Ero

  • Mirja Wuokko

Professori Helen Fisher tutkii aivoja ja rakkautta. Hän oli jossakin tilaisuudessa kysynyt ihmisiltä, moniko on joskus jättänyt rakastamansa ihmisen. 95 prosenttia viittasi. Sitten hän kysyi moniko on tullut rakastamansa ihmisen jättämäksi. Taas 95 prosenttia oli kokenut saman.

Erossa ihmisen koko olemassaolo ja perusturvallisuus ovat uhattuina. Yleisiä psykofyysisiä oireita ovat unettomuus tai liika nukkuminen, lihominen tai laihtuminen, ihottumat, tulehdukset, astma, vatsahaava ja kohonnut verenpaine. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan vastaeronneilla on suurentunut riski joutua auto-onnettomuuteen, tehdä itsemurha, olla sairauslomalla tai masentua. Tupakointi on kaikista yleisintä eronneilla.

Epäonnistumisen ja yksinäisyyden tunteet sekä itsetunnon lasku ahdistavat.

Pahin vaihe lievenee muutamassa kuukaudessa, mutta on niitäkin, jotka eivät selviä edes 10 vuodessa. Ensimmäinen vuosi on vaikein; useimmat toipuvat 1-3 vuoden aikana. Joskus selviytyminen venyy ja eroajan elämä alkaa jumittaa. Samanaikaiset muut suuret muutokset elämässä vaikuttavat negatiivisesti.

Tutkimusten mukaan erokriisi purkautuu muita kriisejä useammin henkiseksi tai fyysiseksi väkivallaksi.

Eron setviminen ei ole helppoa, mutta asiat kannattaa käydä läpi, vaikka kuinka sattuisi. Jos tunteet jättää käsittelemättä, ne voivat salakavalasti johtaa virheratkaisuihin, estyneisyyteen ja vääriin tulkintoihin.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan 84 prosenttia naisista koki itsetuntonsa parantuneen eron jälkeen. Itsenäisyys kasvoi ja oman osaamisen hyödyntäminen lisääntyi. Nuoret naiset saivat tsemppiä uralle tai opintoihin. Mutta vain neljä viidestä oli 10 vuoden kuluttua sitä mieltä, että ero oli oikea ratkaisu.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan naiset pitivät eroa onnistuneena ratkaisuna useammin kuin miehet. 70 prosenttia ei katunut sitä. (Katuminen liittyi yleensä lapsiin.) Suomalaisnaisilla onnellisuus oli lisääntynyt ja itsetunto vahvistunut. Ns. huonon kumppanin jättäjät selvisivät erosta helpoimmalla.

Bruce Fisherin jälleenrakennusteoria kehottaa eroajaa hyväksymään tosiasiat. On lopetettava jahkailu, jätettävä entinen suhde ja keskityttävä omaan kasvuun ja tulevaisuuteen. Ero on oppimisprosessi (kuulostaa hirveeltä lässytykseltä, mutta jos ei opi, hakkaa päätä seinään). On opittava omillaan olo ja ruvettava tekemään itseä kiinnostavia asioita. Itsetutkiskelu ja lapsuuden kokemusten selvittäminen on aloitettava viimeistään nyt. (Muuten huomaa samat ongelmat seuraavassa suhteessa/ lapsuuden perheen kommunikaatiomallit siirtyvät tutkimusten mukaan helposti omiin suhteisiin.) Vasta sitten uskaltaa riisua naamiot ja pystyy solmimaan rehellisyyteen perustuvia ihmissuhteita.

Anne Rummukaisen terveystieteen gradu, Tampere 2007.
Netta Karjalahden opinnäytetyö, Diak 2010.

5 kommenttia

shiwan8

5.2.2012 19:30

No, tulessa makaaminen nyt yleensäkin on helvetin typerää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VanHelsing

6.2.2012 19:27

Arvioin että 99% juttusi "tiedoista" on mutu-pohjaista lässytystä ja besserwisser-asenteella kirjoitettua höpönhöpöä. Tämmöisiä asioita ei voi tutkia tilastotieteen menetelmin koska ihmiset ovat armottomia valehtelijoita, ja koska näitä juttuja ei muilla tavoin voi tutkia, ollaan umpikujassa ja yritetään puhua fiksuja.

Mitenkäs sinulla muuten on päässä hra Dosentin hattu?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.2.2012 12:09

Jännä miten kymmenien tutkijoiden vuosien työ teilataan reippaasti parilla perustelemattomalla kommentilla. VH, oma mutu on parempaa kuin tutkittu tieto? Kerrotko nyt oman teoriasi eroista?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

7.2.2012 12:25

Tiedot ovat suoraan mainituista lähteistä. Missä kohtaa ihmiset ovat mielestäsi valehdelleet erityisen paljon? Lääkärit sairauslomista? Poliisit itsemurhista? Eronneet omista tunteistaan?

Ihmisiä ei ole ihan helpointa tutkia. Mielestäni kannattaa silti yrittää. Arvostan todella paljon tutkijoiden työtä.

Joskus ihmiset valehtelevat, joskus ihmiset valehtelevat itselleen jne., mutta esim. presidentinvaalien toisen kierroksen gallupit ennustivat aivan tarkalleen lopullisen tuloksen.

Hattu taitaa olla Cityn. Silloinen päätoimittaja pyysi minua laittamaan sen päähäni kuvaa varten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.2.2012 13:08

Mulla meni 2 vuoden suhde reisille, kun sain selville että mies petti. Pakkasin saman tien kimpsuni ja kampsuni ja kävelin miehen työpaikalle ja ilmoitin että meidän suhde on ohi. Siitä jatkoin suorilta Teatteriin, jossa huitaisin 2 vodkapaukkua kitusiin.

Jonka jälkeen eroahdistus olikin jo ohi.

Seuraavana iltana tapasin baarissa elämäni miehen, jonka kanssa nyt jo kymmenettä vuotta yhdessä.

Että ei sen aina tarvitse niin kauaa kestää. Tosin varmaan helpompaa niillä, jotka jättävät kuin niillä, jotka jätetään (jälkimmäisestä ei ole omakohtaisia kokemuksia). Ko. mies vinkui ja soitteli vielä kuukausia perään, toki turhaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi