Ovatko kotisynnyttäjät hörhöjä?

  • Mirja Wuokko

Luin Hesarista kotisynnytysten suosion kasvaneen Suomessa. Kyseessä ei vielä ole mikään iso buumi, vaan puhutaan joistakin kymmenistä suunnitelluista kotisynnytyksistä.

Suunnitellun kotisynnytyksen ideana on kai välttää sairaalan laitosmaisuus ja kova ilmapiiri. Kotona saa synnyttää rauhallisesti tutussa paikassa ja itse valitun tutun kätilön avustuksella.

Suomalaiset kotisynnytyksiä tekevät kätilöt ottavat yleensä asiakkaikseen vain terveitä uudelleensynnyttäjiä. Riskiraskaudet tai ensikertalaiset ohjataan sairaalaan. Usein kotisynnytyksiin ryhdytään vain jos sairaala sijaitsee aika lähellä. Näin taitava kätilö voi ennakoida synnytyksessä mahdollisesti tulevia yllätyksiä ja toimittaa synnyttäjän tarvittaessa sairaalaan.

Brittisarja kotisynnyttäjiä avustavista kätilöistä oli mielestäni kiva. Lehtien kuvailemat tunnelmalliset synnytykset omassa olohuoneessa kynttilän valossa kuulostavat melkein hyvinvointihoidoilta.

Jotenkin minun on kuitenkin vaikea lähteä täysin sydämin mukaan tähän tunnelmointiin. En tiedä johtuuko asenteeni vain suomalaisten viranomaisten tylystä suhtautumisesta kotisynnytyksiin.

Lääkärikirja Duodecimin mukaan "Äitiyskuolleisuutta on voitu vähentää keskittämällä synnytykset suuriin yksikköihin, joilla on käytettävissään paras mahdollinen teknologia, lääkkeet ja asiantuntemus".

Sosiaali- ja terveysministeriön raportissa "Synnytyspalveluiden valtakunnallinen toteuttaminen" (Anna-Maija Tapper, 2011:8) todetaan äitiys- ja lapsikuolleisuuden laskeneen juuri hyvän neuvolatoiminnan ja kotisynnytysten loppumisen ansiosta. Sivulta 12 löydän pelottavan kohdan:

"Synnytykseen liittyvä massiivinen komplikaatio on odottamaton, harvinainen ja usein vakava tapahtuma, jota esiintyy myös entuudestaan täysin terveillä synnyttäjillä. Jokaisessa synnyttävässä yksikössä on vakaviinkiin tilanteisiin varauduttava. Niiden hoitoon vaaditaan synnytysyksikössä mittavia apuvoimia ja usein myös erikoisosaamista tai -välineistöä."

Ketään ei voi pakottaa sairaalasynnytykseen, ja niissä on varmasti paljon moitittavaa tunnelman, äitien kohtelun ja aikataulujen ym. osalta. Äidin vointi ja mieliala voivat vaikuttaa synnytyksen kulkuun. Synnytys voi jopa vaikeutua tai pitkittyä, jos äitiä pelottaa ja ahdistaa pahasti. Silti kiltin kansalaisen ääni minussa piipittää, ettei se sairaala nyt niin kamala ympäristö ole, ja onhan se normisynnytys yleensä ohi vuorokaudessa. (Vaikka tosiasiassa sairaalaympäristö on mielestäni epämiellyttävä ja stressaava.)

Sairaalan kivunlievitykset ja valmius auttaa äitiä ja vauvaa ongelmien tullessa ovat hyvä asia. Synnytyskipu voi olla elämän pahin kipu, eikä sen lievittäminen ole syntiä. Kivun saaminen siedettäväksi voi jopa helpottaa synnytystä. Käsittääkseni lääkityksestä tai makuullaan synnytyksestä voi myös kieltäytyä, vaikka synnyttäisikin sairaalassa.

Ihminen ei myöskään aina etukäteen tiedä tarvitseeko sittenkin kivunlievitystä tulevissa koitoksissa.

Suomessa väitetään olevan maailman matalin äitiys- ja lapsikuolleisuus juuri hyvän neuvolatoiminnan ja toimivan synnytyssysteemin takia. Nyt en ole kuullut mitään dramaattisia uutisia kotisynnytyksistä, mutta jos niiden suosio kasvaa kunnolla, moni asiantuntija kysyy ovatko niiden kannattajat valmiita myös heikentämään hyviä eloonjäämistilastojamme.

Monet lääkärit ovat huolissaan ilmiöstä. Vaikka synnytyssairaaloita vähennetään ja monin paikoin Suomea matkat sairaalaan ovat jopa satoja kilometrejä (mikä tietenkin heikentää äitien ja lasten turvallisuutta esimerkiksi syöksysynnytyksissä), on samaan aikaan tulossa tiukennuksia synnytyssairaaloiden kapasiteettiin. Niiden tulisi tarjota ympärivuorokautista mahdollisuutta esimerkiksi hätäsektioon. Eli suuntauksena sairaaloissa on osaamisen ja turvallisuuden lisääminen.

