Ihmisen sympaattinen hermosto mukautuu usein läheisten ihmisten kanssa samantahtiseksi. Psykologi Anu Karvosen väitöstyössä havaittiin terapiaan hakeutuvien parien keskinäisen synkronian olevan huono.
Onnettomat, riitaisat parit eivät enää ymmärrä toistensa sanoja ja kehonkieltä. Huonosti menevässä suhteessa kumppanit käyvät eri rytmissä.
Tahdosta riippumaton sympaattinen hermosto on hyvä stressin ja tunteiden säätelyn mittari. Tunteet ja tuntemukset, esimerkiksi ahdistuneisuus, vaikuttavat suoraan kehon toimintoihin, eikä ihminen pysty teeskentelemään reaktioitaan.
Jyväskylän yliopistolle tekemässään väitöksessä Karvonen huomasi, että parhaiten synkroniassa olivat työparina työskentelevät terapeutit. Myös asiakas ja terapeutti saattoivat olla hyvässä synkroniassa keskenään, toisin kuin terapiaan hakeutuneet parit.
Terapian jatkuessa myös pariskuntien synkronia alkoi parantua. Karvosen mukaan psykoterapian on ajateltu auttavan puheen kautta. Nyt näyttää siltä, että myös sanattoman viestinnän kehittäminen parantaa ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja hyvinvointia.
Karvonen mittasi tutkittavien fysiologisia reaktioita etupäässä sympaattisen hermoston toiminnan avulla. Sydämen sykkeeseen liittyviä muuttujia ja ihon sähkönjohtavuutta mitattiin terapian alussa ja sen edetessä.
Pareilta myös kysyttiin heidän hyvinvoinnistaan. Parempi synkronia puolison kanssa edisti hyvinvointia, erityisesti naisilla.