Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on eroottisuus.

Seksuaalinen kehitys ja parisuhde  2

Luonnollinen kasvuprosessi aikuisen seksuaalisuuteen ja tasapainoiseen parisuhteeseen kestää vuosia ja vaatii onnistuneesti läpikäydyt vaiheet fyysisessä, henkisessä ja sosiaalisessa kehityksessä.

Tuoreimman kotimaisen lasten- ja nuorisopsykiatrian oppikirjan mukaan aivojen hermoverkoissa tapahtuu suuria muutoksia nuoruudessa. Erityisesti pitkät hermoverkkoyhteydet lisääntyvät ja lyhyet vähenevät. Hermoverkot integroituvat ja painopiste siirtyy paikallisesti aktiivisista verkoista laajempiin kokonaisuuksiin, kun aivojen eri alueiden väliset yhteydet vahvistuvat.

Tyttöjen ja poikien aivoissa alkaa tapahtua osittain eri asioita jo 8-13 -vuotiaana, mutta erityisesti 13-17 -vuotiaana voidaan nähdä sukupuolten välisten erojen vahvistuvan.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että pojilla ja miehillä ovat isoaivojen aivopuoliskojen väliset yhteydet vahvemmat, kun taas naisilla hallitsivat aivopuoliskojen ja eri aivolohkojen väliset yhteydet. Pikkuaivoissa löydökset eri sukupuolten välillä olivat päinvastaiset.

”Tulokset viittaavat siihen, että pojilla aivojen kehitys suuntautuu naisia paremmin havaintoon ja koordinoituun toimintaan, tytöillä ja naisilla analyyttisen ja intuitiivisen päätöksenteon prosessien yhteensovittamiseen.”

Aikuiseksi kasvaminen ja kypsyminen tasapainoiseen aikuismaiseen parisuhteeseen ja seksisuhteeseen vaatii kuitenkin molemmilta sukupuolilta samantyyppisen henkisen kasvun.

Masturbaatio kuuluu luonnollisena osana nuoruuteen. Murrosikäinen tutustuu kehoonsa ja seksuaalisuutensa. Päässä pyörivät mielikuvat auttavat henkisessä kehityksessä kohti parisuhdeseksiä ja toimivaa ihmissuhdetta.

”Masturbaation puute nuoruusiässä viittaa nuoren kyvyttömyyteen käsitellä herääviä seksuaalisia yllykkeitä.”

Itsetyydytyksen avulla nuori rakentaa mielikuvia itsestään ja vastakkaisesta sukupuolesta (mikäli on hetero). Masturbaatiomielikuvat ovat aluksi infantiileja ja jopa väkivaltaisia. Nuoren täytyy päästä eroon mielikuvista, jotka liittyvät aiempiin läheisiin ihmissuhteisiin, kuten vanhempiin.

Mielikuvat alkavat liittyä ensin vieraisiin aikuisiin ihmisiin ja lopulta samanikäisiin nuoriin. Seksifantasiat siis muuttuvat kehityksen aikana, ja siirtyvät lopulta osaksi esileikkiä.

Seksuaalisen identiteetin epävarmuus johtaa usein erilaisiin yrityksiin vahvistaa ja varmistaa omaa seksuaalisuutta. Uhoilu ja erilaiset kokeilut ovat usein liioiteltuja, kun nuori yrittää todistaa itselleen ja muille omaa kyvykkyyttään.

Murrosiän päättyessä pitäisi nuorella olla vakiintunut käsitys seksuaali-identiteetistään. Tällöin nuori uskaltautuu kokeilemaan seksuaalista vuorovaikutusta parisuhteessa.

Nuorten ensimmäiset seurustelusuhteet ovat yleensä harjoituksia, joissa nuori on usein itsekäs, oikukas ja lähinnä testaa omaa käytöstään ja seksuaalisuuttaan. Seurustelusuhteet saattavat alkaa ja loppua äkisti. Lopulta harjoittelu johtaa parhaassa tapauksessa aikuismaiseen vastavuoroiseen, omat ja toisen tarpeet huomioon ottavaan pari- ja seksisuhteeseen.

