Tutkijat ovat pitkään kummastelleet parisuhteiden raamien vaikutusta pariskuntien tasa-arvoon. Avoliitossa elävien parien on huomattu esimerkiksi jakavan kotityöt paljon tasa-arvoisemmin kuin avioliiton solmineiden.
Shannon N. Davis, Theodore N. Greenstein ja Jennifer P. Gerteisen Marks tutkivat 28 maan ja 17 636 vastaajan otoksella vastanaineita ja juuri avoliittoon muuttaneita pareja.
Avoliittoon muuttaneet miehet kertoivat tekevänsä enemmän kotitöitä kuin juuri naimisiin menneet miehet, ja vastaavasti avoliitossa olevat naiset tekivät vähemmän kotitöitä kuin aviovaimot.
Tutkijat selvittivät aviomiesten vähäisiä kotitöitä erilaisilla muuttujilla. Vastanaineilla ei ollut liitossaan juurikaan sellaisia järkeviä selittäviä tekijöitä epätasaiselle työnjaolle kuin aika, resurssit ja harrastuneisuus. Avo- tai avioliiton satamaan vastikään purjehtineet ovat suurin piirtein yhtä kykeneviä suoriutumaan kotipuuhistaan ja ryhmillä on suurin piirtein samat aikaresurssit.
Selittävin tekijä oli avoliittoon menneiden miesten asenne. Heidän mielestään kotityöt kuuluvat sekä miehelle että naiselle. Naimisiin menevien miesten mielestä kotityöt sopivat paremmin naisille.
Silvia Meggiolaro tutki italialaisten miesten osallistumista kotitöihin. Avoliitossa elävät miehet osallistuvat enemmän kotisavottaan kuin naimisissa olevat. Avoliiton tasaisempi työnjako ei kuitenkaan kanna avioliittoon asti, vaan miesten mentyä naimisiin kotitöiden tekeminen väheni. Onko naisen paras tapa saada mies osallistumaan kotitöihin siis vältellä avioliittoa?
Avioituneita on aiemminkin pidetty perinteisemmin ajettelevina kuin avoliitossa eläviä. Onko naimisiinmeno suora tie naisten kotiorjuuteen?
Millaisia kokemuksia teillä on kotitöistä? Onko liiton muodolla vaikutusta kotitöiden jakoon? Muuttuiko puolison osallistuminen, kun avoliitto päätettiin sinetöidä virallisesti? Kertokaa ja kommentoikaa.
Journal of Family Issues 2007-2014
13 kommenttia
licence27
23.11.2014 21:41
En ole ollut naimissa, mutta jos vaikka kerron muutaman varoittavan esimerkin: Siinä vaiheessa kun lapset ovat jo aikuisia ei mies osaa käyttää tiskikonetta, pesukonetta, ei tiedä että mikroaaltouunissa on grillivastukset, miten pölypussi vaihdetaan tai miten tehdään sokerikakku.
Toisaalta voi olla myös niin että mies ei anna naisen esimerkiksi ajaa nurmikkoa enää sen jälkeen kun saa himoitsemansa ajoleikkurin.
Paras tapa saada mies osallistumaan kotitöihin on positiivinen ehdollistaminen ja tietysti se että heti suhteen alussa tekee selväksi että on muutakin kuin kotiorja. Tokihan se kotiorjaksi päätyminenkin voi olla jollekin kaikkien unelmien täyttymys, mutta nykyään niin moni pariskunta käy tasatahtiin töissä että se väkisinkin vaikuttaa.
Jos taas mennään varoittaviin esimerkkeihin niin valitettavasti löytyy myös uranaisia/miehiä joiden miehen/naisen aktiviteetit kotona ovat lähinnä syöminen, nukkumien, pelaaminen, juominen ja lakanoiden ajoittainen likaaminen.
Sitten taas toiseen suuntaan eli naisen ohella myös miehen on osattava vaatia naista tekemään keittiössä muutakin kuin keittämään perunoita kahtenä päivänä viikossa ja kolmena pikanuudeleita. Aika järkyttävää kuulla että joku äiti oikeasti pesee kolmikymppisen tyttärensä perheen pyykit tai yli nelikymppisen poikansa pyykit.
Jos omatoimisuus ja osallistuminen kotitöihin puuttuu jo seurusteluaikana niin ei se tyhjästä synny silloin kun pappi sanoo aamen tai osoite vaihtuu samaksi. Varmaan se perinteisempi roolijako pitää paikkansa Suomessakin avioparien keskuudessa ja avopareja/sinkkutalouksia en lähtisi tilastoimaan. Otos on kuitenkin aivan suhteellisen pieni ja tästä tulee heti mieleen yksi muuttuja eli suhteen kestoaika ennen yhteen muuttamista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Moottoriöljy-Markku
24.11.2014 09:17
Tutkimuksessa ei ole otettu huomioon esimerkiksi eroja miehen ja naisen työpäivän pituudessa, kaupungissa asumista sekä asumismuotoa. Esimerkiksi vanhaa omakotitaloa saa hakata kasaan aika usein, kun taas uusi kerrostaloasunto ei vaadi huoltoa mahdollisesti vuosikymmeniin.
Lainaus tutkimuksesta:
"Maume (2000) found that employed spouses with jobs that do not require
long hours were more likely to participate in household labor, and that men
with longer work weeks were less likely to do so."
Miehet tekevät edelleen keskimääräisesti pidempää päivää kuin naiset, mutta eihän tätä ole kiva ottaa huomioon raflaavassa kritiikissä.
Lisäksi tutkimuksessa voitaisiin tarkastella myös työn arvoa ja kestoa. Esimerkiksi kylppäriremppa voi maksaa monta tonnia ja kestää kerralla pitkään, kun taas siivoaminen on ostettuna palveluna halpaa ja nopeasti hoidettu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Franny_Berry
27.11.2014 20:06
Hyvä, tarkennukset olisivat tarpeen. Jos jaksat, onko linkkiä tutkimukseen, josta tuon lainauksen otit? (kuukkelini on viallinen, en itse löytänyt suoraa linkkiä. Taitaa olla mies. Siis kuukkeli. -- VITSI! :P)
Puumatar
24.11.2014 09:37
Mä luulen että siinä vaiheessa kun mennään naimisiin, pariskunnan naiselle tulee semmoinen "mun on oltava hyvä vaimo" -fiilis, ja sitten ruvetaan panostamaan enemmän niihin kotitöihinkin. Muistelisin että itselläni oli kanssa vähän tuommoista fiilistä.
Meillä kotityöt on jaettu aika perinteisesti miesten ja naisten hommiin; minä teen ruokaa (alusta asti, ei mitään puolivalmisteita) ja leivon, huolehdin keittiön siisteydestä, sekä pesen pyykit. Mies vie roskat ja huolehtii "pihahommista" sekä sisätilojen "miesten hommista", kuten lamppujen vaihdot, patterien ilmaamiset ym.
Siivous on meillä ulkoistettu.
Kotitöistä ei meillä kiistellä koskaan, olemme molemmat tyytyväisiä työnjakoon.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Nimim. Väsynyt
24.11.2014 10:54
Avioliittoon halusi minunkin entinen seurustelukaveri, joka koiti jo avoliiton aikana ajaa minut hellan ja haukun väliin: kotityöt kuulemma ovat naisen hommaa ja miehen hommaa ovat mm. puutyöt, auton renkaiden vaihto ja perheen puolustaminen. Todellisuudessa hän laisti kaikesta mahdollisesta: asuimme kaupungissa kerrostalossa, ei ollut autoa harkinnassakaan (tarpeeton) ja minua hän ei puolustanut edes pyynnöstä vaan pahoinpiteli itse sanoillaan jatkuvasti.
En sano, että avioliitto tekee miehistä jotenkin "perinteisempiä", koska olen nähnyt myös tervepäiviä miehiä, jotka vaihtavat vauvojensa vaippoja ja auttavat vaimojaan tiskaamisessakin eivätkä kitise sen vähentävän heidän miehekkyyttään. Noissa liitoissa olen nähnyt eniten hellyyttä ja kunnioitusta.