Tunnen itse monta naista, joille on tullut synnytyksessä yllätyksiä. Täysin normaalin tuntuinen raskaus päätyy esimerkiksi juuri hätäsektioon, tai istukka ei lähdekään synnytyksen jälkeen irti, jolloin äiti on vaarassa kuolla verenvuotoon aika nopeastikin. Kaikista vaaroista ei saa etukäteisvaroitusta.

(WHO:n mukaan yleisin äitiyskuolleisuuden syy on vakava verenvuoto (25%).)

Kotisynnyttäjillä täytyy olla tosi hyvät hermot ja oma vahva ajatus siitä, että he toimivat oikein. Miksi he muuten ottaisivat niin ison riskin oman lapsensa kohdalla? Vaikka tosi harva synnytys päättyy katastrofiin, ovat sellaisen seuraukset kuitenkin niin ikävät, että voiko sellaisen antaa itselleen anteeksi? Vai onko terveysfasismi jyrännyt tämän (turhan?) pelon meihin hallintoalamaisiin?

Asian taustalla täytyy olla sellaisia tekijöitä, joista ei paljon julkisuudessa puhuta. Kotisynnyttäjällä täytyy olla vahva intuitio siitä, että hän tekee oikein ja että kaikki menee hyvin. Miksei oman kehonsa hyvin tunteva ihminen voisi periaatteessa tuntea itse miten voi ja mihin pystyy?

Lisää hämmennystä asiaan tuovat monissa muissa (hyvinvointi)maissa paljon yleisemmät kotisynnytykset. Ilmeisesti kehittyneissä maissa tapahtuvat kotisynnytykset eivät tilastojen valossa ole suurempi riski äidille ja lapselle kuin sairaalasynnytys.

Tässä yksi esimerkki.

Mitä mieltä olette? Onko viranomaisnäkemys liian tiukka? Tulisiko kotisynnytys nimetä yhdeksi asialliseksi vaihtoehdoksi sairaalasynnytykselle?

9 kommenttia

shiwan8

25.8.2014 06:03

Sairaalaan on moni kuollut synnytyksen seurauksena, mutta käytännössä jokainen heistä olisi kuollut myös kotonaan. Paljon useampi on selvinnyt sairaalassa komplikaatioista jotka muuten olisivat johtaneet kuolemaan. Siitä voi sitten helposti laskea 1+1 onko fiksua väkisin synnyttää kotona jos on muita turvallisempia vaihtoehtoja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

he2he

25.8.2014 08:49

"Ilmeisesti kehittyneissä maissa tapahtuvat kotisynnytykset eivät tilastojen valossa ole suurempi riski äidille ja lapselle kuin sairaalasynnytys."

Tilastollinen päättely vaatii sitä, että on olemassa tilastot, joista päätellään. En löytänyt tekstistä mihin tilastoon tässä viitataan.

"WHO:n mukaan yleisin äitiyskuolleisuuden syy on vakava verenvuoto (25%)"

Jos yleisin syy äitiyskuolemaan on vakava verenvuoto, eiköhän parhaat puitteet hoitoon ole sairaalassa, jossa on joukko asiantuntijoita yhden kätilön sijaan.

Tästä tekstistä tulee sellainen mielikuva, että kotisynnytys on hienoa, koska "musta tuntuu siltä ja naapurin Maijakin tykkäs" unohtamatta kaikki asiaan liittyvät faktat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

26.8.2014 11:06

Halusin blogissani pohtia kotisynnytyksiä ja niiden suosion lisääntymistä. Oma lähtökohtanihan on kriittisen torjuva. Sanon sen aika monta kertaa blogissani. Suomessa myös yleinen mielipide on jossain määrin kotisynnytyksiä vastaan.

En halua lähteä tuomitsemaan ihmisiä tuosta vain, koska ymmärrän, että kotisynnytyksen valinneet ajattelevat tästä asiasta eri tavalla kuin minä. Itse ajattelen, että juuri näin dramaattisissa elämän ja kuoleman kysymyksissä luulisi olevan luonnollista valita turvallisin vaihtoehto. Kotisynnyttäjät eivät selvästikään ajattele vaarantavansa omaa ja lapsensa elämää, joten heillä on jotain sellaista tietoa, jota minulla ei ole. Kotisynnyttäjät ovat varmaan etsineet keskivertosynnyttäjää enemmän tietoa aiheesta.

Blogin lopussa on linkki Kaaron artikkeliin, jossa käsitellään juuri länsimaisia synnytyksiä. Siinä suomalainen asiantuntija kertoo kotisynnytyksiä koskevan tiedon olevan osittain ristiriitaista, mutta kertoo, että Cochrane-katsauksen mukaan suunnitellut kotisynnytykset ovat yhtä turvallisia kuin sairaalasynnytykset. Siksi kysyn blogissani onko virallinen (sairaalasynnytyksiä ainoana vaihtoehtona pitävä) linja liian tiukka tässä asiassa?

kotiin_on_moni

25.8.2014 19:14

Vauraissa länsimaissa kotisynnytyksiä on paljon vain Alankomaissa - ja siellä on myös äiti- ja vauvakuolleisuusluvut synnytyksissä korkeammat kuin muuten moiselta maalta odottaisi. Alankomaissa kuolee melkein tuplasti enemmän äitejä synnytyksiin kuin esim. Italiassa.

Jos kerran on pokkaa ja rohkeutta synnyttää kotona, eikö voisi käyttää sitä samaa voimaa synnytyslaitoksella? esim. vaatia haluamansa asennon ja kipulääkityksen määrän ja tokaista mahdollisesti ikäville hoitsuille tms., että voisivat olla nätimminkin jne.?

Holhouksen rajaa on tietty hankalaa vetää, mutta niin kauan, kun yhteiskunta sitten kuitenkin maksaa korjailulaskut, sen ei kyllä kannata riskialttiimpia tapoja suositella. Kuolleisuutta yleisempää on kuitenkin vammautuminen ja se on kallista. Esim. jos vauva jää ilman happea liian pitkäksi aikaa ja saa aivovamman siksi, että kotona ei ole henkilökuntaa ja välineitä synnytyksen nopeuttamiseen (esim. hätäsektioon), yhteiskuntahan ne vammaishoitokulut, -eläkkeet, laitospaikat jne. sitten maksaa. Ts. siitä vaan synnyttämään kotona, kunhan varautuu sitten maksamaan kaikki kulut, jos homma menee pieleen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Voi lapsiparkoja!

26.8.2014 01:14

Sikiö on täysin lainsuojaton. Nainen saa tehdä kohdussa asuvan syntymättömän lapsensa vahingoksi mitä tahansa eikä kukaan voi estää. Voi röökata, ryypätä, piikittää Subutexiä. Mahdollisuus synnyttää sairaalassa röökitopan hinnalla maailman pienimmällä riskillä on parasta mitä hyvinvointivaltio suomalaiselle tarjoaa. Sata vuotta sitten, kun synnytettiin saunassa, kuoli äitejä ja varsinkin vauvoja synnytyskomplikaatioihin kuin kärpäsiä, ei sitä enää kukaan muista. Nainen saa vaarantaa syntymättömän lapsensa terveyden ja hengen myös tällä kotisynnytyshulluudella eikä kukaan voi mitään. Lainsäätäjät herätys!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tuuli.hattu801

26.8.2014 09:50

Kätilöt voivat olla ikäviä ja kannustamattomia sairaalassa. Vähän sellaista arpapeliä saako ikävän vai mukavan kätilön. Siinä suhteessa ymmärrän halun synnyttää kotona tutussa ympäristössä. Kuitenkin se turvallisuus mietityttäisi, jos itse pohtisin asiaa omalta kohdaltani.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

26.8.2014 11:14

he2he, voisin lisätä vielä edelliseen kommenttiini, että Suomessa on tosiaan nykyään sellainen linja, että kysytään salikaverilta ravitsemusneuvoja ja naapurin Maijalta ohjeita syövän hoitoon. En kannata tätä suuntausta, sillä uskon enemmän asiantuntijan edustamaan tieteelliseen sen ajankohdan parhaaseen tietoon kuin satunnaisen yksilön omakohtaiseen kokemukseen, jota hän vielä taikauskoisesti tulkitsee.

Suomen terveysviranomaiset ehkä ottavat jatkossa tarkemmin kantaa kotisynnytyksiin, ja tekevät sen varmaan tutkimustietoon perustuen ja vakavan harkinnan jälkeen. Kotisynnytyksen riskit saattavat kuitenkin olla pienemmät kuin mitä on pelätty, ja esimerkiksi tästä voidaan keskustella. Lisäksi minua kiinnostavat ne syyt miksi ihmiset valitsevat poikkeavia tapoja toimia varsin säännellyssä yhteiskunnassamme.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

29.8.2014 09:03

Ihmeellistä että sääntöjen ja kieltojen luvatussa maassa vauvalla ei ole juuri mitään oikeuksia niin kauan kuin se on sisäpuolella.

Huolimatta new age hörhöilyistä, synnytys on aina iso riski. Jos ja kun hätäsektio tarvitaan, se suoritetaan noin vartissa, äidin ja lapsen suojelemiseksi siinä on kiire.

tklekuri1971

27.8.2014 16:01

Ovat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi