Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on rajat.

Parisuhdetta voi hoitaa yksin  2

”Usein parisuhdeongelmat on yksilön ongelmia”, väittää parisuhdeneuvoja Sari Liljeström. Liljeström työskentelee parisuhdekeskus Katajassa.

”Apua voi siis myös hakea yksin. Parisuhdetta voi hoitaa yksin”, sanoo Liljeström.

Liljeströmin mukaan muutosta parisuhteen ongelmiin voi hakea muuttamalla omaa käytöstään. ”Se lisääntyy mihin keskittyy”, hän muistuttaa.

Parisuhteen kestävyydelle tai ongelmien sietämiselle ei voida laittaa mitään yleistä rajaa. Ihmisten tausta ja henkilökohtaiset ominaisuudet ratkaisevat pitkälti myös parisuhteen joustavuuden määrän.

”On olemassa yksilön rajat, ei parisuhteen kestävyyden ongelmaa, vaan yksilön rajat. Ihmiset panee suojat päälle, kun on menty lähelle rajaa.”

Usein kuulee, että riitaan tarvitaan kaksi, tai että parisuhdetta voi hoitaa vain yhdessä. Liljeströmin näkemys on virkistävä ja toivoa antava, jos kokee parisuhteen vaikeaksi, eikä kumppani halua lähteä vaikka pariterapiaan. Kärsivä voi hakea apua ihan itse.

Liljeströmin mukaan useimmat ihmisen kriisit ovat yksilön kriisejä. Omia ajatuksia ja tunteita tutkailemalla voi saada avun hankalaan tilanteeseen. Samalla usein muutkin ihmissuhdeongelmat, kuten parisuhteen klikit, helpottavat.

Liljeströmin mielestä aikuisten ihmisten tulisi käsittää, ettei toinen henkilö voi koskaan ratkaista kaikkia ongelmiamme ja tyydyttää kaikkia tarpeitamme.

”Hyvä parisuhde on sellainen, jossa saan ajoittain riittävästi sitä mitä tarvitsen, jotta kestän ne hetket kun en saa.”

Sari Liljeströmin luento 30.11.2016


Seksi-orientaatiot  3

Nuoret aikuiset voidaan jaotella erilaisiin kivoihin ryhmiin seksuaalikäyttäytymisen perusteella. Krista Papp, Osmo Kontula ja Kati Kosonen tutkivat parittelukumppanien määrää, kontaktien laatua sekä riskinottoa. Tutkijoiden mukaan seksuaalisuus on vuorovaikutusta. Ja tämä ei kuulkaas ole kaikille mitenkään itsestäänselvää.

Hyvää vuorovaikutusta jouduttavat sellaiset ominaisuudet kuin avomielisyys, sosiaalisesti hyvä suorituskyky, herkkyys (toisen viesteille ja tarpeille) ja kyky käyttää joustavasti erilaisia psyykkisiä ja käyttäytymisstrategioita, jotta voi sopia seksuaaliset kohtaamiset molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

Hyvät vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot auttavat myös suojaamaan itseä ja toista turhilta riskeiltä, jopa kiihkeän seksin tiimellyksessä. Fiksuus ja hyvä itseluottamus vahvistavat seksuaalista osaamista.

Tutkijat jakoivat nuoret aikuiset karkeasti kahteen joukkoon: kontakti-orientoituneisiin ja pakonomaisiin seksikäyttäytyjiin.

Kontakti-orientoituneet huomioivat omat ja kumppanin seksuaaliset toiveet ja rajat vakavasti ja solmivat emotionaalisia ja tasa-arvoisia suhteita. He kypsyvät aikuisiksi harmonisesti kumppanin kanssa rinta rinnan.

Pakonomaiset mieltävät itsensä ja kumppaninsa kohteiksi: keräävät päänahkoja ja keskittyvät vain seksiin. Heidän on vaikea antautua tunnetasolla ja sitoutua toiseen. Tällaiset nuoret aikuiset saattavat olla sosiaalisesti eristäytyneempiä kuin hyviin kontakteihin kykenevät, eivätkä heidän suhteensa ole kovin vastavuoroisia.

Siitä sitten vaan valitsemaan ryhmänsä. Haluaako olla itsevarma ja henkisesti ja seksuaalisesti kyvykäs ja onnellinen - vai ei.

Nuorten aikuisten seksuaalikäyttäytyminen ja seksuaaliset riskinotot. Krista Papp, Osmo Kontula ja Kati Kosonen. Väestöntutkimuslaitos. Väestöliitto D36 2000.