Ihmissuhteissaan menestyvillä ja sosiaalisesti hyvinvoivilla ihmisillä on tutkimusten mukaan yleensä tietynlainen luonne: ulospäinsuuntautunut, miellyttävä, tunnollinen, emotionaalisesti tasapainoinen ja avoin.
Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus todistaa persoonallisuuden muutosten myös vaikuttavan sosiaaliseen hyvinvointiin samansuuntaisesti (http://spp.sagepub.com/content/3/6/698.abstract).
Ulospäinsuuntautuneet ja avoimet ovat muiden ihmisten suosiossa. Ekstrovertti on seurallinen ja avoin jakaa asioita itsestään, joten on luonnollista, että ihmisystävällinen ja helpommin ymmärrettävä henkilö tuntuu muista kivalta ja mutkattomalta.
Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan ehkä maailman eniten introvertteja. Muistaakseni ei niin seurallisten ihmisten osuuden on väitetty olevan jopa 40 prosenttia kansasta. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen on moneen kertaan kiistänyt ekstroverttien ylivertaisuuden. Hänen mukaansa introverteilla on usein jopa paremmat sosiaaliset taidot ja taipumusta empatiaan, mm. http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510383520.
Joskus etsitään vastakohdasta elämän täydentäjää. Puhelias saattaa ottaa ”kuuntelevan” parin, eli pölpöttäjä saa silloin itse olla äänessä. Ujoa ja hiljaista voi kiehtoa rohkea ja puhelias kumppani. Ehkä arka ihminen ihailee reippaita ihmisiä, tai hän laskelmoi voivansa jatkaa omalla tyylillään, kun saa jonkun hoitamaan perheen sosiaaliset suhteet ulospäin. Mykkää miestä pidettiin ennen viisaana. Kaupunkiolosuhteissa tällainen ei oikein toimi.
Rakkautta tutkineen professori Kaarina Määtän mukaan samankaltaiset sopivat hyvin yhteen. Kaksi introverttia voi siis menestyä ihmissuhteessaan ja tuntea sosiaalista hyvinvointia, vaikka ihan keskenään.
8 kommenttia
Anonyymi
25.11.2012 21:42
Jenkeissä pakotetaan introvertit ihmiset ekstroverteiksi ja sitten ne on varmaan hirveen onnellisia loppuelämänsä. Niinku jenkit on aina... Hyvä sitten tehdä tällaisia tutkimuksia, joisa ekstrovertit todetaan menestyjiksi!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
26.11.2012 00:40
Introvertti on menestyjä, koska hän ei tuhlaa aikaansa siihen että hakee pakkomielteisesti muiden ihmisten seuraa.
Ekstrovertti tuntee "olevansa elossa" vain silloin kun on huomion keskipisteenä ja muiden ihmisten ympäröimä. Heidän on vaikea tulla toimeen yksin eivätkä he pärjää työtehtävissä jotka vaativat itsenäistä päätöksentekoa ja yksinolon sietämistä..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
lautassilmä
30.7.2013 18:21
On ihanaa olla eläkkeellä ja saada olla ihan rauhassa, silloin tällöin tavata ystäviä ja sukulaisia. Työelämässä ollessa väsyin sellaisten "ekstroverttien" esiintymiseen, jotka olivat aina suuna ja päänä joka paikassa, halusivat AINA olla kaiken keskipisteenä. Oli vähän väsyttävää kahvihuoneessa koettaa piipittää jotain itselle tärkeää asiaa tai tapahtumaa, joka kerta rouva ekstrovertin elämässä löytyi aina parempaa, hän löi laudalta aina kaikkien toisten kokemukset, ainakin omasta mielestään. Yksi ystäväni on näitä kovaäänisiä ihmisiä (meidän kissakin pelkää häntä), hän haluaa aina voittaa minut. Viimeksi tavatessamme vähän ennen kuin lähdin mieheni kanssa autolla heidän mökiltään kotimatkalle, hänen piti vielä latistaa minun iloni kauniista Marimekon puserosta, jonka olin onnistunut ostamaan puolella hintaa. Kun hän ei muuten pystynyt "lyömään minua laudalta", kun ei itse ollut saanut hankittua sillä kertaa mitään niin edullista, hän selitti, että tyttärensä oli onnistunut saamaan yhden kauniin puseron "ilmaiseksi", kun kauppias unohti laskuttaa. Tää oli vaan esimerkkinä, miten heidän suvulla aina kaikki pyyhkii paremmin kuin mulla tai mun sukulaisilla. No, olen nähnyt tämän suhtautumisen vuosikymmenet, mutta olen tottunut siihen. Itse asiassa tapaan häntä vain pari kertaa vuodessa, miksikähän, vaikka meillä ei ole välimatkaa kuin 50 km.
Anonyymi
26.11.2012 12:41
Mietityttää ylipäätään se, miksi melkein yhteiskunnassa kuin yhteiskunnassa ekstroverttia pidetään ihmisyyden "oikeana" mallina. Minä olen introvertti, miksi MINUN täytyisi muuttua? En tunne edes tarvetta siihen. Omaan kuitenkin mielestäni sosiaalista pelisilmää enemmän kuin moni ekstrovertti. Minua ei vain kiinnosta olla ihmisten seurassa kauheasti, koska koen aistiylikuormituksen ja hakeudunkin usein (vapaaehtoiseen) yksinäisyyteen. Pystyn ja osaan hoitaa kaikki normaaliin elämiseen tarvittavat asiat ongelmitta. Yhtä hyvin voitaisiin vaatia, että ekstroverttien täytyy muuttua introverteiksi.
Toki kumpikin piirre ääripäissään tuo ongelmia; liian introvertti ei uskalla välttämättä edes kunnolla poistua kodistaan tai vaikkapa soittaa kelaan. Liian ekstrovertti taas täyttää jokaisen päivän "tyhjän" aukon ihmisillä tai menemisillä jottei tarvitse kohdata ajautuksiaan ja tunteitaan yksinäisyydessä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
26.11.2012 17:30
Internetti on introverttien keskinäisen kehumisen kerho, ei sielä extrovertit pitkään viihdy. Kommenteissa taas introvertit koittaa selitellä. että ei muka kiinnosta pakkomieleisesti hyväksyntä ja seura =)
Tarkiste: vanha
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
26.11.2012 20:20
No, miksi ekstroverttienkään pitäisi muuttua? Ekstrovertit eivät myöskään ole sellaisia jyriä kuin monet (introvertit?) kuvittelevat: me vain saamme energiaa ja voimaa muista ihmisistä ja muiden seurasta. Huonoimman "sosiaalisen pelisilmän" tähän mennessä tavanneistani ihmisistä muuten omisti introverttimies, joka oli myös aivan järkyttävä jyrä "olen oikeassa enkä suostu kuuntelemaan tai edes keskustelemaan vaihtoehdoista"-mielipiteineen.
(Muuten: todellinen ekstrovertti ei ole "liian ekstrovertti": ajatus luistaa ja itsensä oppii tuntemaan paremmin ja syvällisemmin muiden kanssa kommunikoidessa. Ideoita ja aatteita on hyvä pallotella kuin jossain yhteisessä pelissä. Siinä tulee välillä sellaisia ahaa-elämyksiä, ettei paremmasta väliä. Yksin vain tylsistyy ja jää kaivelemaan napaansa. Tätä voi ehkä olla vaikea käsittää, jos oma mieltymys on yksinoloon suuntautunutta ja tavallaan hitaammin hautuvaa.)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Masa190
27.11.2012 12:10
Lahjakkaat ihmiset ovat yleensä introvetttejä. Nykyään he eivät enää pääse tekemään päätöksiä. Sosiaalinen älykkyys tuntuu olevan ainoa älykkyyden laji jota enää arvostetaan. Firmoja johtaa ektrovertit idiootit.
Yksi hyvä esimerkki on ekstrovertistä idiootista on Soneran entinen pomo Harri Koponen joka oli ihan sormi suussa kun tuli ongelmia. Sillä on kyllä varmaan ektsrovertin luonteen lisäksi aika kovat sukulaissuhteet että on päässyt ryssimään noin isoja kuvioita. Nyt joku meni jumakauta palkkaamaan sen Roviolle. Kohta menee reisille sekin firma. Tai no, siellä se ei ole TJ ni ehkä se ei pääse ryssimään asioita kovin pahasti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
1.12.2012 16:27
Masa190 sanoi jo kaiken, ei mitään lisättävää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin