Parisuhteen kuusi kamalinta tapaa

  • Mirja Wuokko

Massachusettsin yliopiston psykologian professori Susan Krauss Whitbourne varoittaa pareja ikävien tapojen omaksumisesta.

Parisuhteen huonot käytännöt voivat johtua mm. persoonallisuuteen liittyvistä seikoista tai kumppaneiden arvojen pienistä eroista.

Hyvätkin aikeet voivat johtaa huonoon lopputulokseen, jos suhteeseen on pesiynyt outoja, usein pinttyneitä epämiellyttäviä tapoja. Tapoja on erittäin vaikea muuttaa.

Useimmissa parisuhteissa on myönteisiä, suhdetta edistäviä tapoja. Kumppanin mieliksi tekeminen voi olla tarkoituksellista tai tiedostamatonta. Jos tiedät rakkaasi istuvan mielellään tietyllä paikalla ruokapöydässä, on ystävällistä kattaa hänen lempipaikalleen. Ehkä kumppanisi inhoaa jotakin, ja pyrit välttämään sellaista, mikä aiheuttaa hänelle välitöntä mielipahaa.

Parien toiveet ja tavat voivat olla hyvinkin omalaatuisia, vain juuri heille sopivia tottumuksia. Tietyt kielteiset toimintatavat aiheuttavat harmia käytännössä kaikille, ja niitä tulisi välttää.

Whitbournen mukaan kaikkia parisuhteita haittaavat seuraavat huonot tavat:

1. Yksipuoliset odotukset. Moni odottaa kumppanilta hellyyden ja arvostuksen osoituksia. Miksi juuri kumppanin pitäisi aina tehdä aloite? Miksi et itse ota ohjia ja lähesty rakastasi? Tämän ohjeen Whitbourne haluaa kohdistaa erityisesti naisille, koska heillä on professorin mukaan paljon romanttisia odotuksia toiselle.

2. Kestoriidat. Monet parit riitelevät samoista asioista kerta toisensa jälkeen. Jotkut pystyvät jopa ennustamaan sanasta sanaan riidan kulun. Mitä järkeä on jatkaa samalla tavalla vuodesta toiseen? Whitbourne neuvoo kehittämään ratkaisuja. Ehdota rauhallisesti uutta toimintatapaa, ja ole valmis tulemaan vastaan riidassa. Molempien täytyy muuttaa käytöstään.

3. Toisen pitäminen itsestäänselvyytenä. Pitkän suhteen luottamus on kaunista. Voit kiukutella, olla oma itsesi ja kulkea virttyneissä verkkareissa kotona tietäen, että toinen rakastaa sinua silti. Toisen huomioon ottaminen voi kuitenkin helposti unohtua, jos luotat siihen, että voit kohdella kumppaniasi miten sattuu. Kun pilliin viheltää, toinen tulee aina apuun? Muista osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta. Ole viehättävä kumppanillesi.

4. Vakavuus. Koska olet viimeksi nauranut yhdessä kumppanisi kanssa? Perhe-elämän ja arjen vaatimukset saavat joskus unohtamaan, miten tärkeää on ilo ja nauru. Monet nauravat ystäviensä kanssa, mutta näyttävät nyrpeää naamaa kotona. Älä ota asioita liian vakavasti, pidä taukoa kotitöistä ja ala hassutella. Whitbourne vakuuttaa tutkimusnäytön puoltavan huumorin tärkeyttä parisuhteessa. ”Jos muu ei auta, menkää yhdessä leffaan, jossa saatte nauraa samaan aikaan.”

5. Yksin syöminen. Whitbourne varoittaa liiasta kiireestä ja toisen ohi kävelemisestä. Onnelliset parit syövät yhdessä ateriansa ja nauttivat toistensa seurasta. Elämä ei muutu liian vakavaksi, jos on aikaa valmistaa ruokaa yhdessä. Jos toinen on valmistanut aterian yksin, muista kiittää.

6. Keskittyminen laitteisiin. Yhä useammassa parisuhteessa toinen tai molemmat tuijottavat puhelintaan tai muuta elektroniikkaa olematta aidosti läsnä. Suhteen ylläpitämiseksi on näppärää olla yhteydessä toiseen puhelimen tai tietokoneen avulla, mutta kun olette samassa huoneessa, on erittäin huonotapaista olla kiinnostunut vain omasta laitteestaan. Varsinkaan ruokapöytään ei pitäisi Whitbournen mukaan tuoda puhelinta ollenkaan. Muuten sulkee rakkaansa ulkopuolelle.

Näitä huonoja tapoja vältellessä parisuhde alkaa voida paremmin ja myös oma hyvinvointi paranee.

1 kommentti

shiwan8

8.11.2015 23:28

Tuohon pitäisi lisätä epärealistiset odotukset. Juu nou, kliseisesti se, että mies ilmoittaa haluavansa seksiä ja pettyy kun nainen ei sillä sekunnilla olekaan heti valmis...tai vielä kliseisemmin, että nainen haluaa seksiä ja vetää herneen nenään kun mies ei olekaan heti valmis.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi