Ihme että parisuhteet pysyvät ollenkaan kasassa! Luettuani tutkimuksia eroriskeistä aloin kummastella, miten monien suhde jatkuu, vaikka tilastojen mukaan heidän olisi jo pitänyt erota.
Esimerkiksi tunnen useampia ”vääränikäisiä” pariskuntia. Sellaisia, joissa nainen on miestä vanhempi tai mies on naista yli 10 vuotta vanhempi. Tutkimusten mukaan sekä avo- että avioliitossa eroriski on suurin, jos nainen on miestä yli kaksi vuotta vanhempi. Avoparien erilleen muuton riski on pienin, jos mies on naista 0-4 vuotta vanhempi. Avioliitoissa eroriski pienenee sitä mukaa mitä vanhempi mies on suhteessa naiseen - aina kuuteen vuoteen saakka.
Eroavaisuus on keskimääräistä suurempaa, jos yhteen muutettaessa toisella on vain perusasteen koulutus. Korkein eroriski on akateemisella miehellä ja perusasteen suorittaneella naisella. Miehen työttömyys ei ennusta hyvää.
Eroriski kasvaa, jos nainen on maalta ja mies pk-seudulta. Avioeron riskiä kasvattaa myös naisen nuoruus (alle 20v) tai vanhuus (yli 26v)! yhteen muutettaessa. Korkein erilleen muutto on pareilla, joissa nainen käy työssä ja mies on opiskelija.
Perherakenteen epävakaisuus näyttää periytyvän. Eroperheistä tulleet pysyvät huonommin parisuhteessa. Vuokralla asuminen on riski; omistusasunnossa asuvat pysyvät varmemmin yhdessä.
Maalla asuvat eroavat harvemmin kuin kaupungeissa asuvat ja maataloustaustaiset parit eroavat kaikista harvimmin. Samankaltainen sosiaalinen tausta lisää avioliiton pysyvyyttä. Naisen korkea koulutus parantaa avoliiton pysyvyyttä.
Korkeimman sosioekonomisen aseman yksilöt eivät suosi avoliittoja. Avoliittokulttuuri yleistyikin Suomessa ensin ns. alemmissa sosiaaliryhmissä. Korkeasti koulutetuilla on vakaimmat liitot. Syiksi on esitetty muita paremmat kommunikaatiotaidot sekä keskiluokan normit.
Aikaisemmat avioliitot kasvattavat eroriskiä. Eronneet ovat kuitenkin muita halukkaampia menemään nopeasti naimisiin uuden kumppanin kanssa. Eronneet miehet solmivat uusia liittoja useammin kuin eronneet naiset.
Tutkija Elina Mäenpään mukaan avoliitot vaikuttavat tasa-arvoisemmilta kuin avioliitot, jotka taas ovat perinteisempiä. Tutkimusten mukaan avoparit mm. jakavat kotityöt aviopareja tasa-arvoisemmin.
Miehen aseman vahvistuminen lisää avioliiton pysyvyyttä.
Miehen matalat tulot selittävät erilleen muuttoa, etenkin jos myös naisen tulot ovat matalat. Naisen korkeat tulot kasvattavat eroriskiä. Poikkeuksena ovat parit, joissa nainen kuuluu korkeimpaan tuloryhmään ja mies matalimpaan: heillä on pieni eroriski. Tällaisia epäsovinnaisia pareja on hyvin vähän.
Elina Mäenpään sosiologian gradu 2007. Marika Jalovaaran väestötieteen väitös 2007.
10 kommenttia
postmanrings
4.3.2012 16:21
"Eronneet miehet solmivat uusia liittoja useammin kuin eronneet naiset."
Tämä ei kai selity sillä, että miehet ensiavioituvat iäkkäämpinä kuin naiset ja kuolevat naisia nuoremmin. Ei, se selittyy sillä, että naiset keskittävät pariutumisiaan verrattain vähälukuiselle miesjoukolle. Avioliittoja varten on oma eliittijoukkonsa, seksisuhteita varten on oma eliittijoukkonsa – jonkin verran nämä voivat mennä päällekkäin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.3.2012 17:02
Voihan olla niinkin, ettei eronnut nainen ole ei-eronneelle miehelle houkutteleva vaihtoehto. Nainen voi ajatella, että parempi kertaalleen kelpuutettu (eronnut) mies kuin sellainen, joka ei ole kenenkään toisen naisen kelpuuttama (ikisinkku).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.3.2012 19:59
Et maininnut sanaakaan lapsista. Minä (mies) huomasin ensimmäisen eroni jälkeen torjuvani kaikki suhteet yksinhuoltajanaisiin. Toisen eroni jälkeen olisin saattanut kelpuuttaa yksinhuoltajankin mutta kas... nyt taisinkin olla ko. naisten mielestä liian vanha pienten lasten keinoisäksi?
Kirjallisuudessa on tapana panna vanhojen naisten suuhun "totuus" että jos sängyssä menee hyvin niin kaikki muukin sujuu. Näinhän se ei tietenkään ole. Hyvin pitää mennä myös yläpäässä eli ajatusten ja arvojen maailmassa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.3.2012 22:20
Miksi ihmeessä näitä tutkimuksia tehdään? Lukeeko joku teini näitä ja sen perusteella päättää muuttaa maanviljelijäksi Ypäjälle ikävuosien 20 ja 26 välillä ja etsiä toisen maanviljelijän (4 vuotta vanhemman) , että saisi liittonsa kestämään???
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.3.2012 22:21
Totta kai eronnut mies on parempi valinta kuin ikänsä yksin tai äitinsä helmoissa parveillut aikamiespoika. Niissä on aina jotain omituista!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
5.3.2012 08:33
Ei auta muuttaa maaseudulle, pitää olla maanviljelijävanhemmatkin, ano 22.20!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.3.2012 01:15
"Miksi ihmeessä näitä tutkimuksia tehdään?"
Miksi nyt mitään tutkimuksia tehdään? Mm. tiedon lisäämiseksi ja mielenkiinnosta. Mirja Wuokko on lueskellut tilastoja/tutkimuksia kirjoittaakseen oheisen tekstin.
"Lukeeko joku teini näitä ja sen perusteella päättää muuttaa maanviljelijäksi Ypäjälle ikävuosien 20 ja 26 välillä ja etsiä toisen maanviljelijän (4 vuotta vanhemman) , että saisi liittonsa kestämään?"
Varmaan useakin teini lukee. Tuskin kukaan sen perusteella päättää muuttamisiaan.
Nuo iät, koulutukset, tulot sun muut (ja niiden erot puolisoiden välillä) ovat korrelaatiosuhteessa eroihin. Sama kuten tilastojen mukaan heinäkuussa syödään eniten jäätelöä ja hukutaan eniten. Hukkumiset eivät johdu jäätelöstä tai siitä että kalenterissa lukee heinäkuu, vaan molemmat johtuvat lämpimästä kesäsäästä - ja vaikutusta on esim. kesälomilla, sillä että Suomen vesistöt ovat talvisin jäässä yms.
Ihmissuhteiden "koneistoissa" on monimutkaisemmat vuorovaikutussuhteet, mutta mietipä vaikka tätä: jos pariskunta ottaa yhteisen asuntolainan yhteiseen omakotitaloon eli jopa vuosikymmenten pituiseen projektiin jossa on pelissä merkittävä osuus kummankin omaisuudesta, suhteeseen sisältyy hyvin ilmeisesti voimakas yhteenkuuluvuudentunne. "ihan kiva hengata yhdessä kunnes löytyy parempi" -pariskunnan osapuolet eivät sido itseään niin raskaaseen riippaan, vaan elävät vuokralla.
Myös ns. evoluutiopsykologia vaikuttaa todennäköisyyksiin. Emme tee päätöksiämme täysin mielivaltaisesti, alitajunnasta riippumatta. Esim. köyhä mies on pariutumismarkkinoilla huonommassa asemassa kuin yhtä komea, älykäs, fiksu ja huumorintajuinen mutta varakas mies, koska naiset (yleisesti ottaen, eivät välttämättä yksilötasolla) arvostavat (jopa ensisijaisen paljon) miehessä statusta, asemaa, turvallisuutta jne. - ja sitä kautta myös arvottavat miesyksilöitä alitajuisesti. Jos mies parisuhteen aikana menettää työnsä, hän menettää "pisteitä" ja jos työttömyys jatkuu, naisen kiinnostus miestä kohtaan alkaa vähentyä. Eivät potkut heti johda avioeroon, mutta lisäävät todennäköisyyttä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
11.3.2012 16:41
Näyttää siltä, että työttömät miehet itsekin hakeutuvat pois parisuhteesta. Usein jos miehelle sattuu yksi huono tikki, esim. ero tai potkut, alkaa hänen elämänsä domino-efektin lailla mennä persiilleen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
11.3.2012 21:16
Se on evoluutiopsykologia, ei mikään ns. evoluutiopsykologia. Eikä evoluutiopsykologia tai evoluutioteoria selitä yhtään mitään alitajunnalla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
16.3.2012 21:46
"Se on evoluutiopsykologia, ei mikään ns. evoluutiopsykologia."
Joo, joo. Kyseinen tieteenhaara on melko uusi eikä käsite kaikille tuttu.
"Eikä evoluutiopsykologia tai evoluutioteoria selitä yhtään mitään alitajunnalla."
Vastaa kommenttiinSe selittää mielen (psyykkeen) toimintaa evoluutiolla. Ja mielessä tapahtuu paljon tiedostamatonta.
Vastaa kommenttiin