Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on riitely.

Mel Schwartzin 5%:n sääntö voi pelastaa liittosi

Avioliittoneuvoja ja psykoterapeutti Mel Schwartz kärsi uransa alussa avuttomuudentunteesta. Hänen vastaanotolleen tuli pariskuntia, joiden tappelun sivustaseuraaminen teki hänet neuvottomaksi.

Schwartzin mukaan syviin vesiin ajautuneet parit eivät pääse riitelyssään koskaan perille. Vaikka kukaan ei voita tai häviä, silti suhteessa käydään jatkuvaa matsia. Riitaisissa liitoissa kumpikin unohtaa toisen kuuntelemisen.

Yhtenä päivänä Schwartz kyllästyi ja keksi ehdottaa paasaavalle asiakkaalleen pientä kokeilua: ”Yritä löytää edes viisi prosenttia asiaa, josta voit olla samaa mieltä puolisosi kanssa!”.

Viiden prosentin sääntö oli mullistava keksintö. Useimmat ihmiset ovat kohtuuttomuudessaan kumppaniaan kohtaa säilyttäneet kuitenkin jonkinlaisen järjenhivenen. Täytyyhän toisen puheista löytää edes totuuden siemen jossakin asiassa, asutaanhan sentään saman katon alla.

Schwartz tähdensi, ettei viiden prosentin sääntöä kokeilevan tarvitse mitenkään myöntää syyllisyyttään, antautua täydellisesti tai tunnustaa olleensa kaikessa väärässä. Omista mielipiteistä ja tunteista saa ja täytyy pitää kiinni. Samalla on annettava toiselle mahdollisuus sanoa mielipiteensä. Hänkin saattaa olla vähän oikeassa.

Ristiriitoja ei pitäisi tietenkään koskaan päästää niin pahoiksi, että avioliiton tarkoitus olisi puolison tyrmäys. Mitä iloa olisi voitosta, jos läheinen on nujerrettu ja murrettu? Hyvällä itsetunnolla varustettu tasapainoinen ihminen ei halua sotia muita vastaan. Schwartzin tavoitteena on saada terapiaan tuleville riittävä itseluottamus ja kyky rakastavaan ja joustavaan parisuhteeseen.

Kaikkien ihmisten kanssa kommunikaatio sujuu paremmin, jos lähestymistapa on empaattinen ja ymmärtävä. Ihmisten tulisi kuunnella herkällä korvalla toisen näkökulmia asiaan. Varsinkin läheisissä ihmissuhteissa on luonnollista olla rakastava ja kannustava, ja haluta saada selville, miksi toinen ei voi hyvin. Mistä hän mahdollisesti loukkaantui, minkä katsoi epäreiluksi tai tylyksi käytökseksi.

Silti yllättävän moni suhtautuu kumppaniinsa kuin viholliseen, vaikka sanoisi rakastavansa tätä. Schwartzin mukaan on opittava käyttäytymään, puhumaan ja toimimaan rakastavasti.

Jos myöntää edes jossakin asiassa, että toinen saattaa olla vähän oikeassa, alkaa riitelyn kuvio murtua. Aluksi kumppani saattaa karjua vanhaan malliin, mutta hetken kuluttua hän huomaa, että jokin on muuttunut.

Kun ihminen kokee tulleensa kuulluksi, kun hän saa toiselta vahvistuksen olemassaololleen, sanoilleen tai tunteilleen, ei hänen tarvitse enää hyökätä. Tilanne rauhoittuu ja voidaan yhdessä miettiä mistä asioista ollaan samaa mieltä ja miten edetä kiistakysymyksissä.

Schwartzin mukaan jatkuva kamppailu johtuu halusta voittaa ja olla oikeassa. Silloin sivuuttaa toisen hyvät huomiot ja asialliset kommentit, koska ne muka heikentävät omaa suoritusta. Schwartzin mielestä ihmissuhteissa ei ole järkeä pyrkiä niskan päälle, sillä se tietää toisen tappiota, eikä siitä seuraa kuin katkeruutta ja onnettomuutta.

Ihmissuhteissa tavoitteena ei ole voitto, vaan välittäminen.

Parisuhdetaitojen ja emotionaalisen älykkyyden opettelu pitäisi terapeutin mielestä saada jo kouluihin. Viiden prosentin sääntö on vain ensiaskel kohti hyviä vuorovaikutus- ja riitelytaitoja.

Mel Schwartz: The 5% Rule - Breaking Through the Argument. Psychology Today 3.4.2016


Avoliiton ikävät puolet  9

Rakastuneet seurustelevat parit näkevät toisistaan kiiltokuvaversion. Treffeille lähdetään suihkun kautta, puetaan kauneimmat alusvaatteet päälle, ja ollaan toiveikkaita ja hyväntuulisia. Itsestä näytetään parhaat puolet. Vessanovi pannaan kiinni.

Harva seurustelun aloittaja on huonotuulinen, pikkumainen, saita, sottainen tai etäinen. Kuka nyt sellaisen kanssa viihtyisi?

Useimmat etsivät pitkäaikaista kumppania ja sitoutumista. Alun ihanuus loiventuu väkisin, koska yleensä elämä ei ole pelkkää juhlaa.

Seurustelun jatkuminen johtaa melkein vääjäämättä yhteen muuttoon. Suomessa muutetaan aikaisin pois vanhempien luota ja asuntojen pulan ja hinnan takia avoliitto on ”järkevä” ratkaisu.

Avoliiton ikävät puolet tulevat esiin pian. Kumppanin pahat tavat paljastuvat. Mahdolliset emotionaaliset ongelmat alkavat häiritä. Raha-asioista täytyy sopia. Kuka menee kauppaan, laittaa ruokaa tai siivoaa? Riitely/ neuvottelu alkaa viimeistään nyt.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan seuraavat asiat aiheuttavat eniten riitoja: raha (yli kolmannes riidoista), siivous tai sen puute (neljännes kiistoista) ja mustasukkaisuus (vajaa viidennes riidoista). Myös Suomessa parit riitelevät rahasta ja kotitöistä, ja mustasukkaisuus varjostaa monia liittoja.

Erityisen turvallisuushakuiset saattavat sopeutua arjen harmauteen hyvin. Useimmille rakastumisen huuman jälkeinen normielämän krapulan kaltainen tila aiheuttaa pettymyksen tunteita. Kumppani onkin ihan tavallinen ihminen, joka on välillä kärttyisä. Hänellä on heikkouksia ja huonoja puolia. Eikä hän pidä minua enää täydellisenä!

Yhdessä asuminen vie monelta jännityksen, odottamisen ja kaipaamisen kutkuttavat kokemukset. Onnekkaat saavat tilalle rakastamaan oppimisen, luottamuksen ja läheisyyden. Taitavat osaavat luoda parisuhteeseen jännittävän ja innostuneen ilmapiirin vuosienkin jälkeen.

https://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palvelut_aiheittain/perhe_ja_sosiaalipalvelut/parisuhde/avoliitto/index.html

http://www.om.fi/Etusivu/Valmisteilla/Lakihankkeet/Henkiloperhejaperintooikeus/Avoero