Jos kehitys tyssää, eikä henkilö edes aikuisena pysty vastavuoroiseen eroottiseen suhteeseen, jää seksuaalisuus itsekkääksi omien tarpeiden tyydyttämiseksi ja valtataisteluksi kumppanin kanssa. Esimerkiksi monilla narsisteilla seksuaalisuus on jäänyt puberteettiselle asteelle.

Erilaiset sukupuoli-identiteetin häiriöt lapsuudessa huolestuttavat vanhempia yleensä suuresti. Suurin osa häiriöistä korjaantuu kasvun myötä. Yli 80 prosentilla sukupuoli-identiteetin häiriö häviää puberteetissa. Se ennustaa pojilla lähinnä aikuisuuden homoseksuaalisuutta. Lapsi voi tarvita kasvuun tukea, mutta ennen kaikkea hän tarvitsee hyväksyntää.

Seksuaalinen suuntautuminen selviää normaalisti aikuiseksi kasvamisen myötä. Mitään ”eheyttämistoimenpiteitä” ei tarvita. Psykiatrien mukaan seksuaalisen suuntautumisen voimakas ohjailu aiheuttaa ainoastaan haittaa lapsen ja nuoren kehitykselle.

Kirsti Kumpulainen, Eeva Aronen, Hanna Ebeling, Eila Laukkanen, Mauri Marttunen, Kaija Puura ja Andre Sourander (toim.): Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria. Duodecim 2016.


Vapaata seksiä, eiku rakkautta  26

Joogamies radiossa kehotti rakastamaan vapaammin. Jos ihminen kehittyy ja henkistyy, hän antaa toiselle täyden vapauden. Vapauden rakastaa ja rakastua. Kehen vaan ohikulkijaan. Kiinteä parisuhde on toisen rajoittamista ja rakkauden kieltämistä.

- Jos sulla on oikein hyvä ystävä, jota sä rakastat, kiellätkö sä sitä hankkimasta muita ystäviä? Sanotko sä sille, et sun täytyy olla sen ainoa ystävä? Et tietenkään! Ei se oo sulta pois, jos sillä on muita ystäviä.

No ei tietenkään. Joogaope ja avoin rakastaja johdattelee meitä pois kuristavasta parisuhteesta.

- Miksi pitäisi rakastaa vain yhtä romanttisesti? Toista ei voi rajoittaa. Se on vain omaa epävarmuutta ja omistamisenhalua.

Parisuhteessa rakkaus on joogin mielestä käsitetty ihan väärin. Sulkeutuminen kahden hengen vankilaan näivettää rakkauden. On älytöntä vaatia toiselta uskollisuutta hautaan saakka. Jos todella rakastaa toista, antaa rakkaansa ihastua ja rakastua ihan vapaasti kaikkiin muihinkin ihmisiin.

Ja kyllä, tämä koskee myös seksiä. Miehen ja naisen väliseen suhteeseen kuuluu aina joogamiehen mielestä eroottisuus.

Päättely kuulostaa ihan kivalta. Toisen rajoittaminen ei ole yhtään kivaa. On tosi ihanaa kun rakkaasi haluaa ihan vapaasti olla juuri sinun kanssasi, pakottamatta.

Entä sellainen juttu kuin läheisyys? Tai luottamus? Kuinka monen ihmisen kanssa voi olla todella läheinen? 300 facebook-kaverin? Viiden rakastajan? Sori, mä en muistanutkaan et just sä et pidä siitä, kun sun sisäreisiä sivellään.

Entä lapset? Ilahtuuko 2-vuotias, kun saa enemmän rakkautta kaikilta äidin poikakavereilta?

Pitää varmaan alottaa jooga, et pääsee syventymään tähän aiheeseen ja alkais kypsyä ihmisenä.