Kaipa nuo päästään valmiiksi vialliset haluavat purjehtia sellaiseen satamaan, jossa on tietyt roolit, ja sitten heidän ei tarvitse itse ajatella, vaan vaimo jatkaa siitä mihin äiti lopetti. Joidenkin äidit eivät edes lopeta vaan tunkeutuvat aikuisten poikiensa elämiin ja sekaantuvat nuorenparinkin elämään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
hoihoijakkaa....
25.11.2014 08:05
Vastaus otsikon kysymykseen: eivät lintsaa.
Miehet tekevät juuri sen verran kodin eteen kuin heidän mielestään on tarpeen. Naisilla vain usein on omia odotuksia asioista , joita heidän mielestään täytyy ehdottomasti tehdä.
Mielestäni se tekee joka näkee asian tarpeelliseksi.
Näyttää usein siltä että naiset olettavat miehen olevan parisuhteessa vain naisen tarpeita täyttämässä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Franny_Berry
25.11.2014 20:49
Italialaiset miehet... Käsittääkseni kulttuuri on sen verran erilainen (meihin verrattuna), etten voisi edes ottaa tällaiseen tutkimukseen mitään kantaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
26.11.2014 14:12
Franny sen tuossa totesikin. Mutta eihän taustoilla ole väliä tavoitteellisessa tutkimuksessa. Jos jossain lähi-idässä joku kaapujäpikkä kivityttää muijansa kuoliaaksi, niin ihan jokainen mies luonnollisestikin on aikeissa tehdä niin. Jos joku frezzamocca gigolo ei siivoa niin luonnollisestikaan yksikään mies ei siivoa.
On ihan vähän koomista, että jokainen nainen pitää ottaa yksilönä koska ihmiset ovat erilaisia, mutta miehet voi sitten yleistää yhdeksi täysin riippumatta asiasta joka mielletään ikäväksi. Tästä ei voi muuta loogista johtopäätöstä tehdä kuin sen, ettei tuollaisen kannan levittäjä pidä miehiä ihmisinä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Franny_Berry
27.11.2014 20:08
Kiitos, ymmärsit pointtini vaikka en sen enempää avannutkaan tuossa. Olen samaa mieltä.
ekapitaaosatalukea
26.11.2014 22:14
Mitä ootte lukeneet? Eikö tuossa sanota, että avomiehet tekevät enemmän kotitöitä kuin aviomiehet melkein 30 maassa, kun melkein 18 000 ihmistä on osallistunut tutkimuksiin? Toi italialaismiehet on vaan anekdootti (kattokaa sanakirjasta)
Lopussa kysytään teiän omaa kokemusta ja mielipidettä omasta elämästänne, ei mielipidettä tutkimuksesta. Ketä teiän mielipiteet tieteestä ees vois kiinnostaa? Kassa haukkuu syöpätutkimuksen tulokset?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Franny_Berry
27.11.2014 20:04
No terve! Kiva juttu, yleensä en jaksa kovin paljoa näihin juttuihin kommentoida (ja sanottakoon, että em. kommentin roiskaistuani hivenen aikaa mietin, miksi ihmeessä yleensä edes sen tein, mutta annoin sen lopulta olla. Olin väsynyt ja myönnettävästi irtosi näpeistä ilman perusteluja. Onneksi joku kuitenkin ymmärsi pointin!) Avataanpa hieman:
Niin sanotaan. Tarkemmin keskimääräisesti 630 vastaajaa / maa (joka on aika vähän). Lisäksi mainitaan varsinkin Italia erikseen, olettaisin sen johtuvan siitä, että yksi tutkimus on tehty pelkästään Italiassa. Mistä päin maailmaa otos on vai onko se yhdistelty eri maiden tutkimuksista? (katso http://jfi.sagepub.com/content/28/9/1246.abstract) Onko otoksessa ollut eroja esim. kaupunki/maaseutu, vastaajien ikärakenne, sosioekonominen asema tai muita sellaisia variaatioita? Jotta voisin ottaa kantaa (tai edes uskoa) mihinkään tutkimukseen sen enempää, haluaisin tietää tarkemmin asiasta. Yleistäminen on aika ikävää. Samoin kuin viittaus siihen, että naisia käytettäisiin kotiorjina jotenkin yleisesti ja koko ajan. Itse asiassa se haisee aika paljonkin (Mirja yllä : Onko naimisiinmeno suora tie naisten kotiorjuuteen?) Yllä nimim. Moottoriöljy-Markku on mielestäni ansiokkaasti myös nostanut esiin tilanteita, jotka voivat olennaisesti vaikuttaa tutkittavaan asiaan.
Minulla ei ole sanakirjaa. Netistä kuitenkin löysin mukavan määritelmän anekdoottiseen todisteeseen. Mielestäni lause "Psykologien mukaan ihmiset huomaavat helpommin erottuvia tapauksia kuin tyypillisiä esimerkkejä, mikä helposti johtaa vääriin yleistyksiin." kuvaa hyvällä tavalla tätä, mitä kritisoin: Yleistäminen, harhaanjohtaminen ja aivopesu (tässä postauksessa).
Meidän mielipiteemme tieteellisestä tutkimuksesta ei tarvitse kiinnostaa ketään. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, etteikö omaa mielipidettään saisi esittää. Tieteelliset tutkimuksethan hyvin usein "ovat voimassa" kunnes seuraava tutkimus ne syrjäyttää (riippuen toki asiasta), myös tutkimustulosten kritisointi kuuluu yleisesti sen pohdiskeluun, onko tutkimus lopultakaan niin validi (esim. "teoriat eivät kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä mittauslaitteiden tai entistä paremman tiedon pohjalta voidaan saada tarkempia tuloksia kuin teoria antaa odottaa. Tällöin teoria ei kuvaa kohdetta tarpeeksi tarkasti ja on siltä osin puutteellinen.") Kassa saa vapaasti haukkua vaikka syöpätutkimusten tulokset. Mitä tekee työkseen ei aina kuvaa sitä, kuinka paljon asiasta saattaa tietää. Kassallahan voi olla syövästä (tai siihen liittyvästä tutkimuskohteesta) paljon enemmän omakohtaista kokemusta kuin rivitallaajalla. Mielellään tietenkään kassa ei varmaankaan mene spesifiä tieteenalaa arvioimaan, joten mielestäni rinnastaminen tällaiseen normaalielämän ilmiön arviointiin ja kritisointiin ontuu hieman.
Huomasin kyllä, että tässä pyydetään kokemuksia. Jotta osallistumiseni keskusteluun olisi paremmin sulatettavissa, voin vastataa seuraavaa: Ei, minulla ei ole omasta elämästäni minkäänlaista kokemusta siitä, että naimisiinmeno olisi vähentänyt tai lisännyt kotitöihin osallistumista. En myöskään ole koskaan kenenkään kuullut sanovan, että naimisiinmeno olisi suoraan ja pelkästään ollut syynä kotitöiden epätasa-arvoiseen jakautumiseen. Siten en pidä tutkimusta kovinkaan innostavana, mutten mene väittämään myöskään, etteikö jossain tapauksessa tutkimustulos pitäisi paikkaansa.
Olisikohan siinä. Kiitos ja hei! :)
Jarkko72
27.11.2014 15:29
Meniköhän nyt taas munat ja kanat sekaisin? Oma selitykseni tälle tilastokukkaselle on aika maanläheinen:
Osa pariskunnista elää yhä edelleen perinteisten roolimallien mukaan. Nainen tekee naisten hommat. Mies tekee miesten hommat. Avioon mennään nuorena ja hankitaan lapsia. Hurjimmat eivät edes harrasta seksiä ennen kuin avioliitossa...
