Parisuhteen alussa ihastuminen ja rakkaus korvaavat toisen tuntemisen. Alun huuman jälkeen suhteen jatkaminen vaatii yleensä toiseen tutustumista.
Toisen kanssa eläminen voi tulla vaikeaksi, jos ei tunnista toisen ajatuksia, tunteita, tarpeita ja pelkoja.
Psykoterapeutti Teija Niemelän artikkelissa ”Toisen mielen ymmärtäminen parisuhteessa” (Kognitiivisen psykoterapian verkkolehti 2010, 7, (1), 48-70) kuvaillaan kahdeksan kerran pariterapian vaikutuksia parin tunneilmaisun kehittymiseen.
”Kanadalainen pariterapeutti ja professori Susan Johnson (2004) on kuvannut parisuhdetta yhteiseksi tanssiksi, prosessiksi ja matkaksi, joka johtaa vieraantuneisuudesta emotionaaliseen sitoutumiseen, puolustusasemasta ja itsen suojelusta avoimuuteen ja riskien ottamiseen sekä toisen pelkojen ja tarpeiden huomioimiseen. Tavoitteena on jatkuva parisuhdetanssi niin, että kumpikin pystyy aktiivisesti luomaan ja muokkaamaan tanssin kulkua. Jotta tanssi on sujuvaa, on ymmärrettävä toisen mieltä, hänen motiivejaan, ajatuksiaan ja tunteitaan eli käytettävä metakognitiivisia taitoja.”
Niemelän artikkelissa käydään lyhyesti läpi viime aikojen ns. mielen teorian tutkimukset.
Ihmisen on helpompi muodostaa tasapainoisia ja avoimia ihmissuhteita, jos hän ensin tutustuu omiin tunteisiinsa, ajatuksiinsa, tarpeisiinsa, haluihinsa ja pelkoihinsa.
Empatian tiedetään helpottavan ihmissuhteiden muodostamista ja ylläpitämistä. Todelliseen toisen tuntemiseen ei riitä pelkästään sen kuvitteleminen, miten itse reagoisi toisen tilanteessa, vaan on kyettävä tajuamaan, että muut ihmiset voivat samassa tilanteessa ajatella, tuntea ja reagoida aivan toisin kuin itse tekisi.
Niemelän artikkelin mukaan ihmisillä on varsin itsekeskeinen taipumus kuvitella, että muut ihmiset ajattelevat ja tuntevat samoin kuin minä. Tällainen harha johtaa tietysti ennen pitkää väärinkäsityksiin.
”Mitä vähemmän on tietoa toisen reaktiosta emotionaaliseen tilanteeseen, sitä enemmän joudutaan tekemään johtopäätöksiä oman kokemuksen perusteella. Siksi parisuhteessa on tärkeää koko ajan lisätä toisen ymmärrystä kertomalla omista tunteistaan ja tarpeistaan, muuten toinen tulkitsee niitä omasta näkökulmastaan”, kirjoittaa Niemelä.
Kumppanin syvällinen ymmärtäminen vaatii molempien osapuolien panostusta. Yhden on osattava tajuta toisen erilaisuus, toisen on annettava riittävästi informaatiota ymmärryksen lisäämiseksi, ja toisinpäin.
Pienen lapsen vanhempi joutuu vaistoamaan toisen tarpeet, tunteet ja mielialat kehon kielestä, vireystilasta, ääntelyistä ym. Aikuisten ihmisten välisessä suhteessa ei voi enää mököttää, ja kuvitella, että parin velvollisuutena on arvailla tarpeeni.
Rakkaus ei ole mikään velho, jolla on yliluonnollisia kykyjä. Jos suhde toimii todella hyvin, voi pieni vihje joskus riittää. Useimmiten on järkevää ja kohteliasta sanoa ihan selvällä verbaliikalla, mitä tarkoittaa. On kohtuutonta odottaa kumppanilta hyvää tarkoittavan rakastavan vanhemman ponnisteluja.
Aikuisen vahvuuksia ovatkin parhaassa tapauksessa kyky abstraktiiviseen ajatteluun ja kehittyneeseen kommunikaatioon.
Aina tiedon lisääminen ei johda mitenkään aiempaa suurempaan onneen. Joskus tieto lisää tuskaa. Näin on myös parisuhteessa. Jos rehellisyys tuo kumppanin tietoon epämiellyttäviä asioita parisuhteesta, on edessä asioiden työstäminen ja parantaminen, tai mahdollisesti jopa ero.
Kun parisuhteen perusasiat ovat kunnossa ja molemmilla on tahto rakastaa ja halu elää yhdessä, on syvällisemmästä toisen tuntemisesta iloa. Se myös vapauttaa molemmat elämään entistä itsenäisempää elämää.
Niemelä vertaa parisuhdetta tanssiin. Molemmat osallistuvat, molemmat antavat itsestään jotain, ja vastaanottavat toisen panoksen. Kun kommunikaatio sujuu hyvin (ja tarpeet kohtaavat), on tanssi parhaimmillaan nautinnollista ja sujuvaa.
12 kommenttia
shiwan8
28.9.2014 13:07
Wow, sukupuolineutraali ja ennen kaikkea rakentava kirjoitus joka neuvoo ihmiset yleisesti toimimaan suhteen edun mukaisesti. Onko tässä nyt uusi suunta, tasa-arvoinen sellainen tai edes oikeasti faktoihin perustuva? Jos on, on tässä kohtaa syytä nostaa hattua ja todeta, että olet ylittänyt odotukseni. Aika tosin näyttää, koska olihan sinulla vastaavia juttuja aiemminkin ennen romahdustasi. Olen kuitenkin toiveikas.
Itse kirjoitus on hyvä ja asiasisältö olisi syytä jokaisen sisäistää. Erityisesti kohta, jossa todetaan, että on molempien homma toimia suhteen ja toimivan yhteiselon edun mukaisesti. Myös tanssi on hieno vertauskuva, olettaen että sillä tarkoitetaan jonkin sortin perinteisen paritanssin tyylistä, eikä sellaista sattumanvaraista pogoilua strobovalojen keskellä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ekek
1.10.2014 23:36
järkkyä dissaamista. tuskin sietäisit hetkeäkään jos joku sulle noin kirjoittaisi, vaatisit heti lukemaan sun jutut "ajatuksella" ja syyttäisit lukijaa virheistäsikin. hohhoijaa.
Dia
30.9.2014 23:24
Jälleen kerran hieno kirjoitus, Mirja! Pidät linjauksesi mukaan taitavasti juttujesi rimaa edelleen korkealla :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
30.9.2014 23:41
"Niemelän artikkelin mukaan ihmisillä on varsin itsekeskeinen taipumus kuvitella, että muut ihmiset ajattelevat ja tuntevat samoin kuin minä. Tällainen harha johtaa tietysti ennen pitkää väärinkäsityksiin."
Juuri tämän ilmiön hyväksymisen (ja sietämisen) takia olin monta kuukautta onneton. Olin sallinut itseni manipuloimisen ja hetken jopa uskoin haluavani liikaa, kun halusin selkeyttä selitysten/välttelyn sijaan. Lopulta hyväksyin sen, ettei toinen osaa ilmaista, mitä haluaa ja ajattelee, ja lähdin kevein mielin pois onnettoman ihmisen vaikutuspiiristä.
Viime aikoina sain elämääni useita uusia avoimia ihmisiä, jotka ovat ajatuksistaan ja itsetuntemuksessaan _aidosti_ rehellisiä: he tietävät mitä ovat ja mitä haluavat, ja kertovat sekä näyttävät sen yksinkertaisen välittömästi ja rakentamatta mitään tekosyiden verkostoa. Erityisesti kontrasti aiemmin kokemaani saa minut mielettömän kiitolliseksi siitä henkisestä rikkaudesta, jota voin nauttia nyt näiden aidosti itsensä tuntevien ja siksi muitakin hyvin ymmärtävien ihmisten seurassa.
Ihminen, joka ei tunnista omia tarpeitaan eikä rakasta/kunnioita itseään riittävästi antaakseen omille haluilleen sanamuotoja ja tilaa, päätyy ennen pitkää olemaan jos ei ihan onneton, niin ainakin vahvasti ja toistuvasti tyytymätön. Ihmisethän eivät ole ajatustenlukijoita, kuten jutussasi osoitatkin:
"Pienen lapsen vanhempi joutuu vaistoamaan toisen tarpeet, tunteet ja mielialat kehon kielestä, vireystilasta, ääntelyistä ym. Aikuisten ihmisten välisessä suhteessa ei voi enää mököttää, ja kuvitella, että parin velvollisuutena on arvailla tarpeeni."
Vielä kerran kiitos, Mirja! Tämä kirjoituksesi tuli kuin tilauksesta.
@--,--,------ (toi on olevinaan ruusu)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
isokalu666
2.10.2014 13:05
Kyökkipsykologit projisoivat omia tuntemuksiaan taas kerran. Kirjoitus on hyvä jos se tukee omaa maailmankuvaa LOL! Ja mihin kulttiin nyt olet liittynyt? Ainoa oikea onni ja henkinen kasvu tulee omien vajavaisuuksien myöntämisestä ja armottomasta työstä niiden korjaamiseksi.
Dia
3.10.2014 00:42
No onpas jollain taas paha mieli.
Koitahan välillä liittyä edes kokeeksi avoimemmin ja suvaitsevammin käyttäytyvien "kulttiin" niin saatat huomata elämäsi laadun parantuvan. Omapa on kuitenkin valinta, jos päätät lolleroida ja arvostella tuntemattomien elämää ja asioita tietämättä niistä juuri mitään.
Hyvää syksyn jatkoa vaan sulle :)
ekek
1.10.2014 14:46
jep hyvä kirjoitus mirjalta, noinhan ne asiat kuuluuki tehdä eikä vaan ootella että josko toinen tekis kaiken ja lukis vielä mun ajatuksetki kaiken päälle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
m_a_t_t_i
4.10.2014 00:39
tuota mutQ niinQ se on waan niin kiwaa ootella et toinen arvais ja tekis kaiken
Mirja Wuokko
1.10.2014 21:02
Kiitos! Tää Niemelän artikkeli oli mielenkiintoinen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Darun
2.10.2014 19:06
Minä hiukan kyseenalaistan tämän niemelän tekstiä ja vaihtaisin tämän ajatusmallin "Toisen kanssa eläminen voi tulla vaikeaksi, jos ei tunnista toisen ajatuksia, tunteita, tarpeita ja pelkoja" sanoja hiukan esim tähän tyyliin "Toisen kanssa eläminen voi tulla vaikeaksi jos sinulla on paljon ennakkoluuloja, asenteita ja odotuksia".
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
3.10.2014 00:48
Mielestäni nuo kaksi näkemystä täydentävät toisiaan eivätkä ole vastakkaisia. Itse en vaihtaisi yhtä tosieen vaan pitäisin molemmat mielessä.
Mirja Wuokko
3.10.2014 17:15
Niemelän tekstiä ovat vain lainausmerkeissä olevat kappaleet, loput ovat minun tulkintaani tai omia väitteitäni, jotka taas löyhästi perustuvat sos.psykan opintoihini ja alan seuraamiseen. Kannattaa tutustua tuohon alkuperäiseen artikkeliin, löytyy Teija Niemelän nimellä googlaamalla, pdf-tiedostona.
Oma luettelosi on oikein hyvä, eikä sitä kiistä yksikään psykologi tai parisuhdeterapeutti. Jos haluat vaikka vilkaista Suhdeklinikan tekstejä, tai muita haastattelu-juttujani, niin varmaan puolista löytyy noita teemoja. Varsinkin noista liiallisista odotuksista varoittavat pariterapeutit melkein yhtenään.
Kaikkea ei voi yhteen blogaukseen änkeä, vaan tarkastelen yleensä jonkin teeman pientä yksityiskohtaa kerrallaan.