KYSYMYS: Kaipaisin neuvoa, miten jatkaa eteenpäin täysin jumiutuneessa tilanteessa.
Olemme kolmikymppinen lapseton pariskunta. Yhdessäoloa on nyt takana 3,5 vuotta, josta suurimman osan olemme asuneet yhdessä. Ongelmana ovat jatkuvat riidat ja seksitön suhde.
Ongelmia on ollut jo pidemmän aikaa, reilusti yli puolet koko suhteemme kestosta. Erolla uhkailua on ollut molemmin puolin jo kauan, mutta jostain syystä olemme päätyneet aina jatkamaan yhdessä. Repivät riidat ovat toisinaan äityneet hyvinkin fyysisiksi, ja kolhuja ovat saaneet meidän molempien lisäksi asuntomme. 99-prosenttisesti väkivaltaisuudet ovat tapahtuneet humalassa. Vuodenvaihteen jälkeen olemme kummatkin vähentäneet alkoholinkäyttöämme paljonkin, eivätkä riidat sen myötä ole enää päässeet kehittymään väkivaltaisiksi. Henkisesti riidat ovat kuitenkin aivan yhtä rankkoja.
Riidat voivat alkaa mistä tahansa. Yleensä kaava tuntuu olevan se, että itse sanon jotain, joka ärsyttää miestäni, jolloin hän raivostuu, molemmat huudamme, ja hän aloittaa mykkäkoulun joka kestää yleensä siihen saakka, että itse lähestyn häntä tavalla tai toisella. Joskus hänkin on tehnyt aloitteen sopimiselle, mutta näissäkin tilanteissa riidat usein vain jatkuvat, sillä miehelläni on kova tarve sopua hakiessaankin huomauttaa, mitä kaikkea olen tehnyt väärin. Yleensä väärät tekoni ovat vääriä sanoja, vääriä äänensävyjä tai ylipäätään väärässä paikassa olemista väärään aikaan.
Mieheni jaksaa usein myös syyttää minua siitä, että huomauttelen hänelle kaikesta. Toisinaan huomauttelenkin, esimerkiksi kotitöihin liittyvissä asioissa, jos huomaan että mies on vaikka lattiarätillä pyyhkimässä keittiön pöytää tai muuta vastaavaa. Näin kärjistettynä esimerkkinä. Mielestäni en kuitenkaan nalkuta syyttä suotta, ja olenkin tietoisesti vähentänyt asioista sanomista, olkoonkin, että sen myötä jotkin asiat vain menevät pieleen tai jäävät kokonaan tekemättä. Tämä on kuitenkin nähdäkseni pieni asia sen rinnalla, että sopu pysyisi.
Kuitenkaan se ei pysy. Seksittömyyden lisäksi yksi suurimpia ongelmiamme on kommunikoimattomuus. Tuntuu, että itse pyrin jatkuvasti keskustelemalla viemään asioita eteenpäin, johon toinen vain tyytyy toteamaan, ettei puhuminen tai tunteiden ilmaiseminen ole hänen juttunsa. En jaksa tätä ymmärtää, sillä jatkuvien raivokohtaustensa aikana hän ilmaisee itseään toisinaan hyvinkin värikkäästi. Viha ja raivo onkin ainoat tunteet, joita hänestä pitkään aikaan olen nähnyt.
Seksi, tai erityisesti hyvä sellainen, on väliltämme loppunut jo ajat sitten. Kaikki alkoi siitä, kun mieheni alkoi järjestelmällisesti torjua jokaisen lähestymisyritykseni. Hän ei ole tehnyt aloitteita seksiin kanssani ehkä koskaan, joten torjumiset tarkoittivat sitä, ettei mitään enää tapahtunut. Jatkuvien torjumisten myötä en ole kokenut itseäni enää miksikään. En koe itseäni naiseksi. En seksuaaliseksi olennoksi. Olen yrittänyt keskustella tästä useat kerrat, mutta saatuani usein osakseni raivokohtauksia ja vähättelyä en jaksa enää. En jaksa tulla jatkuvasti syyllistetyksi haluistani. Eipä niitä toisaalta enää olekaan, koko ajatuskin kuvottaa. "Pääsen" olemaan mieheni pussientyhjennyskohteena n. kerran kuussa, josta jää joka kerta paska maku suuhun. Pahoittelut kielenkäytöstä. Olen kuitenkin hyvin seksuaalinen ihminen, enkä halua elää loppuelämääni seksittömässä suhteessa, tai suhteessa, jossa seksi on tällaista.
Viihdymme kuitenkin toistemme seurassa hyvin, silloin kuin olemme sovussa. Halailemme, suukottelemme, ja vietämme paljon aikaa yhdessä. Tätä sopua ei kuitenkaan nykyisin kestä enää kuin pari päivää putkeen maksimissaan, jonka jälkeen kaikki jälleen hajoaa. Miein nykyisin eroa joka riidan aikana. Aina, kun mieheni aloittaa mykkäkoulun, mietin, että nyt lähden. Olen mielestäni tehnyt kaiken voitavan, enkä tiedä enää, mitä voisin omassa toiminnassani muuttaa, etenkään, kun toisen käytös on jatkuvasti samaa. Hän ei osoita minua kohtaan minkäänlaista empatiaa, eikä ole kiinnostunut asioistani. Hän lupaa jokaisen riidan sopimisen yhteydessä, ettei räjähtele enää tyhjästä, muttei se lupaus ole koskaan kestänyt muutamaa päivää kauempaa.
En luota häneen enää. En usko kun hän lupaa parempaa tulevaisuutta, en luota siihen, että hän on tukenani kun tarvitsen häntä. Aiempien valehtelujen ja hylkäämisten perusteella en myöskään tunne oloani turvalliseksi suhteessamme (kyse ei siis ole väkivallan pelosta). En tunne itseäni halutuksi enkä rakastetuksi. Taidan olla idiootti tai vähintään läheisriippuvainen, mutta rakastan häntä kaikesta huolimatta! Hyvinä hetkinä hänen kanssaan on ihanaa, kaipaan häntä kun hän ei ole lähelläni, enkä mitään muuta haluaisi niin paljoa, kuin selvittää ongelmamme ja olla onnellinen hänen kanssaan. Myös hän kertoo haluavansa tätä kaikkea, mutta tuntuu, ettei ole valmis kuitenkaan tekemään mitään asian eteen. Olemme monesti aloittaneet erilaisia "parisuhdehuoltoja", mutta mitään emme ole saaneet koskaan vietyä loppuun asti. Yleensä siksi, että oma kiinnostukseni loppuu siinä vaiheessa, kun huomaan, ettei toinen viitsi antaa itsestään mitään.
Siispä, miten tästä eteenpäin? Tätä kysymme toisiltamme useasti, mutta molempien vastaus on joka kerta "en tiedä".
Pahoitteluni pitkästä ja poukkoilevasta viestistä!
VASTAUS: Kysymyksesi on hyvin laaja ja se vaatisi useita tarkennuksia, jotta voisi vastata kattavasti. Tärkeintä ehkä olisi tietää, millaisia yrityksiä te olette jo tehneet suhteenne korjaamiseksi? Mitkä näistä ovat jonkin verran toimineet? Miettikää tätä yhdessä, ja kokeilkaa uudestaan sitä, mistä tuntui edes vähän olevan hyötyä.
Kerroit, että repivät riidat voivat alkaa mistä tahansa. Tällaisessa tilanteessa kysymys saattaa olla siitä, että kannatte sisällänne pettymyksen ja vihan tunteita. Puratte nämä tunteet toisiinne aina kun siihen on tilaisuus. Ette kuitenkaan puhu siitä, mikä on kaiken pettymyksen ja vihan ydin. Väkivalta, huutaminen ja mykkäkoulu ovat tunteiden purkamista, mutta varsinainen asia, se mistä pitäisi puhua, jää silti sanomatta.
Olette olleet yhdessä kolme ja puoli vuotta. Teillä ei ole lapsia. Et tuo esille montaakaan syytä, miksi jatkaa yhdessä. Viihdytte hetkittäin toistenne seurassa. Riittääkö se? Kirjoitit, että rakastat häntä. Mitä mahdat tarkoitta? Mitä rakkaudesta jää jäljelle, kun siitä otetaan pois luottamus, arvostus ja seksuaalinen haluaminen?
Esitän yhden hypoteesin, mikä tosin voi olla väärä, koska miehesi kertomus puuttuu. Toinen teistä, tai ehkä molemmat, haluaisi lopettaa tämän suhteen, mutta kumpikaan ei halua olla se, joka tekee ratkaisun. Kumpikaan ei todellisuudessa halua jatkaa, mutta ei halua myöskään olla jättäjä. Näin ollen käyttäydytte toisianne kohtaan niin huonosti, että toisen on ennen pitkää pakko tehdä eropäätös.
Heikki, perheneuvoja