Suhteet & seksi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ikävät.

Avoliiton ikävät puolet  9

Rakastuneet seurustelevat parit näkevät toisistaan kiiltokuvaversion. Treffeille lähdetään suihkun kautta, puetaan kauneimmat alusvaatteet päälle, ja ollaan toiveikkaita ja hyväntuulisia. Itsestä näytetään parhaat puolet. Vessanovi pannaan kiinni.

Harva seurustelun aloittaja on huonotuulinen, pikkumainen, saita, sottainen tai etäinen. Kuka nyt sellaisen kanssa viihtyisi?

Useimmat etsivät pitkäaikaista kumppania ja sitoutumista. Alun ihanuus loiventuu väkisin, koska yleensä elämä ei ole pelkkää juhlaa.

Seurustelun jatkuminen johtaa melkein vääjäämättä yhteen muuttoon. Suomessa muutetaan aikaisin pois vanhempien luota ja asuntojen pulan ja hinnan takia avoliitto on ”järkevä” ratkaisu.

Avoliiton ikävät puolet tulevat esiin pian. Kumppanin pahat tavat paljastuvat. Mahdolliset emotionaaliset ongelmat alkavat häiritä. Raha-asioista täytyy sopia. Kuka menee kauppaan, laittaa ruokaa tai siivoaa? Riitely/ neuvottelu alkaa viimeistään nyt.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan seuraavat asiat aiheuttavat eniten riitoja: raha (yli kolmannes riidoista), siivous tai sen puute (neljännes kiistoista) ja mustasukkaisuus (vajaa viidennes riidoista). Myös Suomessa parit riitelevät rahasta ja kotitöistä, ja mustasukkaisuus varjostaa monia liittoja.

Erityisen turvallisuushakuiset saattavat sopeutua arjen harmauteen hyvin. Useimmille rakastumisen huuman jälkeinen normielämän krapulan kaltainen tila aiheuttaa pettymyksen tunteita. Kumppani onkin ihan tavallinen ihminen, joka on välillä kärttyisä. Hänellä on heikkouksia ja huonoja puolia. Eikä hän pidä minua enää täydellisenä!

Yhdessä asuminen vie monelta jännityksen, odottamisen ja kaipaamisen kutkuttavat kokemukset. Onnekkaat saavat tilalle rakastamaan oppimisen, luottamuksen ja läheisyyden. Taitavat osaavat luoda parisuhteeseen jännittävän ja innostuneen ilmapiirin vuosienkin jälkeen.

https://www.suomi.fi/suomifi/suomi/palvelut_aiheittain/perhe_ja_sosiaalipalvelut/parisuhde/avoliitto/index.html

http://www.om.fi/Etusivu/Valmisteilla/Lakihankkeet/Henkiloperhejaperintooikeus/Avoero


Kartettavat tapaukset  5

Tutkimusten mukaan parikymppiset aikuiset ovat kaikista herkimpiä kärsimään omista ja muiden mokista. Satunnaiset pikkumokat eivät estä parisuhteen muodostamista. Esteenä ovat potentiaalisen kumppanin ikävät luonteenpiirteet.

Ei-toivottuja ominaisuuksia ovat itserakkaus, karkeus, röyhkeys ja yleinen hankaluus.

Yhdessä opiskelijatutkimuksessa kartoitettiin vuorovaikutustyylejä ja etsittiin karmeimpia tapoja pilata hyvin alkanut suhde:

Passiivisuus
Ei ole mukana jutuissa, ei omaa omia mielipiteitä, ei innostu mistään, eikä keksi mitään mielenkiintoista keskusteltavaa.

Pitkäveteisyys
Kyllästyttävä kommunikointitapa: puhuu hitaasti ja pitää taukoja ennen kuin vastaa, rönsyilee liikaa puhuessaan ja kertoo mitättömiä yksityiskohtia, pyörittää samaa asiaa edestakaisin.

Poissaolevuus
Vuorovaikutus on vaikeaa. Keskustelu menee sivuraiteille, puhe on jutustelua. Poissaolevat eivät sano juuri mitään kenellekään, koska uskovat ettei ketään kiinnosta – ja ovat aivan oikeassa.

Heikko tunneilmaisu
Huono katsomaan silmiin, ilmeetön kasvoiltaan, monotoninen ääni.

Ikävystyttävät mielistelijät
Yrittävät liikaa ja valheellisesti olla hauskoja ja mukavia ja kivoja ja tehdä vaikutuksen muihin.

Vakavuus
Tosikot eivät juuri hymyile, ottavat asiat liian vakavasti ja suhtautuvat muihin kriittisesti.

Itsekeskeisyys
Keskittyvät vain itseensä, ongelmiinsa ja menneisyyteensä. Puhuvat liikaa itsestään ja maailman epäoikeudenmukaisuudesta. Ovat usein negatiivisia marmattajia.

Arkipäiväisyys
Puhuvat epäolennaisista asioista, ovat kiinnostuneita vain yhdestä ja samasta teemasta. Toistavat samoja vitsejä ja tarinoita jatkuvasti.

Lisäksi rakkauden tutkija Sol Gordon lisää kartettavien ominaisuuksien listalle kyvyttömyyden säilyttää salaisuuksia, itsensä vähättelyn ja kielteisistä puolista syyttelyn.

Paras tapa tehdä itsensä haluttavammaksi on hankkia oma elämä. Kiva, kiinnostava, persoonallinen, ystävällinen ja tyytyväinen ihminen, joka kehittää henkisiä ominaisuuksiaan, saa yleensä helposti seuraa.

Mark Learyn työryhmä, kirjassa Kaarina Määttä: Rakastumisen lumous.