Kodin hirmuhallitsija

  • Mirja Wuokko

Kuka käyttää valtaa kotona?

Helsingin Sanomat teetti viime syksynä kyselyn kodeista. Vastaajia oli lähes 13 400. Avoimessa kysymyksessä ihmiset saivat kirjoitella kodeistaan mitä halusivat ja tutkija Jenni Berlin Tampereen yliopistosta luki kaikki vastaukset.

Suomalaiselle kodissa on tärkeää oma rauha, itsemääräämisoikeus ja siisteys. Kyllä, siisteys ja puhtaus. Sotku aiheuttaa ihmisille ahdistusta, ja perheissä tulee paljon riitaa siivouksesta ja kodin tavaroiden hallinnasta.

Kodeissa valtaa käyttävät etupäässä naiset.

”Mielenkiintoinen ilmiö on se, miten naisten valta julkisessa elämässä on kasvanut mutta ainakaan tämän kyselyn perusteella miesten valta kotona ei ole lisääntynyt.”

Jenni Berlin käyttää termiä kotivalta (domestic power), jolla aikoinaan haluttiin tuoda esille naisten mahdollisuus käyttää valtaa edes jossain.

Tutkimuksen mukaan naiset päättävät Suomessa miehiä useammin esimerkiksi siitä mitä syödään, koska siivotaan tai ketä kutsutaan kylään.

Osa vastaajista oli sitä mieltä, ettei heille oikein ole tilaa kotona. ”Tuntuu ettei koti ole hallussani.”

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että Berlin tulkitsee vastausten tarkoittavan sitä, että yksi kodin suurimmista ristiriidoista on kamppailu hallinnan ja yksinäisyyden välillä.

”Näyttää siltä, että vaikka suomalaiset haluavat itselleen täydellisen kotivallan, harva haluaa asua yksin sen saavuttaakseen.”

Mitä tekee ihminen, joka haluaa täydellisen vallan, mutta ei halua tai voi asua yksin? Ryhtyy kodin hirmuhallitsijaksi. Vaikuttaa siltä, että kodin diktaattori on useimmiten nainen.

Miksi naiset eivät jaa kodin valtaa miehille? Onko vastaus sama, jonka naiset usein saavat, kun urputtavat tasa-arvon puutteista? Valta on otettava itse. Eli miesten pitäisi vain reippaasti napata kauha, imuri ja perhekalenteri haltuunsa.

Miksi miehet eivät saa päättää kodin asioista?

Arvaan jo naisten vastaukset, sillä olen kuullut ne satoja kertoja eri yhteyksissä. Ensimmäinen selitysryhmä on ilmiön kieltäminen: minun mieheni osallistuu kodin asioihin, meillä on tasa-arvo. Seuraa luettelo ”naisten töistä”, joista tässä kyseisessä perheessä vastaa mies. Toinen selitysmalli on erilaisten syiden lista, joiden taustalta paljastuu epäluottamus miehen harkintakykyyn, osaamiseen ja siisteyteen. Mies tekee epäterveellistä ruokaa. Jos mies päättää siisteystasosta, meillä ei siivottaisi ikinä. Miehen junttikavereita ei meille kutsuta. Lapset eivät pysy hengissä miehen hoteissa.

Hesarin jutussa yksi mies kertoi kodissa parasta olevan perhe, lapset ja vaimo. Hyvänä kakkosena tuli hetki, kun hän pääsee kakalle lukemaan Fb-feediään. Onko paskalla käyminen suomalaisen miehen ainoa henkireikä?

HS Sunnuntai 30.7.2017, sivut B2-B5.

7 kommenttia

shiwan8

6.8.2017 15:31

Tulos ei yllätä. Naiset ovat tyypillisempiä pesänrakentajia kuin miehet. Ei kai tämä ole ongelma jos määräävällä osapuolella pysyy kohtuus mukana touhussa. Se, ettei toinen saa kutsua kavereitaan kylään tai joutuu pomppimaan muuten vaan määräävän osapuolen pillin mukaan on kohtuutonta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

N42

7.8.2017 09:48

Meillä suunnitellaan seuraavan viikon menu yhdessä sunnuntaisin siten, että kynän ja paperin kanssa käydään "palaveroimaan" ja yleensä mies valitsee, mitä haluaa syödä, ja minä haen tarvittaessa reseptit ja teen niitten mukaan ostoslistan (käyn sitten maanantaina töitten jälkeen kaupassa). Ruuat valmistetaan aika tasan 50-50.

Kumpikaan meistä ei ole mikään himosiisti, siivooja käy kerran viikossa ja muuten siistitään itse paikkoja sen mukaan, kummalla on enemmän aikaa ja kumpaa hotsittaa enemmän. Joskus ei hotsita, sitten ei siistitä paikkoja. Paskassa kasvaa kun olla jaksaa, jne.

Kavereita "saa" kutsua molemmat (omituista, että suhteen toinen osapuoli ei "saisi" kutsua porukkaa omaan kotiinsa), sosiaalisesta seinäkalenterista tsekataan hyvä päivä ja noteerataan kutsuttu kokoonpano ko. päivälle.

Niin että en oikein tajua, mikä tässä on niin vaikeaa. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kuormajuhta1

8.8.2017 16:24

Lapset. Siihen asti toimii jousto.

shiwan8

9.8.2017 10:36

Vaikeus tulee siitä, että jotkut olettavat elämän säilyvän entisellään parisuhteessa/yhteisasumisessa. Sitten pakka leviää täysin kun havaitaan, että maailma ei pyörikään oman navan ympärillä ja sitä realiteettia aletaan vastustamaan tarpeen tullen jopa väkivalloin.

N42

15.8.2017 12:50

Shivan8, muista en tiedä, mutta mun elämä ainakin helpottui yhteen muuttamisen jälkeen. Kätevää, kun hommista on enää 50% mun, yksin asuessa oli 100%.

Kuormajuhta1 - se lasten hankkiminen on aika usein oma valinta. Me valitsimme lapsettoman liiton. Mutta ymmärrän toki, että lasten tarpeet voivat pistää pakan sekaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

21.8.2017 09:45

No, seurustelleena ihmisen kanssa jonka siisteysstandardi oli jotain ihan muuta kuin omani (minä siivoan kerran viikossa, hän monta kertaa) ja hänen linjaustensa mukaan asiat jakaneena voin kyllä ilman virhemarginaalia kertoa, että se, että jonkun mielestä on ihanaa kun kotityöt menevät nyt puoliksi ei vielä tarkoita sitä, että ne vähenisivät molemmilta. Omalla kohdalla määrä lisääntyi 200%. Ei auttanut selitää tätä toiselle osapuolelle.

Silloinen tilanteeni on ihan normaali. Siksi siis en varsinaisesti pidä näitä tyypillisesti naisten huokailuja kotitöiden vähenemisestä yhteen muuttamisen seurauksena yhtään minään. Todennäköisemmin se mies tekee siinä tilanteessa enemmän kotitöitä kuin yksin asuessaan.

N42

29.8.2017 12:57

shiwan8 - mä olen kanssa koulukuntaa "siivoan kerran viikossa" - jos silloinkaan. Enemmän kuin sukupuolistereotyyppisesti naisten vs. miesten siisteys sun tulisi vaan löytää kumppani, jonka siisteysstandardit ovat lähempänä omiasi. Vastaavasti taas jos mun mies olisi neat freak niin olisi sillä mun kanssa kestämistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi