Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on feminiininen.

Naisellisen ulkonäön ihailu hiipuu iän myötä  1

Miehet arvostavat kauniita naisia. Erityisen ihanina pidetään naisellisen näköisiä naisia, joilla on pieni leuka, täyteläiset huulet ja pyöreät silmät. Nämä ominaisuudet kertovat korkeasta estrogeenitasosta, ja antavat viitteitä hyvästä hedelmällisyydestä.

Aiemman tutkimuksen valossa tiedetään, että varsinkin nuoret miehet arvostavat naisessa eniten mahdollisimman feminiinisiä kasvonpiirteitä ja kaihtavat maskuliinisia ominaisuuksia. Miehet joilla on korkea testosteronitaso ja kovat seksuaaliset halut, arvostavat kaikissa ikäluokissa naisellisen näköisiä naisia.

Suuressa kansainvälisessä tutkimuksessa haluttiin testata miesten iän vaikutusta naiskauneuden ihailuun. Hellittävätkö himot vai pitääkö vanhenevien miesten kärsiä vieressä, kun nuoret komistukset vievät kauniit naiset?

2 125 iältään 17-73 -vuotiasta heteromiestä pääsi arvioimaan tietokoneella manipuloituja naiskasvoja. Naisia muuteltiin enemmän tai vähemmän naisellisen näköiseksi ja miehet valitsivat heitä viehättävät kasvot.

Feminiinisten kasvojen preferointi heikkeni iän mukana, mutta vasta lähempänä keski-ikää. Kaikista eniten naisellisia kasvoja ihailivat noin 30-vuotiaat miehet, ja kaikista vähiten noin 70-vuotiaat miehet.

Iän mukaan vaihteleva feminiinisyyden arvostus oli riippumatonta tutkittavan kotimaasta, sosioekonomisesta asemasta, seksuaalisesta avoimuudesta tai terveydestä.

Tutkijat arvelevat miesten makuerojen johtuvan testosteronitasosta. Yleensä testosteronitaso on korkealla parhaassa lapsentekoiässä olevilla miehillä.

Naisellisimpien naisten ihailun laantuminen iän myötä saattaa olla eduksi keski-ikäisille ja sitä vanhemmille miehille. Naisten muiden ominaisuuksien arvostaminen tuo enemmän kosiskelumahdollisuuksia miehille, jotka eivät enää itse pysty taistelemaan viehättävimpien naisten suosiosta. Toisaalta tämä tieto tuo ehkä miehillekin paineita löytää sopiva hedelmällinen ja kaunis nainen ajoissa, eikä vasta sitten kun on liian myöhäistä.

Urszula M. Marcinkowska, Barnaby J. Dixson, Mikhail V. Kozlov, Markus J. Rantala: Men´s Preferences for Female Facial Femininity Decline With Age. The Journals of Gerontology 28.7.2015.


Urbaanit sukupuoli-ihanteet  2

Länsimaiset tutkijat ovat kertoneet meille, että äärimmäisen feminiinisyyden tai maskuliinisuuden etsintä perustuu evoluutiobiologisille faktoille, joiden mukaan kauniit ja komeat saavat terveempiä ja parempia lapsia. Ihmisen muinaishistoriasta kumpuaa biologinen tarve löytää kumppaniksi mahdollisimman miehekäs mies tai naisellinen nainen.

Tällaiset sukupuolten erilaisuutta korostavat kauneusihanteet saattavatkin olla varsin urbaani ilmiö.

Isabel M. Scottin johtama 22 tutkijan ryhmä on saanut uusia mielenkiintoisia tutkimustuloksia parinvalinnan taustoista. Scott työskentelee Brunelin yliopiston psykologian laitoksella. Muut tutkijat ovat Yhdysvalloista, Kiinasta, Kanadasta tai Scottin tavoin Englannista.

Ryhmä keräsi kasvokuvia viidestä eri kulttuuritaustasta ja teki niistä tietokoneella sarjoja, joissa samasta konekasvosta tehtiin hyvin maskuliininen, neutraali tai feminiininen kuva. Molemmista sukupuolista tehtiin siis miehekkäät, neutraalit ja naiselliset versiot.

Tutkijat valitsivat 12 erilaista kulttuuriryhmää eri puolilta maailmaa. Mukaan haluttiin erilaisessa kehitysasteessa olevia yhteisöjä.

Koehenkilöille esitettiin kasvokuvia ja heiltä kysyttiin liuta kysymyksiä.

Aluksi piti vastata ketä pitää viehättävimpänä vaihtoehtona pitkäaikaiseksi kumppaniksi, kuten aviopuolisoksi. Seuraavaksi tuli valita lyhytaikaiseen suhteeseen mieluisin, esimerkiksi treffeille tai seksin harrastamiseen sopivin. Kolmanneksi piti valita kasvoista ilkein, se jonka kanssa olisi epämiellyttävä elää (julmalta, epäystävälliseltä, hankalalta, aggressiiviselta tai epämiellyttävältä näyttävä kuva).

Tulokset yllättivät tutkijat. Naiselliset kasvot viehättivät 75 prosentissa kulttuureja. Erityisen tärkeänä parinvalinnan kriteerinä ne näyttivät olevan kehittyneissä yhteisöissä, toisin sanoen, mitä urbaanimpi paikka, sitä enemmän arvostettiin naiskauneutta.

Naisten miesvalinnat erosivat eri kulttuureissa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa naiset halusivat mieluiten pitkäaikaiseen suhteeseen neutraalin näköisen miehen kanssa, mutta valitsivat lyhytaikaiseen suhteeseen miehekkään miehen. Näin on yleensä aiemminkin raportoitu länsimaista. Kaikissa kulttuureissa prioriteetit eivät kuitenkaan ole samoja.

Tutkijoita ällistytti ehkä eniten se, että suurimmista terveysongelmista ja sairaudesta kärsivissä yhteisöissä ei haluttu kumppaniksi miehekkäitä miehiä. Tähän asti evoluutiobiologit ovat olleet vakuuttuneita siitä, että naiset etsivät komeita maskuliinisia miehiä jälkeläisten immuunipuolustuksen parantamiseksi.

Tutkijat eivät löytäneet myöskään tukea kuukautiskierron aikana tapahtuvalle preferenssien muutokselle. Aiempi tutkimus on esittänyt naisten suosivan ovulaation aikana hyvin maskuliinisia miehiä.

Yhdessä asiassa kaikki tutkimuksen naiset olivat samaa mieltä. Kaikki ryhmät yhdistivät miehekkäät kasvot käsitteisiin aggressiivisin ja epäsosiaalisin. Maskuliinisuuden ja aggression korrelaatio oli voimakkain kehittyneissä maissa. Eli mitä urbaanimpi ympäristö, sitä varmemmin naiset pitivät miehekästä miestä aggressiivisena.

Mitä urbaanimpi ympäristö ja mitä vähemmän sairautta, mitä matalampi hedelmällisyysaste ja mitä pienempi väkivaltarikollisuus, sitä selvemmin korostui sukupuolten kaksimuotoisuus/ erilaisuus, ns. seksuaalinen dimorfismi ja toisaalta käsitys maskuliinisuuden ja aggression kytköksestä.

Tutkijat pohtivat eri kulttuurien erilaisia prioriteetteja. Miksi länsimaiset naiset pitävät maskuliinisia kasvoja komeina? Kehittyneissä maissa miehet ovat terveempiä, joten heillä saattaa olla korkeampi testosteronin tuotanto kuin muilla miehillä. Ehkä naisetkin tulevat mukavissa olosuhteissa kauniimmiksi ja naisellisemmiksi? Urbaaneissa olosuhteissa ainakin sukupuolten pituusero kasvaa.

Entä mikä vaikutus on jatkuvalla visuaalisella tarjonnalla? Isoissa kehittyneissä yhteisöissä ihmiset näkevät valtavan määrän erilaisia kasvoja sekä luonnossa että mediassa. Noustakseen esiin joukosta on erottauduttava muista. Ihmisten mieltymykset saattavat muokkautua suosimaan poikkeavan miehekkäitä tai naisellisia hahmoja. Pienemmissä yhteisöissä ihmisillä on paremmat mahdollisuudet tutustua eri kumppaniehdokkaisiin rauhassa ja luonnossa, tai ainakin kuulla heistä juoruja yhteisön muilta jäseniltä.

Tutkijoiden mukaan urbaaneissa olosuhteissa saattaa korostua tarve stereotypioille, koska kaikkiin kumppaniehdokkaisiin ei mitenkään ehdi tutustua kunnolla. Toisaalta ainakin yhdellä urbaanilla stereotypialla on tutkijoiden mukaan totuuden siemen taustallaan: maskuliinisuus on merkki aggressiivisuudesta.

