin lapsellinen kuin tuppaavat olemaan.
Dia
21.7.2013 16:26
^ Käsittääkseni henkinen kypsymättömyys ei ole suoraviivaisesti täysin sama asia kuin lapsellisuus. Mirja, kommentoisitko?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mirja Wuokko
26.7.2013 21:59
Hmm, mitähän vastaisin? Määrittelykysymys. Ehkä niin, että henkisesti kypsymätön ei ehkä oikein pysty tasapainoiseen ja tyydyttävään parisuhteeseen kovin helposti. (Tosin hyvässä seurassa voi kypsyä rauhassa.) Lapsenmielisyys on toinen juttu. Ihminen voi olla mielestäni henkisesti kypsä, mutta vähän lapsenmielinen hyvällä tavalla, esim. innostuva, luottavainen, leikkisä, asioita ihmettelevä jne.
Puumatar
25.7.2013 15:40
Itseäni ei ole koskaan suuri ikäero haitannut (tosin no, mikä on suuri - itselleni se on 10 vuotta ja siitä eteenpäin), liekö sitten sitä omaa henkistä kypsymättömyyttäni, kun koen omanikäiseni miehet ukkoutuneiksi, tylsiksi ja kovin traditionaalisiksi.
Seurustelin aikoinani itseäni 10 vuotta nuoremman kanssa, paradoksaalisesti tuli pesäero, koska ko. poika halusi lapsia ja naimisiin, itse en tähän ollut tuolloin valmis. Muuten suhde oli tasavertainen niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mirja Wuokko
26.7.2013 22:06
Mahtavaa että ihmiset ovat erilaisia. Tyypillinen heteropari on sellainen mies on naista vähän vanhempi -pari. Asiaa on selitetty naisten nopeammalla kypsymisellä aikuiseksi. Kun ihmiset menevät yhä vanhempina kimppaan, en oikeastaan näe systeemille mitään järkevää selitystä. Ehkä perinne vaikuttaa voimakkaasti.
Jotkut valitsevat aina itseään nuoremman tai vanhemman. Jotkut suhtautuvat avoimesti ja ihastuvat minkä tahansa ikäiseen. Luulen että ihmisten toiminta on tässä asiassa hyvin vaistonvaraista.