Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on haamuraskaus.

Mies raskaana  3

Kun nainen alkaa odottaa lasta, monen miehen masu alkaa kasvaa samaan tahtiin. Ajattelin sen johtuvan solidaarisuudesta ja yhteisistä välipalahetkistä.

Tämä haamuraskautena (Couvade Syndrome) tunnettu ilmiö on ilmeisesti tervehtinyt ihmisiä iät ja ajat. Antropologit ja historiantutkijat tuntevat nimittäin asian. Lääketiede on löytänyt ilmiön taustalta kylmää faktaa aivojen peilisoluista, ja tietenkin hormoneista.

On väitetty, että jopa 65 prosenttia tulevista isistä kärsisi joistakin raskausoireista.

Ennen synnytystä miesten hoivahormoni prolaktiini nousee noin 20 prosenttia. Kortisolitaso tuplaantuu ja herkkyys ja valppaus paranee. Synnytyksen jälkeen miesten testosteroni putoaa noin kolmanneksella ja estrogeenitaso nousee tavallista korkeammaksi. (Katherine Wynne-Edwardsin mukaan miesten estrogeenitaso nousee noin kuukautta ennen synnytystä ja pysyy korkealla noin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen.) Kaikki muutokset auttavat miestä kiintymään lapseensa.

Isät eivät yleensä kuule vauvan itkua yhtä hyvin kuin äidit. Miehet joiden testosteronitaso on alhainen kuulevat vauvan inahdukset hyvin. Testosteroni vähentää molempien sukupuolten ”äidillisyyttä”.

Myös isät tai ottovanhemmat voivat muuttua ”äidillisiksi”, jos ovat läheisessä kontaktissa vauvaan. Oksitosiiniarvot nousevat ja vauva tulee elämässä ykköseksi. Vauvaa lohduttavilla miehillä on myös korkea prolaktiinitaso.

Mitä enemmän tekee jotakin, sitä enemmän aivot varaavat aivosoluja ja aivokapasiteettia asialle. Alison Flemingin tutkimuksissa selvisi, että isät ovat parempia reagoimaan lapsiin kuin lapsettomat miehet (mikä yllätys). Ross Parke on tutkinut miesten ja naisten lastenhoitotapoja ja totesi ne yhtä hyviksi.

Wikipedian artikkeli haamuraskaudesta väittää pahimpien raskausoireiden tulevan tossun alla oleville miehille. Dominoiva vaimo saa miehenkin raskaaksi.

Jälkikasvuun satsaaminen kannattaa: Scientific American raportoi tutkimuksesta, jonka mukaan lapset, joiden isät osallistuvat heidän elämäänsä pärjäävät paremmin sekä koulussa että sosiaalisissa tilanteissa.

Hauska wikipedia-juttu aiheesta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Couvade_syndrome

Louann Brizendine: The Female Brain