Kirjoitin viimeksi kesän jälkeisestä ahdistuksesta. Arjen alkaessa myös kodin irtaimisto vyöryy päälle.
Moni viettää kesällä paljon aikaa ulkona, matkoilla, kavereilla tai mökillä, eikä oman kodin järjestys pysy kovin hyvänä. Kesäkamat on kiskottu kaapeista esille, ja kotona käydään vain vaihtamassa vaatteita ja varusteita, ja käytetyt kamppeet on vain heitelty jonnekin.
Työn tai opiskelun alkaminen vaatii todennäköisesti asiallisempaa pukeutumista, ja kauden vaihtuessa kaiken mahdollisen irtaimiston yhtäaikaiskäyttö johtaa kodin kaaostumiseen.
Omat varvastossut, uikkarit ja työsalkut vielä mahtuvat jotenkin eteiseen, mutta mitä varten tuo toinen on jättänyt kamansa tuohon levälleen?
Lueskelin Vauvan (Vauva-lehden neuvot olivat taas ihan mahtavia. Kun avautujan mies kaipasi kotiin hyvää järjestystä, neuvoivat kommentoijat naista eroamaan välittömästi, jos ei kerran mahduta samaan kotiin), Iltalehden ja parin muun lehden kirjoituksia kumppanin kyvyttömyydestä hallita kaaosta. Usein sotkeminen ja epäjärjestelmällisyys halutaan nähdä sukupuoliominaisuutena. Naiset uskovat lujasti siihen, että he löytävät kadonneet tavarat kotoa paremmin kuin miehet.
Miehet väittävät tämän johtuvan siitä, että naiset piilottavat tavarat omasta mielestään sopivaan paikkaan, ja vielä vaihtavat ”oikeita” säilytyspaikkoja tiuhaan.
Osa miehistä piti naisia jopa tietoisesti mielivaltaa käyttävinä hirmuina, joiden tarkoituksena on viedä miehen itsevarmuus kotona lopullisesti. Miehestä tehdään kodin tavaroista yksinvaltaisesti päättämällä anteeksipyytelevä, eksyksissä oleva hissukka, jolla ei ole samanlaisia asumisoikeuksia kuin naisella.
Naiset kuvailivat miestensä olevan sokeita kadonneille esineille, vaikka etsitty objekti olisi heidän nenänsä edessä. Yksi nainen kertoi neuvovansa jopa ex-miestään löytämään tavaroitaan.
Ovatko juuri toisen tavarat turhia esineitä ja rojuja, jotka saisi mieluiten heittää pois tai piilottaa varastoon?
Onko kumppanin tavararöykkiön inhoaminen merkki parisuhteen huonosta tilasta? Onko suhde rakoilemassa? Hyväksyykö rakastunut toisen likaiset sukat lattioilla tuosta vain?
Vai onko kyse vain normaalista yleisinhimillisestä tarpeesta kodin viihtyisyyteen ja siisteyteen? Millaiset tavarat eivät sovi sinun kotiisi?
Pitääkö toisen esineistöllä olla jokin työhön liittyvä tai yleishyödyllinen tarkoitus, jotta sitä voisi sietää?
Onko esimerkiksi kokkailuharrastukseen tai kalastukseen liittyvä tarpeisto ok, koska niistähän koituu tavallaan hyötyä koko perheelle? Entä ompelukone, kangaspuut, työkalut, höyläpenkki?
Miten suhtaudut jääkiekkovarusteisiin, golf-mailoihin, polkupyörään sisätiloissa tai lankakasseihin?
Mistä kiukku toisen omaisuutta kohtaan kumpuaa? Onko molemmilla kumppaneilla riittävästi henkistä ja fyysistä tilaa olla kotona?
3 kommenttia
shiwan8
16.8.2015 17:39
Toinen puolisko kertoo mikä muuttui jos jokin muuttui, "pakottaa" jopa tekemään näköhavainnon varmuuden vuoksi. Ei siis voi häntä syyttää jos jokin esine ei ole siellä mistä sitä etsin. Kamppeiden muuttaminen paikasta toiseen nakertaa silti. Esineiden säilytyspaikkojen vaihtaminen vaihtamisen ilosta on tehotonta ja turhaa.
Miehet ovat järjestelmällisempiä, keskimäärin, joskaan eivät siistimpiä kuin naiset. Minua ei sinällään kiinnosta jos tasot ovat täynnä tuikkukuppeja tmv. sälää jos minun tehtäväni ei ole niitä putsata. Miehelle kämppä on kodin lisäksi yleensä käyttöväline, naiselle yleensä koriste.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Puumatar
17.8.2015 16:08
Haha - mä olen varmaan sitten mies (vaikka passissa lukeekin, että nelikymppinen nainen). Mua ei vähempää voisi kiinnostaa kodin "koristeleminen" kaiken maailman pölynkerääjillä; en myöskään koskaan vaihda tavaroitten (saatikka huonekalujen!!) paikkaa. Käytännöllistä, loogista, tarpeellista - ja siihen se jää.
tuuli.hattu801
17.8.2015 11:45
Toiset on vaan tosi tarkkoja siisteydestä ja toiset jättää tavarat helpommin lojumaan. Varsinkin lapsiperheissä lojumaan jääneitä tavaroita yleensä riittää. En usko,että se on sukupuolikysymys. Vaikkakin poikani on sotkuisempi kuin tyttäreni. Varmaan tullut äitiinsä. Suhteessa tytön isän kanssa sotkuisuuteni oli yksi eroon johtanut syy. Mutta periaatteessa järjestelmällisyys ei periydy, sillä molemmat vanhempani ovat äärimmäisen siistejä, mutta itse en jaksa siivota pöytiä lelukasoista ym. tavaroista. Äiti ne tavarat sitten niiltä käydessään raivaa ja sitten meillä on taas siistiä, vähän aikaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin