Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on viehätysvoima.

Eripariset viehätysvoimaltaan  2

Valikoivan parinmuodostuksen teorian mukaan ihmiset valitsevat parikseen yhtä hyvännäköisen ja älykkään. Parisuhdemarkkinoilla optimoidaan pariutumistulos, eli otetaan paras mahdollinen partneri, joka voidaan saada.

Enemmistö pareista onkin keskenään suurin piirtein yhtä hyvännäköisiä ja taustaltaan samankaltaisia. Pitkät naivat pitkiä, koulutetut koulutettuja ja poliittinen tai uskonnollinen vakaumus harvoin poikkeaa pareilla radikaalisti.

Miksi osa ihmisistä on selvästi itseään kauniimman ihmisen kanssa parisuhteessa? Miksi kaunis ei ottanut ”samantasoista” kumppania?

Texasin ja Northwesternin yliopistojen psykologian tutkijat löysivät selittävän tekijän ”eriparisten” liitoille. Tutkijat lähtivät hypoteesista, jonka mukaan tutustumisen alussa markkinateorian mukaisista viehättävyysarvioista vallitsee hyvä konsensus. Ts. useimmat ihmiset pitävät samoja ihmisiä kauniina tai rumina. Mitä vähemmän aikaa olet tuntenut jonkun, sitä todennäköisemmin arvioit hänen viehätysvoimansa ”yleisellä asteikolla”. Tutun ihmisen ulkonäköön ei enää kiinnitä samalla tavalla huomiota.

Tutkimuksessa selvitettiin pariskuntien suhteen alkuvaiheita: kuinka kauan osapuolet olivat tunteneet toisensa ennen seurustelun aloittamista. Ulkopuoliset arvioijat antoivat pariskuntien ulkonäölle arvosanan.

Tutkijoiden hypoteesi piti paikkansa. Mitä nopeammin parit alkoivat seurustella, sitä todennäköisemmin he menivät kimppaan yhtä hyvännäköisen kanssa. Jos suhde alkoi ystävyydestä ja syveni myöhemmin seurusteluksi, eivät parisuhteen osapuolet olleet ulkonäköasteikolla samalla viivalla.

Jos kumppanit olivat tunteneet toisensa yli yhdeksän kuukautta ennen parisuhteen alkua, ei ulkonäkökorrelaatiota löytynyt lainkaan. Ulkonäöllisesti kumppani olisi voitu siis vaikka arpoa.

Ulkonäön eriparisuus saattaa aiheuttaa hämminkiä ulkopuolisissa. Pari saattaa saada ihmetteleviä kommentteja. Joskus vähemmän kauniille osapuolelle huomautellaan, että kumppani saisi ”paljon paremmankin”, miksi on tyytynyt sinuun.

Muuten eripariset ovat keskimäärin ihan yhtä tyytyväisiä parisuhteessaan kuin muutkin. Miksi näin ei olisi? Jos on valinnut toisen hänen erinomaisen hienon luonteensa takia, tai rakastaa hänen älyään ja huumorintajuaan, ei luulisi olevan valittamista.

Saattaa olla, että nykyajan isoissa ja kiireisissä yhteisöissä ulkonäön merkitys korostuu entisestään. Aiemmissa tutkimuksissa on tullut esiin urbaanien yhteisöjen polarisaatioilmiö: suositaan erityisen miehekästä tai naisellista ulkonäköä. Kauneudella voi erottua kovilla parisuhdemarkkinoilla. Tinder ja muut deittisovellukset saattavat jättää varjoonsa ihmisen sisäisen kauneuden.

Toisaalta jotkut erityisen nörtit kertovat löytäneensä henkisiltä ominaisuuksiltaan aidon helmen juuri netissä. Pitkän nettisuhteen aikana on saanut selville toisen luonteenpiirteitä, eikä ulkonäkö tunnu enää niin tärkeältä sitten kun tavataan livenä.

Lucy L. Hunt, Paul W. Eastwick, Eli J. Finkel: Leveling the Playing Field. Longer Acquaintance Predicts Reduced Assortative Mating on Attractiveness. Psychologal Science 11.6.2015


Menestyjät pettävät kumppaniaan  4

CityNewsissa julkaistiin 1.8. juttuni tutkimuksista, joissa menestyjät käyttäytyivät epäeettisesti: http://www.city.fi/artikkeli/Menestyj%E4t+sikailevat/4989/

Epämiellyttävä käytös ei kohdistu vain alempiin sosiaaliryhmiin, vaan menestyjät saattavat sikailla myös parisuhteessaan.

Hollantilainen yli 1500 menestyneen ihmisen tutkimus paljasti vallan lisäävän henkilön uskottomuutta. Valta-aseman nousu lisää luottamusta omaan kykyyn viehättää vastakkaista sukupuolta. Kiipineet olivat paitsi useammin uskottomia, myös suunnittelivat pettävänsä kumppaniaan aiempaa tiuhemmin. Tulos päti sekä miehiin että naisiin.

Tutkijoiden mukaan käsitys miesten voimakkaammasta taipumuksesta uskottomuuteen saattaakin johtua vain siitä, että miehillä on ollut enemmän valtaa. Menestyvät naiset ovat ihan yhtä petollisia kuin menestyneet miehet.

Hollywood-sagoissa muistetaan aina erikseen mainita, jos joku ihana filmitähti on siitä kummallinen, että on ollut uskollinen puolisolleen jo vuosia. Menestyksen ja viehättävän ulkonäön ajatellaan johtavan houkutuksiin ja haluun hyötyä hyvästä tarjonnasta.

Liikemiehistä elää mielikuva, jossa uusien diilien päälle rynnätään syömään, juomaan ja naisiin.

Pitääkö tutkimustulos paikkansa? Ovatko menestyneet ihmiset valmiimpia pettämään?

Psychological Science: Power Increases Infidelity Among Men and Women. July 2011.