KYSYMYS: Olemme 52v. nainen ja 57v. mies -pari.Itsellä takana 20 v. ja 12v.suhdetta. (ensim. suhteesta lapsia.) Molempien lapset asuvat itsenäisesti omillaan. Miehellä takana 36v. suhde päättyen vaimonsa syöpäsairauteen. Leskeyttä takana kolmisen vuotta. (hänellä vuoden oli suhde ennen meitä).
Yhteistä taivalta on kuljettu 5 kk. Olemme tapailleet pääsääntöisesti joka toinen vkl. ja pitemmillä lomilla. Asutaan eri paikkakunnilla. Olemme liikkuneet yhteisissä mielenkiinnon kohteissa kahdestaan muutaman kerran loman aikana.
Minä olen sosiaalinen ja empaattinen. Mies on rauhallinen ja pohdiskeleva. Emme soita toisillemme, tosi harvoin.Tekstiviestit kulkevat päivittäin; mies vastailee muutamalla sanalla, minä kirjoitan paljon. Aiheet syntyy yleensä minun aloitteesta, koskien miehen harrastuksia, kiinnostuksen aiheita. Kerron helposti itsestäni, elämästäni ja harrastuksista. Lyhyen tuttavuuden aikana olen kertonut tunteeni, ajatukseni, elämästäni ja hieman menneisyydestäni. Mieskin vain vähän omasta aloitteestaan.
Ongelmaksi koen, paljon on avoimia kysymyksiä.. Minun täytyy kysyä/udella mieheltä itse suoraan mitä haluan tietää hänestä, elämästään, lapsista ja jopa menneisyydestä tms.
Hän ei ole kertonut lapsilleen suhteestamme, itse olen. En edes tiedä mihin vaimo kuoli. Kun harvemmin tapaamme, mies ei oma-aloitteisesti kerro tulevia suunnitelmia, menojaan. Ei kysele minun asioita, sanoo olevansa kiinnostunut,kun kerron itse. Minä yleensä kyselen/sovittelen seuraavan tapaamisen, vuoroin olemme minun luona tai hänen. Mielestäni, kun suhteessa ollaan ja vakavalla tasolla. Menneisyys kulkee mukana tavalla jos toisella väistämättä. Tulevaisuutta tällä iällä haluaa miettiä, kuuluuko toinen omiin suunnitelmiin.
Mies kertoo; haluavansa seurustella kanssani, ei voi tietää mitä jatkossa haluaa, hänen lukuisat harrastukset, välimatka, minun satunnainen vuorotyö estää tiiviimmin yhteis oloamme. Yhdessä ollessamme vietämme tavallista arkea toisen seurasta nauttien.
Minua rasittaa jatkuva kyseleminen mieheltä. Ei toista opi muuten tuntemaan,ellei kysele. Itselläni menneisyyden pettymykset suhteissa, toteutumattomat haaveet, terveydentilan muutokset ja talouden tilanteet vaikuttavat omaan oloon. Epävarmuus kestääkö tämä suhde. Yritän nauttia kaikesta tästä, yksin ollessa edm. tunteet nousevat esille. Miten saa miehen puhumaan ?! Ymmärrän, että vuorovaikutustaidot/kommunikointi ei ole samalla tasolla. Ollaan yksilöllisiä.
Yhdessä kommunikoiden elämämme loppuun
VASTAUS: Kiitos kirjeestäsi. Kerrot, että olet löytänyt elämääsi miehen, jonka kanssa olette tapailleet toisianne viisi kuukautta. Koska asutte eri paikkakunnilla, niin lähettelette tekstiviestejä ja tapaatte joka toinen viikonloppu sekä lomilla. Mainitset, että olet kertonut hänelle paljon omasta elämästäsi, kertonut suhteestanne lapsillesi ja olet aktiivinen osapuoli mm. järjestämään tapaamisianne. Mielestäsi suhteessa ollaan jo vakavalla tasolla. Mies on sanonut haluavansa seurustella, mutta ei kuitenkaan tiedä, mitä jatkossa haluaa. Epävarmuus siitä, kestääkö suhde, painaa mieltäsi ja estää sinua nauttimasta tästä hetkestä.
Kirjeesi pohjalta vaikuttaa siltä, että olisit jo kiinnostunut vakavasti sitoutumaan toiseen. Sitoutumisen tarve ja halu vaihtelevat eri ihmisillä ja saattavat ajoittua eri ajankohtaan. Toisinaan meillä on tarve sitoutua, saada jakaa omat asiamme ja elämämme jonkun toisen kanssa. Toivomme, että vierellämme on joku, johon turvautua eri elämän tilanteissa. Joskus taas saattaa olla niin, että vaikka haluamme sitoutua toiseen ihmiseen, niin se saattaa nostattaa meissä erilaisia pelkoja. Saatamme pelätä, että meitä sattuu liikaa, jos sitten menetämme toisen jostain syystä, vaikka sairauden takia. Saatamme pelätä, että satutamme toista, jos emme tässä hetkessä ole varmoja siitä, mitä haluamme. Saattaa olla, että emme uskalla ehkä luottaa toisiin ihmisiin johtuen omista aiemmista kokemuksistamme.
Tässä hetkessä tapailette suhteellisen säännöllisesti, mutta sinua vaivaa se, että suhteen tulevaisuudesta ei voi olla varma. Epävarmuushan on osa suhteen alkuvaihetta, mutta liittyy usein myös suhteen myöhempiin vaiheisiin. Emme voi nähdä tulevaisuuteen ja tietää kuinka kauan suhde jatkuu. Asetamme itsemme alttiiksi sille, että voimme haavoittua. Kuitenkaan emme voi saavuttaa läheisyyttä, jos emme antaudu suhteeseen ja päästä toista lähelle. Omalta osaltamme voimme pohtia ja tehdä päätöksiä siitä, uskommeko ja haluammeko itse tähän suhteeseen. Oletko pohtinut, että onko tämä ihminen sinulle niin tärkeä ja rakas, että se riittää, että hän sanoo haluavansa olla kanssasi tällä hetkellä? Pystyisitkö pysähtymään ja nauttimaan yhteisistä hetkistänne?
Tilan antaminen, toisen kunnioittaminen ja hyväksyminen sellaisena kuin hän on, luovat pohjaa hyvälle suhteelle. Silloin, kun suhteeseen alkaa tulla vaatimusta tietyn tyyppisestä toiminnasta, niin voi pohtia, lähteekö se rakkaudesta toista kohtaan, vai omasta epävarmuuden tunteesta tai peloista? Onko mahdollisesti syvällä sisimmässämme pelko siitä, että olenko toiselle tärkeä ja haluaako hän olla kanssani? Jos niin on, niin oletko kertonut sen toiselle? Kun jaamme omat pelkomme ja huolenaiheemme toiselle, niin toisella on paremmin mahdollisuutta vastata tarpeisiimme.
Kaikkea parasta toivottaen
perheneuvoja Sari