Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on liikaa.

Vaaditko kumppaniltasi liikaa?  16

Kaikki parisuhdeasiantuntijat varoittavat nykyään samasta asiasta: nykyihmisen odotukset parisuhteelle ovat tolkuttomat. Kumppani ei voi olla vastuussa kaikesta onnesta elämässä.

Ihmisten pitäisi tajuta, että me kaikki olemme vajavaisia, myös se oma rakas, eikä ole muutenkaan järkevää laittaa kaikkia munia samaan koriin.

Tällä en tarkoita useiden kumppaniehdokkaiden varalla pitoa, vaan elämän perusankkureiden löytämistä tai perustamista. Ihmisellä on hyvä olla parisuhteen lisäksi muitakin tärkeitä asioita elämässä, kuten vaikka muut läheiset, ystävät, työ, harrastuksia ja muita kiinnostuksen kohteita.

Kohtuullisuus ja keskitie voivat varsinkin nuorten ihmisten mielestä olla ärsyttäviä sanoja, mutta jälleen kerran tutkimukset osoittavat niissä piilevän viisauden.

Parisuhteessa ei kannata vaatia toiselta liikaa, muttei myöskään tyytyä liian vähään. Kumppanilta tulee odottaa ymmärrystä, rakkautta ja huomiota sopivasti.

Psykologian professori Susan Krauss Whitbourne esittelee Psychology Todayn kirjoituksessaan uuden mallin parisuhteen odotuksista. Sivan George-Levin ryhmä on selvittänyt parisuhteen osapuolten odotuksia ja parisuhdetyytyväisyyttä. Tarjolla on nyt 19 kohdan testi, jolla voit selvittää, vaaditko toiselta liikaa.

Onnellisessa parisuhteessa kumppaneiden odotukset ja todellisuus ovat tasapainossa. Liian vaativat henkilöt, jotka katsovat ansaitsevansa vain parasta, ja vaativat kumppaniltaan esimerkiksi jatkuvaa huomiota, tulevat luonnollisesti pettymään. Heillä on myös täysin epärealistinen käsitys omasta ihanuudestaan.

Toisaalta ihmiset, jotka eivät odota kumppaniltaan mitään, ja jotka ajattelevat, ettei heillä ole oikeutta odottaa ja toivoa huomiota ja rakkautta, kärsivät yleensä masennuksesta ja todella huonosta itsetunnosta, eikä heidänkään parisuhteistaan juuri onnea löydy.

Ihmiset pitävät siitä, että heille rakkaat ja tärkeät ihmiset kaipaavat ja odottavat heiltä rakkautta, tukea ja neuvoa. Ihminen haluaa kokea itsensä tärkeäksi. Kun molemminpuoliset odotukset ja todellisuus kohtaavat keskimäärin kohtuullisella tasolla, on parisuhde kaikista onnellisin.


Liian suuri parivalikoima  7

Syömisen tutkijat ovat havainneet, että runsas valikoima saa ihmisen syömään enemmän. Jos potentiaalista parivalikoimaa lisätään, hamstraavatko ihmiset enemmän kumppaneita?

Suomalaiset parisuhdeasiantuntijat ovat kuvailleet nykyisten parisuhteiden elävän tavallaan globaalin kilpailun ehdoilla. Aiemmin kumppani valittiin melko pienestä piiristä ja kylän kaunein tai komein riitti. Nyt kumppania vertaillaan jopa maailman kauneimpiin ja menestyneimpiin.

Jotkut tuntuvat kärkkyvän uutta parempaa kumppania kuin auton vaihtajat tai kännykän päivittäjät. Ehkä joku kokee tavaran vaihtamisen uuteen parantavan elämänlaatua. Ihmissuhteissa toiseen kunnolla tutustuminen, luottamuksen ja rakkauden syventäminen, turvallisuus ja suhteeseen panostaminen tuo syvempää tyydytystä.

Joissakin markkinatutkimuksissa on todettu liian suuren valikoiman hämmentävän ihmisiä. Jos värejä, makuja tai malleja alkaa olla kymmenittäin, voi käydä niin, ettei ihminen pysty päättämään mikä olisi paras. Valinta jää tekemättä.

Ihmissuhteissakin voi käydä niin, ettei suuren ihmismäärän keskeltä löydykään ketään mieluista. Tai aina uuden vaihtoehdon esiin nouseminen alkaa hämmentää.

Edinburgin yliopiston psykologi Alison P. Lenton ja Essexin yliopiston ekonomisti Marco Francesconi analysoivat yli 3 700 pikadeittipäätöstä. Kun osallistujien ominaisuudet vaihtelivat paljon (pituus, ikä, ammatti, koulutus) ihmiset tekivät vähemmän tapaamisehdotuksia kuin tilanteessa, jossa treffiehdokkaat olivat samankaltaisempia. Tapaamisehdotukset vähenivät erityisen paljon, jos ihmisille esiteltiin isompi joukko potentiaalisia partnereita. Tutkijat arvelivat, että ainakin pikadeittien tyyppisessä hieman kiireisessä tilanteessa valikoiman laajuus aiheuttaa vain hämmennystä.

Mitä enemmän vaihtoehtoja, sitä vaikeampi valita. Johtuuko juuri suurten kaupunkien runsas yksinäisten ja yksinasuvien määrä tästä ilmiöstä?

Too much of a good thing? Variety is confusing in mate choice. Biology Letters. 2.3.2011.