Syömisen tutkijat ovat havainneet, että runsas valikoima saa ihmisen syömään enemmän. Jos potentiaalista parivalikoimaa lisätään, hamstraavatko ihmiset enemmän kumppaneita?
Suomalaiset parisuhdeasiantuntijat ovat kuvailleet nykyisten parisuhteiden elävän tavallaan globaalin kilpailun ehdoilla. Aiemmin kumppani valittiin melko pienestä piiristä ja kylän kaunein tai komein riitti. Nyt kumppania vertaillaan jopa maailman kauneimpiin ja menestyneimpiin.
Jotkut tuntuvat kärkkyvän uutta parempaa kumppania kuin auton vaihtajat tai kännykän päivittäjät. Ehkä joku kokee tavaran vaihtamisen uuteen parantavan elämänlaatua. Ihmissuhteissa toiseen kunnolla tutustuminen, luottamuksen ja rakkauden syventäminen, turvallisuus ja suhteeseen panostaminen tuo syvempää tyydytystä.
Joissakin markkinatutkimuksissa on todettu liian suuren valikoiman hämmentävän ihmisiä. Jos värejä, makuja tai malleja alkaa olla kymmenittäin, voi käydä niin, ettei ihminen pysty päättämään mikä olisi paras. Valinta jää tekemättä.
Ihmissuhteissakin voi käydä niin, ettei suuren ihmismäärän keskeltä löydykään ketään mieluista. Tai aina uuden vaihtoehdon esiin nouseminen alkaa hämmentää.
Edinburgin yliopiston psykologi Alison P. Lenton ja Essexin yliopiston ekonomisti Marco Francesconi analysoivat yli 3 700 pikadeittipäätöstä. Kun osallistujien ominaisuudet vaihtelivat paljon (pituus, ikä, ammatti, koulutus) ihmiset tekivät vähemmän tapaamisehdotuksia kuin tilanteessa, jossa treffiehdokkaat olivat samankaltaisempia. Tapaamisehdotukset vähenivät erityisen paljon, jos ihmisille esiteltiin isompi joukko potentiaalisia partnereita. Tutkijat arvelivat, että ainakin pikadeittien tyyppisessä hieman kiireisessä tilanteessa valikoiman laajuus aiheuttaa vain hämmennystä.
Mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä vaikeampi valita. Johtuuko juuri suurten kaupunkien runsas yksinäisten ja yksinasuvien määrä tästä ilmiöstä?
Too much of a good thing? Variety is confusing in mate choice. Biology Letters. 2.3.2011.