Osa pariskunnista ei elä näiden perinteisten roolimallien mukaan. Nämä parit tuppaavat asumaan useita vuosia avoliitossa ennen kuin menevät mainisiin, jos ylipäätänsä menevät. Ja kas kummaa tilastollisesti avoliitoissa kotityöt jakautuvat eri tavalla kuin avioliitossa.... Case closed?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
29.11.2014 12:28
Jarkko lienee jyvällä. Perinteisten arvojen (joissa siis ei ole mitään vikaa kun kerran jokainen saa toimia tavallaan) mukaan toimivat tuppaavat avioitumaan ja toimimaan vanhan mallin mukaan. Sattumalta se vanha malli tuottaa muuten eniten onnellisia pareja, ihan vaan sivuhuomiona.
Rupesin tässä laskemaan työnjakoa mikä tässä viime ajat on ollut voimassa ja pakko on todeta, että en voi allekirjoittaa tutkimusta ainakaan omalla kohdalla. Aamupalat teen minä, muut sapuskat teen melkein yksinomaan minä, ilmeisesti pääsääntöisesti tyhjennän tiskikoneen kumppanini kanssa, pyykki taitaa mennä kerran viikossa kumppanille ellen pese omiani sitten omassa kämpässäni, noin neljännes siivouksista tulee tehtyä (koska nähtävästi olen vain puolet kerroista vapaalla töistä). Nopealla laskutoimituksella hommat jakautuvat noin 70% minun tehtäväkseni.
Nyt varmaan pitäisi nostaa tästä käsittämätön haloo koska siis niinq ei mene sekä ajallisesti että vaativuudeltaan kaikki tarkalleen tasan. Sattumalta tykkään tehdä ruokaa mutten siivota ja naisella näyttäisi homma menevän päin vastoin tai sitten hän tykkää sapuskoistani enemmän kuin omistaan.
En kuitenkaan näe tässä mitään ongelmaa, kenenkään kohdalla. Ajatus siitä, että joku neuroottinen siivousintoilija on tasa-arvoinen vasta kun se normaalilla asteella siisti kumppani siivoaa samalla pieteetillä, on naurettava. Ihminen, joka yksin asuessaan siivoaa vaikka kolmesti viikossa, ei avoutuessaan yht'äkkiä joudu siivoamaan kahden edestä vaan pahimmassa perusrealistisessa skenaariossa se työmäärä yksinkertaisesti pysyy samana. Se, että ihminen kuvittelee kumppaninsa olevan olemassa kotityön määrän puolittamiseksi on osoitus typeryydestä ja kertoo henkilön itsekyydestä ikäviä asioita.
Edes sapuskan tuplakulutus ei lisää työmäärää, ainoastaan kustannuksia. Jos kaikki suhteen osapuolet ovat perussiistejä niin suhteen vaikutus talouteen on lisäävä ainoastaan kulutuksen osalta...paitsi että roskia saattaa joutua viemään useammin.
Evolutiivinen tosiasia on se, että naiset ovat keskimäärin kiinnostuneempia "pesän" puitteista ja lasten jutuista kun taas miehiä kiinnostaa vastaavasti se elannon hankinta ja perheen turvallisuus. Se, että vaaditaan ihmistä astumaan kiinnostumaan yhtälailla samoista asioista kuin mistä itse on kiinnostunut on typeryyttä varsinkin silloin kun toiselta vaaditaan luontaisen sektorinsa huolehtimisen lisäksi huolehtimaan myös toisen luontaisesta sektorista.
Toistaiseksi joka ikinen suhde jonka tiedän toimivan tuolla sektorilla toimii seuraavalla kaavalla: Se siivoaa jota sotku häiritsee ja jos ei käy niin ulkoistetaan siivous.
Kun jokainen hoitaa kuntoon ne asiat joissa näkee korjattavaa erikseen osuuksia laskematta niin homma toimii niin hyvin kuin se voi toimia. Pieleen menee joka ikinen kerta kun omat standardit eivät ole samat kuin kumppanilla ja sitten vaaditaan kumppania taipumaan.
Luonnollisesti tilanne muuttuu kun perhe saa lisäystä, mutta siihen saakka on turha tehdä tikusta asiaa. Mielummin se hoitaa joka paremmin taitaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin