Kochta-Kalleinen -pariskunnan perustama valituskuoro http://www.ykon.org/kochta-kalleinen/complaintschoir.html sai kansainvälisen suosion (kiitos youtuben!) ja vastaavia lauluryhmiä on perustettu ympäri maailman. Kuorot siis kokoavat yhteen ihmisiä, joilla on valituksen aiheita ja halua laulaa kimpassa. Psykologi Guy Winch kirjoittaa Psychology.todayssä, että ryhmässä käniseminen on hyödytöntä, vaikka kuorosta lähtisi kuinka kaunis ääni.
Winch väittää, että nykyvalittajat ovat hampaattomia. Valittamisen psykologia on rapautunut, koska kuorolaulu ei johda mihinkään. Valittajien pitäisi mennä laulamaan jonnekin, missä asioille voidaan tehdä jotakin. Ihmisten ei pidä kitistä kotona, torilla tai kuorosalissa, vaan mennä eduskuntatalon portaille tai kaupungintalon edustalle, Winch vinkkaa. (Ja mitenkäs tällä on ollut Suomessa vaikutusta mihinkään?)
Tavoitan ajatuksen. Minulla oli aiemmin sellainen työpaikka, jossa kokoonnuttiin sännöllisesti pitkiin palavereihin, joissa valitettiin oikein kunnolla. Ihmiset sanoivat suorat sanat ja joku vähän itkikin. Paltsut tihenivät ja venyivät ja muuttuivat yhä henkilökohtaisemmiksi. Lopulta käsiteltävät asiat eivät enää liittyneet varsinaisesti työntekoon. Ongelmat eivät ratkenneet valittamalla. Olisi tarvittu toimintaa ja päätöksiä.
Winch siis kaipaa aitoja muutoksia, eikä pelkkää valitusta. Psykologina hänen pitäisi tietää, että yllättävän monelle ihmiselle jatkuva valittaminen riittää. Ei heistä tule onnellisia, mutta hetkellinen mielen kevennys pelastaa loppupäivän.
3 kommenttia
Dia
16.1.2011 18:08
Jotkut vieläpä lellivät ja rakastavat ongelmiaan, koska keräävät niillä sympatioita. Miksi turhaan tehdä jotain ongelmien korjaamiseksi, kun niistä puhumallakin hyötyy, saa kaipaamaansa sympatiaa?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
17.1.2011 10:05
What Dia said.
Sitten on vielä niitä ongelmia jotka ovat niin tiukasti massojen ja/tai päättäjien päässä, ettei yksittäinen ihminen tai edes joukko pysty niihin mitenkään vaikuttamaan. Esimerkkejä ovat yksipuolinen seksismi (käytännössä kaikki sukupuolten väliset skismat kuitataan miehen/miesten syyksi), puolueellinen sosiaalihuolto (koska rasismi-sanaa pelätään, mamut saavat kaikki tuet suoraan kun suomalaiset joutuvat anomaan jokaista erikseen), työpaikkojen tapakulttuuri (vaikka usein tapa on pelkästään typeryyttä jolle ei viitsitä tehdä mitään) jne...
Psykologin on helppo huudella takarivistä, mutta hyvin on havaittavissa sekin, ettei vaikuttamaan aina pääse. Minä en äänestä koska en halua äänestää vähiten huonoa ehdokasta, tai en äänestänyt ennen, nyt saatan antaakin ääneni jollekin. Kanssa-ajattelijoitani on melkoinen määrä. Siitä huolimatta, että Aku Ankka pääsisi joka vaaleissa heittämällä edustajaksi, kukaan valtion johdossa ei herää ajatukseen että kenties kansa ei ole tyytyväinen korruptioon ja omaan pussiin pelaamiseen enää nykyään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Meki
15.2.2011 19:24
On olemassa valittamista ja valittamista.
Rasittavaa valittamista on se kun oikein keräännytään yhteen valittelemaan ja surkuttelemaan asioita. Pyritään keventämään oloa juuri siksi hetkeksi ja hommia jatketaan samaan tyyliin.
Toinen valitustapa olisi valittaa asioista koska ne on pään päällä. Tällöin niitä käsitellään eikä haudota tai helpoteta oloa vain hetkeksi.
Olon helpotus ja valittaminen tuovat mukanaan myös käsittelymahdollisuuden ja oikean tavan löytämisen.
Erittäin moniin valittamisen aiheisiin ei käy ratkaisuksi jokin konkreettinen tekeminen.
Eduskunnan portailla laulaminen saa vain perseen jäätymään ja ihmiset katkeroitumaan. Mutta pelkästään kuorossa laulaminen saa aikaiseksi miellyttävän harrastuksen, yhteenkuuluvuutta ja energiaa jokaisen elämään. Tämä ratkaissee osan henkilökohtaisista ongelmista.
Muutoksia saadaan aikaiseksi ajan kanssa. Valittaminen tuo esille ongelmakohtia.
Vastaa kommenttiinItse valitan siitä kun turhan moni valittaa ja katkeroituu työpaikkojen vähyydestä ja siitä kun mamut ottaa työpaikat jne.
Samalla tavalla Venäjällä päästiin miljardöörien ennätyslukemaan ja kansa köyhtyy ja syyttää köyhtymisestä maahanmuuttajia - kaikkein köyhimpiä maassa.
Vastaa kommenttiin