Vuoden suurimman ryyppyjuhlan ja kostean kauden avauksen aikaan on hyvä hetki miettiä viinan vaaroja.
Monet parit juhlivat mielellään silloin tällöin. Satunnaisella yhdessä juopottelulla onkin havaittu olevan suotuisa vaikutus parisuhteen onnellisuudelle (mm. Väestöliiton tutkimus).
Viime vuonna USA:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan viinan tai muiden päihteiden säännöllinen suurkuluttaja ei sen sijaan pääse naimisiin, tai jos pääsee, niin paljon myöhemmin kuin muut. Alkoholistin avioliitto myös päättyy tavallista useammin eroon ja liitto kestää lyhyemmän ajan kuin selväpäisillä.
Indianan yliopiston kasvatuspsykologian apulaisprofessorin Mary Waldronin johtamassa tutkimuksessa seurattiin 5000 australialaiskaksosen elämää. Kaksosten tekemiset selvitettiin tarkoin...Milloin viinanjuonti alkoi, koska mentiin naimisiin ja tuliko mahdollisesti ero.
Waldronin mukaan päihteidenkäytön tiedetään lisäävän nuorten varhaista kotoa muuttoa, mutta kukaan ei ole aiemmin seurannut, mitä tapahtuu kun nuoret aikuiset tulevat perheenperustamisikään. Waldronin ryhmä seurasi alkoholismin vaikutusta ihmissuhteisiin koko elämänkaarella.
Ja tulos oli: viina vaarantaa parisuhteen.
Alkoholismi vaikuttaa voimakkaasti sekä miesten että naisten avioliittoihin. Alkoholistimiesten todennäköisyys solmia avioliitto on 36 prosenttia pienempi ja alkoholistinaisten 23 prosenttia pienempi kuin keskimäärin. Naimisiin päässeen juopon avioeron todennäköisyys on yli kaksi kertaa suurempi kuin ei-alkoholistilla.
Waldron varoittaa avioliitosta haaveilevia nuoria viinan vaaroista: ”Et pääse naimisiin tai jos pääset, liittosi päättyy helpommin eroon. Alkoholismin seuraukset ihmissuhteisiin alkavat jo ennen kuin edes tutustut tulevaan kumppaniisi!”
[video]http://www.youtube.com/watch?v=Zb6BUTeHkWI[video]
IU News Room 26.1.2011
14 kommenttia
Anonyymi
29.4.2012 13:57
Tosin onhan he naimisissa alkoholin kanssa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
29.4.2012 16:14
Tärkeä tutkimus joka tarjosi ennen kaikkea uutta tietoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
29.4.2012 16:52
Mitä tuohon sanoisi??? Joku on varmaan vääntänyt alkoholistin määritelmän eli "..yli X annosta viikossa nauttiva on alkoholisti..." tms. Tuommoisen määritelmän arvo lienee lähinnä jossain ihmisten luokittelutilastoissa, ei elävässä eämässä.
Vastaa kommenttiinToinen outo piirre tekstissäsi on tuo avioliiton pitäminen ainoana oikeana elämisenmuotona? Asenne pilkahtelee noissa "pääsee naimisiin"-sanonnoissa. Kaikki eivät tällaisiin kategoriointeihin sovi.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
29.4.2012 21:40
Alkoholistihan on viiinasta riippuvainen ihminen, jolla alkaa mennä muu elämä juomisen ehdoilla. Sitä ei välttämättä voi tarkasti grammoissa määritellä. Suomessa viranomaiset ovat määritelleet suurkuluttajan rajan. Tavallaan ihminen voi olla alkoholisti, vaikka ei sitä rajaa ylittäisi. Kyse on riippuvuudesta. Jokainen alkoholistin läheinen kyllä yleensä tietää mistä puhutaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mirja Wuokko
29.4.2012 22:00
Luulen että monessa parisuhteessa tiedetään milloin viina alkaa olla ongelma. Ongelma ei välttämättä synny virallisista määritelmistä, vaan alkaa silloin, kun päihteidenkäyttö alkaa häiritä ihmissuhteita ja arkielämää. Viina menee kumppanin edelle.
Kyllä, arvostan itse kovasti parisuhdetta. Blogissani kuitenkin naimisiin pääsemisestä puhuu tutkija Waldron. Siksi kyseinen teksti on lainausmerkeissä.
Waldron tietää mistä narusta vetää,sillä enemmistö ihmisistä arvostaa parisuhdetta, varmaan kaikissa maailman maissa.
Suomessa perhe ja parisuhde ovat erityisen tärkeitä ihmisille (esim. Väestöliitto: "Suomalaiset arvostavat perhettä ja parisuhdetta elämänsä tärkeimpinä asioina." http://vaestoliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/ddbb6df77fec1706ce77487f64014bf3/1335725025/application/pdf/263809/PP-ohjelma_nettiversio.pdf)
Yksineläjät ovat ihmisinä yhtä arvokkaita ja tärkeitä kuin perheessä asuvat. Yli miljoona ihmistä asuu Suomessa yksin. Olen kirjoittanut siitäkin. Blogini aihe on kuitenkin suhteet ja pyynnöstä kirjoitan paljon parisuhteista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
29.4.2012 23:21
Mirja on ilmiselvästi PÄÄSSYT naimisiin...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dia
30.4.2012 10:26
Nopean läpiluvun seurauksena tehty tiivistelmä: "Alkoholi hankaloittaa elämää myös parisuhde-wise ja saattaa estää parisuhteen muodostumisenkin."
