Oletko törmännyt hyvännäköiseen joka pitää itseään rumana? Syy voi olla siskon tai veljen. Lapsena saatu leima on vaikea pestä pois.
Kuntoutuspsykologi Pia Kaulio ja psykologian tohtori Hanna Svennevig ovat tutkineet sisarusten vaikutusta elämään. Se on massiivinen.
Sisarukset ”jakavat” usein persoonallisuuden piirteet roolittaen jonkun fiksuksi, toisen luovaksi jne. Joskus tämä johtaa sen ”toiseksi fiksuimman” alisuorittamiseen. Perheessä syntyy arvojärjestys kauneuden, musikaalisuuden tai matemaattisen kyvykkyyden mukaan.
Kauniit lapset saavat enemmän huomiota ja haleja.
Ulkonäöstään alemmuutta tuntenut lapsi voi kokea itsensä rumaksi tai lihavaksi koko elämänsä, perusteetta. Kauniita pidetään mukavina, älykkäinä, itsenäisinä ja suosittuina.
Tutkimusten mukaan itsensä vähemmän viehättäviksi tunteneet naiset haluavat kompensoida alitajuntaan juuttunutta ulkonäköhäpeää monin tavoin: menestys, kosmetiikka ja kalliit vaatteet hautaavat riittämättömyyden tunteet. Vaarana on juuttua älykkään, hauskan tai rohkean rooliin.
”Fiksu” sisko voi perhe- ja sukujuhlissa tuntea olevansa mitättömyys ”kauniin” siskon rinnalla. Vaikka fiksu olisi väitellyt tohtoriksi ja menestynyt työelämässä, voi viehättävän sisaren tapaaminen viedä kaiken ilon omista saavutuksista.
Kateus voi pilata sisarussuhteen. Toisen hyvästä ei osata iloita. Onni kätketään. Vahvat reaktiot asioihin aikuisena kumpuavat usein lapsuuden haavoista. Rakentavasti kateellinen yrittää tsempata elämässä eteenpäin, haluamatta tuhota toisen onnea. Sisaruus on rakkauden koulu.
Pia Kaulio & Hanna Svennevig: Sisaruus. Rakkautta, vihaa, kateutta. Minerva 2006.