Koska urbaaneissa olosuhteissa ihmisten erilaistuminen eri tehtäviin on erityisen voimakasta (toisin kuin yksinkertaisissa kulttuureissa, joissa esimerkiksi kaikki miehet voivat olla saman ammatin harjoittajia), saattaa maskuliinisuuden merkitys korostua. Tiukan kilpailun olosuhteissa saattavat kaikista maskuliinisimmat miehet menestyä parhaiten, mitä pidetään usein viehättävänä ominaisuutena. Saattaa myös olla, että naiselliset kauniit naiset ovat urbaaneissa olosuhteissa suosituimpia juuri paremman geneettisen perimän ansiosta. Näitä ominaisuuksia ei arvostettu yhtä paljon aiemmin, eikä arvosteta edelleenkään kulttuureissa, joissa elämisen olosuhteet ovat alkeellisemmat ja rankemmat.

Onko kysymys kehittyneiden kulttuurien mahdollisuudesta valita parhaista parhain vai ”häiriintyneestä” länsimaisesta ajattelusta? Ehkä kehitys johtaa yhä naisellisempien ja yhä miehekkäämpien ihmisten suosimiseen kautta maailman?

Urbaaneissa maissa kaikki naiset eivät havittele mahdollisimman maskuliinista puolisoa. Tässäkin tutkimuksessa britit ja shangailaisnaiset valitsivat pitkäaikaiseksi kumppaniksi mieluiten neutraalin näköisen miehen. Tutkijat ovat aiemmin arvelleet vähemmän maskuliinisen miehen olevan miellyttävämpi puoliso ja parempi isä. Hyvin maskuliiniset miehet voivat olla karskeja, aggressiivisia, petollisia, kilpailuhenkisiä ja liian työkeskeisiä.

Suomalaisnaiset ovat aiemmin osoittautuneet kehittyneiden maiden vertailussa kummajaisiksi. Meillä ei arvosteta maskuliinisia mieskasvoja. Onko tämä merkki maamme äärimmäisen kehittyneestä tilanteesta vai siitä, että kuulumme johonkin pieneen heimokulttuuriin, joka ei urbanisoidu vielä pitkään aikaan?

Isabel M. Scott et al: Human preferences for sexually dimorphic faces may be evolutionarily novel. PNAS, October 7, 2014.


Parisuhdekemiaa  15

Miksi parisuhteet kaatuvat? Psykologi Tony Dunderfelt väittää, että nykymies kärsii PmS-syndroomasta (Passivisen miehen syndrooma) ja nainen on PISS (paniikinomaisen itsenäisyyden saavuttamisen syndrooma). Tasa-arvo on loistava perusta parisuhteelle silloin kun se perustuu sukupuolten erilaisuuden huomioimiseen ja kunnioittamiseen. Mutta.

Nykynainen ei osaa olla feminiinen eikä mies miehinen.

Nainen on pätevä ja hallitseva + Mies on passiivinen nössö = Itseään ruokkiva noidankehä. Lopulta mies on masentuneen sopeutunut ja nainen raivoisan tyytymätön.

Miehen passivoituminen yllyttää naista yhä aktiivisemmaksi. Naisen väsynyt aktiivisuus ihmetyttää ja pelottaa miestä, joka hämillisenä vetäytyy omiin oloihinsa. Nainen täyttää tyhjiön toiminnalla. Hän tulee yhä aktiivisemmaksi ja lähes paniikinomaisesti itseohjautuvaksi. Kaikki on tehtävä itse – miehestä ei saa irti mitään.

Miehen ongelma:
Nainen
on monissa asioissa oikeasti hyvä
ottaa vastuuta ja nauttii siitä
lähettää sanattomia ja sanallisia viestejä: miehen tekemänä asia ei hoidu riittävän hyvin

Mies alkaa antaa voimaansa pois. Hän ajattelee, että naisen tarpeet ja mielipiteet ovat tärkeämpiä kuin hänen omansa.

Lopulta kaikki valta on naisella ja molemmat ovat onnettomia.

Nainen aistii miehen pelon ja alkaa vältellä häntä. Moderni nainen haluaa itsenäisen voimakkaan miehen, ei mamoa, joka alistuu ja odottaa ohjeita. Naisella on riittävästi työtä ja hoidettavaa ilman äijääkin.

Miehen pitää löytää oma voimansa. Maskuliinisuuteen kuuluu mm. seuraavia taitoja:
Voima
puskea läpi vastuksien
kuunnella eriäviä mielipiteitä
olla tarvittaessa täysin hiljaa
ottaa vastuuta
olla rakentava, vaikka mieli tekisi tuhota
nostaa nainen kynnyksen yli

Tosimies on voimakas, ei ilkeä ja aggressiivinen.

Nainen testaa voiko mieheen luottaa. Hän yrittää saada miehen kaatumaan. Miehisyys on joustavaa taipumattomuutta, jota nainen ei saa horjutettua. Vasta sitten nainen voi rentoutua, antautua, olla turvassa.

Tony Dunderfelt: Parisuhteen kemia