En koe saaneeni uutta tietoa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
30.4.2012 10:51
Uutta tietoa ovat täsmälliset prosenttiluvut siitä kuinka paljon alkoholismi haittaa suhteen muodostumista.
Pariutumisen lykkääntyminen ei näytä olevan monellekaan tiedossa, kun katsoo menoa missä tahansa baarissa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
30.4.2012 18:58
Nollahypoteesin osoittaminen oikeaksi on ihan kiinnostava uusi tieto, Diablesse.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
2.5.2012 11:29
Voi te ymmärtämättömät tieteen vihaajat ja ilkkujat. Välttämättömien eloonjäämisduunien jälkeen tutkijan ammatti on kaikista hienoin. Ken ei sitä ymmärrä, jää niin paljosta paitsi. Otan osaa.
Jos kaikki maailman asiat jäisivät muutamien kovaäänisten ennakkoluulojen varaan, voi mihin suohon jumittuisimme.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
2.5.2012 15:26
Tuota olen itsekin miettinyt, että missä se alkoholistin raja menee. Nyt keväisellä säällä itsellä saattaa mennä pullo viiniä illassa, n. viitenä iltana viikossa (ja viikonloppuisin menee joskus kaksikin pulloa illassa). Aviomies istuu vastapäätä ja ottaa olutta.
Kuitenkaan tämä 'ronski tissuttelu' ei arkea haittaa; seuraavana aamuna herätään virkeinä töihin, olemme molemmat vielä ammateissa, joissa täytyy olla skarppi. Ruoka tulee laitettua joka päivä, pyykit pestyä, kämppä siivottua, koirat ruokittua...
Koskaan ei ole krapula, eikä välipäivien jälkeen ole liskojen yötä.
Alkkiksia vai ei?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Mirja Wuokko
2.5.2012 17:00
Varmaan eri tahoilla on omat rajansa (THL, A-klinikka, HUS, työterveyslääkäri, äiti, kumppani, lapset...).
En ole lääkäri, enkä tutkija, mutta suurkuluttajien ryhmään varmaan päädyt joka tapauksessa. Naiselle 5-7 pulloa viiniä viikossa on aika paljon. Jotkut saavat terveyshuolia tuolla määrällä jo muutamassa vuodessa, mutta toiset porskuttavat pitkäänkin ilman harmia. Luin vähän aikaa sitten jostain maksalääkärin kommentteja ja uusin kirroosiryhmä ovat naiset, jotka eivät ole koskaan olleet kännissä (mutta siis ovat tissutelleet itsensä sairaalaan).
Naiset kärsivät viinasta miehiä enemmän, eli keskimäärin miehet voivat juoda enemmän ja pidempään ennen kuin terveys brakaa.
Jos pysyt sivistyneessä tilassa ja työkunnossa noilla määrillä, on se ainakin merkki siitä, että aivosi ja hermostosi ovat tottuneet viinaan. Onko se hyvä vai huono asia?
Parisuhdeongelmia alkoholi ei ole ilmeisesti aiheuttanut.
Yhtenä alkoholismin piirteenä on pidetty henkistä ja fyysistä riippuvuutta. Voitko olla juomatta vaikka kuukauden? Millaisia henkisiä tai fyysisiä oireita saat siitä, jos lopetat kokonaan?
Riippuvuuden käsite on häilyvä. Suurin osa ihmisistä juo joskus, mikä on kivaa ja jopa terveellistä (koska kohtuukäyttäjät ovat tutkimusten mukaan absolutisteja terveempiä ja onnellisempia). Kuinka riippuvaisia kohtuukäyttäjät siis ovat? Fyysistä riippuvuutta ei varmastikaan ole, mutta ärsyttäisikö juhlia juhlat tästä eteenpäin kokonaan ilman alkoholia?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.5.2012 12:08
No myönnettäköön, etten toki porskuta ympärivuotisesti pullo viiniä päivässä - periaatteella. Ilmeisesti jonkin sortin toleranssia on joo tullut rakenneltua, tosin pullo tyhjentämiseenkin käytän yleensä 4-5 tuntia, kaipa siitä osa kerkeää jo palaakin, varsinkin kun ruokailu yhdistetään tissutteluun.
Parisuhdeongelmia ei tosiaan ole, kun kummatkin ovat samanlaisia loppasuita. Joskus tulee tietoisesti pidettyä alkoholivapaita kausia, mutta olemme kyllä ainakin henkisesti riippuvaisia, myönnän. Bileet ilman alkoholia eivät tule kysymykseenkään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
5.5.2012 21:33
Olet alkoholisti. Suurkuluttajan raja mennyt yli jo aikaa sitten. Pullo vie naista.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin