Parinvalinnassa kannattaa huomioida toisen ravintotottumukset.
Kalifornian yliopiston tuore tutkimus väittää runsaan transrasvojen nauttimisen liittyvän aggressiivisuuteen.
Asiasta uutisoiva Scientific American Mind neuvoo rauhallisuutta tavoitteleville, että roskaruoan syönti pitäisi lopettaa.
Kovien rasvojen tiedetään olevan vahvasti yhteydessä syöpään ja sydänvaivoihin. Lääketieteen apulaisprofessori Beatrice Golomb alkoi epäillä transrasvojen vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen huomattuaan, että terveelliset DHA omega-3 -rasvahapot tuottavat rauhoittavan, antidepressiivisen vaikutuksen. Transrasvat taas estävät kemiallisen prosessin, jossa rasvahapot muunnetaan DHA:ksi, mikä sai Golombin epäilemään, että kovat rasvat saattavat olla yhteydessä aggressiivisuuteen.
1018 yli 20-vuotiasta miestä ja naista osallistui Golombin tutkimukseen, jossa selvitettiin osallistujien ravintotottumusten lisäksi heidän kärsimättömyyttään, ärtyneisyyttään ja aggressiivisuuttaan. Transrasvojen nauttimisen ja aggressiivisuuden välillä löytyi voimakas korrelaatio. Golombin mukaan transrasvahapot ovat selvempi ennustaja aggressiivisuudelle kuin perinteiset riskitekijät, kuten ikä, sukupuoli (mies), (matala) koulutus ja tupakointi. Löydökset pätivät miehiin ja naisiin, kaikkiin ikä-, etnisiin ja sosioekonomisiin ryhmiin.
Tutkijoilla ei kuitenkaan ole varmuutta syy- ja seuraussuhteen suunnasta. Transrasvat eivät välttämättä aiheuta vihamielistä käytöstä. Voi olla, että aggressiiviset ihmiset pitävät epäterveellisestä ruuasta. Tai ehkä valmisruuissa on jotakin muuta, mikä aiheuttaa vihaisuuden.
Jos etsii hyväsydämistä ja loistavan itsehillinnän omaavaa kumppania, kannattaa ehkä mieluummin kuitenkin valita tuoreruokia ja pehmeitä öljyjä nauttiva kuin ranskiksia ja lihiksiä napsiva häjyläinen.
Scientific American Mind, July 2012