Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on isyyden selvittäminen.

Myös mies voi vaatia isyysselvitystä  1

Aviottomien lasten ja heidän äitiensä asemaa turvaamaan säädettiin aikanaan laki isyyden selvittämisestä. Jos lapsen isä ei halua tunnustaa lastansa, voi oikeus pakottaa hänet siihen.

Lapsen isä on elatusvelvollinen yhtä lailla kuin äitikin. Joskus mies haluaa olla isä, mutta lapsen äiti ei siihen suostu.

Aiemmin kaikki avioliittoon syntyvät lapset merkittiin aviomiehelle, riippumatta siitä, oliko aviomies siittänyt lapsen vai ei. Nykyään laki antaa joissakin tapauksissa myös miehelle mahdollisuuden vaatia isyysselvitystä.

Perusperiaate on edelleen se, että avioliittoon syntyvät lapset katsotaan automaattisesti avioparin yhteisiksi lapsiksi. Jos edelleen avioliitossa oleva nainen päättää kuitenkin hankkia lapsen jonkun toisen miehen kanssa, on naisen virallisella miehellä mahdollisuus vaatia isyysselvitystä.

Jos aviopari on asunut yhdessä vielä lapsen todennäköisellä siittämishetkellä, on mahdollista, että lapsi on aviomiehen. Tällöin lapsen isäksi katsotaan virallinen aviomies.

Jos on syytä epäillä, että uusi mies onkin lapsen siittäjä, ei syrjäytetyn aviomiehen välttämättä tarvitse ryhtyä lapsen elättäjäksi ja lailliseksi isäksi.

Isyyden kiistäminen ei ole kuitenkaan kovinkaan helppoa. Useimmissa tapauksissa vaaditaan nimittäin (ex-)vaimon suostumus isyyden selvittämiseen.

Nainen saa siis edelleen miestä helpommin isyysselvityksen vireille. Onkohan lainlaatija epäillyt miesten alkavan turhanaikaisesti vaatia selvityksiä eksältään, vai miksi kriteerit miesten isyysselvitykselle ovat tiukat?

Minulla ei ole juridista koulutusta, joten lainaan esimerkit laista Helsingin kaupungin sivuilta:

”Entinen avovaimoni, joka oli raskaana, muutti pois ja meni naimisiin toisen miehen kanssa. Minulla ei kuulemma ole mitään oikeuksia lapseen, vaikka olen biologinen isä?

Jos raskaana oleva nainen menee naimisiin toisen miehen kanssa ennen lapsen syntymää, on hänen aviomiehensä lapsen isä. Mikäli aviopuolisot kuitenkin pyytävät isyyden selvittämistä lastenvalvojalta 6 kk:n kuluessa lapsen syntymästä ja jos DNA-tutkimus osoittaa, että aviomies ei voi olla lapsen isä, maistraatti voi vanhempien yhteisestä hakemuksesta asian vahvistaa. Hakemus maistraatille on tehtävä ennen kuin vuosi on kulunut lapsen syntymästä.

Aviomiehen isyys kumoutuu myös, jos äiti, aviomies ja lapsen biologinen isä ovat yksimielisiä lapsen isyyssuhteesta ja biologinen isä tunnustaa isyytensä lastenvalvojan luona.  Lapsen äidin ja aviomiehen tulee hyväksyä tunnustaminen, minkä jälkeen maistraatti vahvistaa biologisen isän isyyden. Kaikkien osapuolien tulee olla vastaanotolla yhtä aikaa ja yksimielisiä asiassa.
Miehellä, joka katsoo olevansa äidin avioliiton aikana syntyneen lapsen isä, on myös oikeus nostaa kanne käräjäoikeudessa äidin aviomiehen isyyden kumoamiseksi kolmen edellytyksen täyttyessä.
Ensimmäinen edellytys on, että äiti ja aviomies asuivat erillään lapsen syntymän aikaan. Toiseksi, lapsen isänä itseään pitävän miehen on tullut asua lapsen äidin kanssa lapsen syntymän aikaan ja miehen ja lapsen välille on muodostunut perheyhteyteen rinnastettava suhde. Kolmanneksi edellytetään, että tuomioistuin arvioi kanteen nostamisen olevan lapsen edun mukaista.
Miehen on nostettava kanne kahden vuoden kuluessa siitä, kun lapsi on syntynyt.
 
Epäilen olevani ex-tyttöystäväni lapsen isä, miten voin selvittää asian?

Mies voi käynnistää isyyden selvittämisen varaamalla ajan lastenvalvojalle. Miehen tulee antaa tiedot lapsesta ja tämän äidistä, jotta äitiä voidaan kuulla asiassa. Mikäli isyyttä ei saada selvitetyksi lastenvalvojalla, lastenvalvoja tekee isyyden selvittämisestä keskeyttämispäätöksen. Keskeyttämispäätöksen johdosta mies voi nostaa tuomioistuimessa isyyden vahvistamiskanteen. Tällöin käräjäoikeus määrää DNA-tutkimukset asianosaisista tehtäväksi.

Miehen, joka katsoo olevansa lapsen isä, on pantava kanne vireille vuoden kuluessa sitä seuraavasta päivästä, jona hän sai tiedon lastenvalvojan keskeyttämispäätöksestä. Jos lapsi on kuitenkin täyttänyt jo 15 vuotta, häntä on kuultava asiassa ja hän voi myös halutessaan kieltää isyyden selvittämisen sekä kanteen ajamisen.”

Mielestäni isyyden selvittämisen tulisi olla miehille nykyistä helpompaa niissä tilanteissa, joissa nainen ei suostu yhteistyöhön. Asia tulisi voida antaa oikeuden harkittavaksi, mikäli syyt epäillä isyyttä olisivat riittävät.

https://www.hel.fi/sote/toimipisteet-fi/aakkosittain/perho/lastenvalvojat/selvittaminen