Heterosuhteissa miesten ja naisten käsitykset parisuhteen toimivuudesta näyttävät erkaantuvan. Parisuhdeneuvojat ovat jo jonkin aikaa ihmetelleet, miksi erot tulevat miehille niin usein yllätyksenä.
Nyt on tutkimusnäyttöä siitä, että naiset havaitsevat eroon päättyvissä liitoissa ongelmia jo suhteen alussa. Monet miehet huomaavat parisuhteen ongelmat vasta eron jälkeen.
Miksi naiset ja miehet näkevät parisuhteen niin eri tavoin?
Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan parisuhteen ongelmien syyt tulisi selvittää, jotta voidaan kehittää keinoja suhteen parantamiseksi.
Entä jos toinen osapuoli ei näe mitään ongelmaa?
Psykologian tutkija Hannah C. Williamsonin ryhmä tutki parisuhdeongelmien syntyä. Oliko parilla ongelmia jo avioliiton alussa vai ilmaantuivatko ongelmat vasta myöhemmin? Missä vaiheessa ne muuttuivat vakavammiksi?
Tutkimuksen avioparit vastasivat kysymyksiin neljä kertaa avioliiton kolmen ensimmäisen vuoden aikana.
Varsinaisten erojen syiksi kerrottiin vuorovaikutuksen ongelmat, luottamuspula ja uskottomuus. Syyt ovat samoja kuin aiemmissakin erotutkimuksissa.
Williamsonin ryhmän tutkimuksessa kävi ilmi, että vaimot olivat miehiä herkempiä havaitsemaan parisuhteen ongelmia, ja he myös useammin huomasivat ongelmien pahenemisen. Vaimot tunnistivat liiton alussa seitsemässä tapauksessa kolmestatoista parisuhdeongelman, joka myöhemmin johti eroon, kun taas vain yhdessä tapauksessa kolmestatoista oli mies huomannut jo naimisiin mennessään myöhemmin eroon johtavan ongelman.
Tutkimuksen mukaan eroon johtavien parisuhteiden ongelmat näyttävät naisten mukaan alkaneen jo suhteen alussa. Monet miehet taas eivät huomaa mitään ongelmia edes eron jälkeen.
Monet parisuhdeongelmat ovat pysyviä, eikä toisen osapuolen toive ongelmien selvittämisestä yleensä johda mihinkään. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että ongelmien ilmaantuessa miehet vetäytyvät ja vaimot turhautuvat ja hakevat lopulta eroa.
Tutkimuksen mukaan ongelmiin ajautuvilla ja eroon päätyvillä pareilla on jo suhteen alussa muita vähemmän rakkautta ja tyytyväisyyttä tukevia ominaisuuksia parisuhteessaan.
Naisten ja miesten käsitykset avioliiton laadusta ja ongelmien selvittämisen tarpeesta näyttävät olevan hälyttävän kaukana toisistaan. Miehet eivät ole halukkaita tai kykeneviä ratkaisemaan ongelmia, joita he eivät nähtävästi edes huomaa olevan. Naiset taas haluavat jotain, mitä miehet eivät ilmeisesti pysty hahmottamaan.
Naisten sanotaan jo nyt olevan liian nirsoja parisuhdemarkkinoilla. Tämän tutkimuksen ja erotilastojen perusteella näyttäisi ennemminkin siltä, että naisten tulisi vieläkin tarkemmin harkita parisuhteensa laatua ennen sitoutumista.
Vaihtoehtoisesti naisten on sopeutettava odotuksensa todellisuuteen.
Alkuperäisen tutkimusartikkelin voit lukea tästä.
10 kommenttia
shiwan8
12.2.2017 12:56
On todella yksisilmäistä olettaa, että naiset näkevät vain todellisia ongelmia ja miehet ovat näille sokeita. Kylmä tosiasia on se, että jos keskimääräisessä eroon päätyvässä suhteessa ruvetaan ruotimaan suhdetta miehen puolelta samalla pieteetillä millä samaisen suhteen nainen sen tekee sieltä löytyy suunnilleen yhtä paljon niitä ongelmia. Näiden naisten ei tarvitse alentaa standardejaan. Se mitä näiden naisten pitäisi opetella tekemään on ymmärtämään ettei toista voi muuttaa väkisin ja hyväksymään tosiasiat silloinkin kun ne eivät ole kivoja. Tämä ei ole sukupuolisidonnaista, mutta tämä on selvästikin suurempi ongelma naisille.
Oikeastaan ihan sellainen perinteinen henkisesti aikuiseksi kasvaminen olisi ihan kaikille hyväksi ennen kuin lähdetään minkään soritn parisuhteisiin mukaan. Ennen tämä osattiin. Nykyään ihmisille, varsinkin naisille on niin paljon kumppaneita tarjolla, että jos ei itse tietoisesti lakkaa vertaamasta sitä "omaa nurmikkoa" "naapurin nurmikon vihreyteen" niin homma ei kestä.
Ensimmäinen askel onnelliseen parisuhteeseen on keskittyä niihin hyviin juttuihin huonojen sijasta. 2 asiaa jotka pätevät jokaiseen onnelliseen parisuhteeseen jonka molemmat osapuolet ovat henkisesti terveitä: Ymmärrys siitä, ettei kumppani ole täydellinen sen kummemmin kuin tarkastelija itsekään. Ymmärrys siitä, että tämä on normaalia ja täysin ok.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mirja Wuokko
15.2.2017 19:11
Ilmeisesti tässä tutkimuksessa miehet eivät olleet avanneet suutaan, jos heillä (salaa) olikin aavistuksia suhteen toimimattomuudesta. Miehet eivät välttämättä huomanneet ongelmia edes suhteen lopussa. Ei varmasti kannata etsimällä etsiä ja kaivamalla kaivaa ongelmia, mutta jos selviä ongelmia on, pääsevät kaikki helpommalla ja elämässä eteenpäin, jos ongelmat tunnistetaan, myönnetään ja ratkaistaan. Tai vaikka todetaan tilanne mahdottomaksi ja vedetään johtopäätökset.
Eri asia on, jos on niin, että miehet keskimäärin ovat parisuhteissaan suurpiirteisempiä ja naiset tarkempia. Tällaista ovat jotkut pariterapeutit esittäneet. Muissa ihmissuhteissa naiset näyttävät sietävän ihmisiä hyvin. Onhan naisilla useiden tutkimusten mukaan hyviä ihmissuhteita miehiä enemmän.
shiwan8
16.2.2017 18:43
On ihan realistista arvioida, etteivät ole avanneet suutaan. Miksi? Koska 90% naisten nimeämistä "ongelmista" eivät ole oikeasti ongelmia. Ne ovat asioita jotka olisivat toisin jos kaikki menisi 100% ajasta niin kuin nainen haluaisi. Nämä vastaavat asiat löytyvät varmuudella miestenkin näkökulmasta jos ne halutaan löytää, mutta koska miehiä ei keskimäärin vähemmän tärkeät asiat kiinnosta kun on oikeitakin asioita joita pitää hoitaa, niin he keskittyvät niihin isompiin asioihin. Yleensä. Ihan varmasti löytyy miehiä joiden kuppi menee muutaman kerran voltilla ympäri kun vaimo tuo väärää maitoa ostoreissulta, mutta heitä on vähän.
Uskottomuus mono-suhteessa on ongelma. Fyysinen ja/tai henkinen väkivalta on ongelma. Kolme vuotta sitten tapahtunut ja käsitelty asia ei ole ongelma. Oma mielipaha joka ei oikeasti liity toiseen JA ole sen toisen räikeän laiminlyönnin tai tarkoituksella mielipahan aiheuttamiseksi tehdyn teon seurausta ei ole ongelma. Jne.
Miehet keskittyvät olennaiseen useammin kuin naiset. Ei tässä ole mistään muusta kyse. Naiset keskittyisivät myös jos he olisivat sellaisessa asemassa jossa niin tarvitsee tehdä. Yhteiskunta nyt vaan on rakennettu käytännössä alusta saakka helpottamaan naisten ja tyttöjen elämää mitä sitten vielä korostetaan kasvatuksessa. Montakohan lapsiinsa keskittyvää äitiä löytyy jolla pyörii päässä jatkuvasti kuinka mies jätti vesilasin tiskialtaaseen sen sijaan, että olisi laittanut sen astianpesukoneeseen? Veikkaan, ettei montaa. Jännästi näitä "ongelmia" löytyy eniten silloin kun pariskunnalla ei ole lapsia tai ne lapset ovat sen verran vanhoja, ettei heitä tarvitse enää pitää jatkuvasti silmällä.
Miäs78
16.2.2017 09:42
Tämä "Eri asia on, jos on niin, että miehet keskimäärin ovat parisuhteissaan suurpiirteisempiä ja naiset tarkempia." luetaan siten todellisuudessa että keskimäärin naiset pitävät aktiivisesti yllä tyytymättömyyttä ja koittavat tulkita tyytymättömyyden aina siten, että mies ei ole jollain tavalla poistanut sitä joten tämä on miehen vika. Hence suhde ei toimi. Keskimääräinen 30-40v pariutunut kaupunkilaisnainen haluaa brägäillä junassa matkalla töihin työkavereille kuka on käynyt eniten Roomassa, kenellä isoin asuntolaina rivarista ja kenen lapset pakotettu useimpiin harrastuksiin yhdessäolon sijaan. Mies haluaisi että elämässä olisi vielä iloa, halua, intohimoa, leikkisyyttä ja yllätyksiä. Nainen haluaa kontrolloida kaiken kuoliaaksi. Tämä siis vain keskimääräinen nainen. Sitten ovat erikseen ne laatunaiset jotka antavat miehensä olla oma itsensä ja tykkäävät itsekin välillä hullutella koska elämä ei lopulta ole niin vakavaa. =)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
16.2.2017 18:44
Keskimäärin homma on juurikin niin kuin sen tässä esität.
212212
22.2.2017 09:53
Vetäytyminen on usein paras vaihtoehto miehelle. Asioiden selvittämisessä puhumalla on usein ongelma, että nainen on puhunut ensin asian omasta näkökulmastaan kaveriensa kanssa läpi ja sitten oma mielipide "jyrätään" läpi. Onhan mies kuitenkin yleensä yksin mielipiteineen ja jos asettuu vastahankaan tai pyrkii kompromissiin, on mies usein kierroksella. Vanhemmassa sukupolvessa voi olla poikkeuksia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
miespolo
24.2.2017 22:10
Tässä voi kysyä, että jos 7/13 eronneista naisista eli yli puolet tunnistaa suhteen alussa vakavan ongelman, niin miksi h@#☆*ssä he jatkavat suhdetta? Mikä näillä naisilla oikein mättää? Siinä ongelmallisen suhteen aikana tehdään vielä lapsi jonka asioista tapellaan myöhemmin, tapellaan muuten, katkeroidutaan ym. sontaa. Miksi ei sitten lähdetä SAMAN TIEN jos jossain selkärangassa tajutaan, että homma ei toimi?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
27.2.2017 15:37
Nykyinen länsimaalainen kulttuuri opettaa naisen uskomaan, että hän voi saada kaiken. Uran, lapset ja täydellisen miehen. Luonnollisestikin luopumatta mistään.
Suurimmalla osalla jossain kohdassa se maalaisjärki herää sen verran, että ymmärtävät joutuvansa valitsemaan perheen tai mahdottoman ominaisuusyhdistelmän omaavan miehen etsimisen välillä. Sitten ollaan tilanteessa jossa maalaisjärki sanoo, että hyvä mies kannattaa ottaa vaikka ei olisikaan täydellinen ja kasvatus huutaa siellä takaraivossa miten huono se mies on kun ei ole täydellinen.
Sitten on niitä naisia joilla joko kasvatus on kunnossa ja järki päässä. Näiden yhdistävä tekijä on onnellinen ja kestävä avioliitto.
Jori Grym
10.4.2017 08:51
Herää kysymys kuinka paljon tässä on kyse ns. itsetäyttyväst ennustustuksesta, jossa epäonniistumisen syyt räätälöidään nareatiiviin hyvissä ajoin, jotta olisi selkeä syy miksi tulee epäonnistunumaan (tässä tapauksessa psriauhteessa) ja tälle luodaan ulkopuolinen syy (ettei virhe ole itsessään).
Toinen kognitiivonen vinouma joka saattaisi vääristää tulkintaa on jälkirstionalisointi, jossa muistot jäsennellään niin, että tapahtumille tulee selkeät syy-seuraussuhteet, joissa myöskin omakuvaa halutaan pitää eheänä ja positiivisena. Tarinalla joka rakennetaan ei välttämättä ole tekemistä todellisten tapahtumasarjojen tai syy-seurausketjujen kanssa - kunhan tarina sopii narratiiviin omasta elämästä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
rutidom
10.4.2017 15:08
Tässähän oli tutkittu eri ajankohtina pareja, joiden piti arvioida senhetkinen tilanne. Kyse ei siis ollut mistään jälkiviisastelusta. Joillakin ihmisillä on parempi herkkyys havaita erilaisia asioita kuin toisilla. Etenkin jos toiset on kasvatettu kieltämään ongelmat, pidättäytymään kommunikaatiosta ja uskottelemaan, että asiat ovat ihan ok.